Hlavní obsah

Jak překonat fóbii z létání? Tyhle fígle vám pomůžou!

Foto: Olena-Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena-Yakobchuk, Shutterstock.com

Chystáte se na dovolenou letadlem a máte hrůzu z okamžiku, kdy se kola velkého kovového stroje odlepí od země? Prozradíme vám několik magických tipů, jak se strachu zbavit nebo ho alespoň zmírnit.

Článek

Strach z létání je věc poměrně přirozená – tedy pokud nepřeroste do obludných rozměrů skutečné fóbie. V tom případě už asi žádný rituál ani kouzlo nebudou dostatečně silné a bude třeba vyhledat odbornou pomoc. Jestli se ale prostě tak nějak „normálně“ bojíte, protože sedíte v obrovské hromadě železa, která si to zcela nepřirozeně sviští po obloze, přečtěte si naše magické tipy, které vám pomohou se nejistoty a strachu zbavit.

Pořiďte si talisman či amulet

Víte, čím se od sebe talisman a amulet liší? Talismany obecně nosí štěstí, kdežto amulety ochraňují před něčím zlým a negativním. Když tedy nastupujete do letadla, bude se vám hodit obojí. Co jako talisman či amulet použít? Většina z vás ho má tak nějak přirozeně, je to nějaká drobnost pro štěstí: mince, kapří šupina z Vánoc, oblíbený plyšák, lesklý kaštan, šperk nebo třeba „šťastné“ kalhotky. Pozor jen na to, aby vaše drobnost pro štěstí prošla skrz letištní kontrolu – je třeba, abyste ji měli u sebe.

Talismany a amulety fungují i „jen tak samy od sebe“, ale ještě účinnější budou, když jim řeknete, co od nich vlastně chcete. Chvíli před odletem si na okamžik sedněte, sevřete talisman či amulet v dlani a buď nahlas, nebo alespoň v mysli mu řekněte, že se zkrátka chcete bezpečně přepravit z místa na místo bez toho, aby se stalo cokoli špatného či neočekávaného. Jeho moc se tak významně zvětší.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Chvíli před odletem si sedněte s talismanem v dlani a řekněte mu, co od něj chceteFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Vybavte se drahými kameny

Drahé kameny jsou báječní pomocníci vlastně za jakékoli situace a se strachem z létání si poradí taky. Můžete si je koupit v přírodní krystalické podobě, ohlazené nebo jako nějaký šperk – třeba náramek, kde jich může být nakombinováno i víc najednou přesně podle vašeho přání. Náramky z drahých kamenů jsou teď navíc zase v módě, takže půjde i o příjemný doplněk.

Na strach a úzkost se nejlépe hodí zelený aventurin – má uklidňující schopnosti a zbaví vás zbytečné nervozity, k zahození není ani citrín, který je kamenem štěstí – a to se hodí vždycky. Fialový ametyst vám trochu obalí nervy a zbaví stresu i strachu, mimořádně uklidňující je také amazonit nebo o něco neobvyklejší prehnit.

Meditace proti strachu

Obav z létání se můžete zbavit i pomocí na strach zaměřené meditace. Stačí, když se v klidu usadíte, zavřete oči a ponoříte se do svého nitra. Pak zkuste strach ve svém těle najít – obvykle se skrývá pocitově někde v břiše, někdo tvrdí, že strach vnímá jako svírání hrdla. Najděte ho a vizualizujte: jako tekutinu toxicky zelené barvy, jako kalně rudé světlo... Zkrátka tak, jak ho vnímáte vy.

A pak si na tenhle svůj strach posviťte. Doslova. Jako kdybyste na něj namířili reflektor. Uvidíte, jak se děs a hrůza rozplývají, když je podrobíte racionálnímu zkoumání, jak se zmenšují, až jsou úplně pryč. Představte si, že zbytky strachu z vás odcházejí s každým hlubokým výdechem, až je vaše tělo od téhle negativní energie zcela očištěno. Jestliže se vás pak obavy znovu zmocní v letadle, stačí na chvilku zavřít oči a už víte, jak na ně.

Foto: kudla, Shutterstock.com

Meditace umí se strachem pracovat a pomůže vám ke kliduFoto: kudla, Shutterstock.com

Přivolejte si šťastný konec

Večer před odletem si zapalte zlatou svíčku – zlatá je barva štěstí a dobrých konců. Připravte si papír a tužku a napište na něj všechny své obavy, všechno, co vás na létání děsí. Pak papír v plameni zlaté svíčky spalte a přitom si v mysli vizualizujte šťastný dolet, jak vás na letišti blízcí vítají a objímají, jak se poprvé rozhlédnete po kráse kolem a zase budete stát nohama pevně na zemi. Když papír dohoří, svíčku na chvíli podržte v rukách spolu s představou před očima a pak ji sfoukněte.

A jak proti strachu z létání bojujete vy?

Reklama

Související témata: