Hlavní obsah

Bojujte proti zimě barvami v bytě. Tyhle vám budou evokovat teplo!

Foto: Ikea

Výrazné a syté barvy evokují radost. Jen pozor, abyste to s jejich kombinací a také velikostí obarvených ploch nakonec nepřepískliFoto: Ikea

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani leden nemusí u vás doma evokovat smutek. Inspirujte se třeba v přírodě a osvěžte svou domácnost barvou podle svého gusta. Ostatně počasí je nevyzpytatelné, tak kdo ví, jaká ještě bude ta letošní zima?

Článek

Jako nejpřirozenější lidé vnímají barvy přírody. Hnědá jako dřevo, modrá jako nebe, žlutá jako slunce, červená jako plody zimních keřů, zelená jako listy nebo tráva… Jen s tou bílou jako sníh jsme už pár let na štíru, objevuje se jen občas.

A co není vidět venku, to si můžete bez ohledu na roční období pořídit domů. Třeba právě teď.

Více slunce

Radost, mladost, veselí… Žlutá povzbuzuje, je hravá, a dokonce může podpořit lepší koncentraci. Nesmí jí však být mnoho, pak by z ní byly vaše oči unavené. Vhodně zvolený tón žluté perfektně doplňuje bydlení v barvě dřeva nebo čokolády.

„Žlutá vás nikdy nezklame a momentálně je opravdu trendy – ať už v netradičním pojetí třeba žlutého stolku do obýváku nebo v klasickém provedení běhounu na stůl, který krásně rozjasní jídelnu. Zejména pokud jej zkombinujete se stejně barevnou kuchyňskou rukavicí a utěrkou,“ říká Tereza Vašíčková z la Almary.

Foto: Solodoor

Dveře Rainbow s lakovaným povrchem v barvě písková žlutá prozáří interiér jako slunce, cena od 4913 KčFoto: Solodoor

Foto: Dedra

Stejně pozitivně působí také oranžová. Oboustranná přikrývka, polyester, 150 x 200 cm, cena 299 KčFoto: Dedra

Foto: Ikea

Noční stolek Stockholm má dvě nastavitelné nohy, takže slibuje stabilitu i na ne zcela rovné podlaze, výška 50 cm, cena 2290 KčFoto: Ikea

Jako nebe

Obecně platí, že modrá uklidňuje a evokuje bezpečí, klid a jistotu. A ještě slibuje, že za pár měsíců bude krásně teplo, takže se můžete těšit na koupání. Nebo na dovolenou u moře. Třeba na sedačce s blankytně modrým potahem se tyhle představy krásně zobrazí. Než se však oteplí, vystačíte si i s krytým bazénem poblíž.

Budete souhlasit s tvrzením, že modrou prý mají více v oblibě muži?

Foto: Triant

U stylové pohovky Belton s dřevěnou kostrou v provedení dvojsed si lze vybrat řadu potahových látek (zde modrý samet), 106 x 91 x 82, cena od 33 522 KčFoto: Triant

Foto: butlers

V koupelně vesele: sprchový závěs Snoopy, cena 599 KčFoto: butlers

Foto: trachea

Pocitovému ochlazení v kuchyni napomůže linka s foliovaným povrchem vysoký lesk modrá, cena od 3024 Kč/1 m^2 dvířekFoto: trachea

Červená se, červená

Vášnivá a emotivní barva v tmavším provedení je pro zimu jako stvořená. Může vám připomínat plody cesmíny ostrolisté, barvu větví některých druhů svíd nebo hrnkovou vánoční hvězda, pro niž je lehce temnější a sytá červená nejtypičtější. Červená v rozumné míře dodá každému člověku potřebnou energii, navozuje touhu po změně a evokuje lásku. Patrně i proto se uvádí, že červenou preferují zejména ženy.

Foto: Nadop

Sedací souprava Chantal má polohovatelné opěrky hlavy a pohyblivé sedáky, které umožňují zvětšit hloubku sedáků. Rozměry 180 x 87 x 95 cm, cena od 36 888 KčFoto: Nadop

Foto: Different

Polštář Lollipop Blanket, snímatelný povlak, 40 x 40 cm, cena 974Foto: Different

Foto: Tchibo

Sada čtyř prostírání je vyrobena z bavlny, doplněné o metalizovanou přízi, cena 279 K4Foto: Tchibo

4. Zelená je tráva

Přestože se svěží zelená vnímá hlavně jako barva jara, ještě před pár dny jste díky teplému počasí třeba v okolí vašeho bydliště mohli vidět nádherně zbarvenou trávu, a to byl konec prosince. Důležitější než samotný odstín je však dojem, který ve vás zelená dokáže vyvolat. Budete s námi souhlasit, že jde o barvu rozvoje? Pokud jste si dali novoroční předsevzetí, právě zelená by vám mohla pomoci k jeho realizaci.

Volit tuto barvu se mimo jiné doporučuje do místností či jejich částí, kde je zapotřebí nějaký výkon (pracovní kout, ať už pro dospělé, nebo pro děti).

Foto: BAUWERK

Dvouvrstvá dřevěná podlaha z kolekce Vintage Edition nabízí krásné barevné povrchy, cena 2868 Kč/1 m^2Foto: BAUWERK

Foto: dedra

Sada tří obrazů, MDF deska s potiskem, vždy 60 x 60 cm, cena 990 KčFoto: dedra

Foto: Lusito

Závěsná svítidla do dětského pokoje dekorují originální stínidla, na foto (zleva): se zelenou ovečkou, 40 x 35 cm, cena 1890 Kč, s bílou ovečkou, 45 x 30 cm, cena 1590 KčFoto: Lusito

Hnědá jistota

Barva dřeva je sázkou na jistotu, pokud se doma chcete cítit bezpečně a přitom mít alespoň obrazně kontakt s přírodou. Ostatně právě motiv dřeva se také nejčastěji napodobuje. V tomto případě nebude od věci jeho použití i na větších plochách, podlahou počínaje a nábytkem nebo závěsy konče.

Hnědá se vnímá jako rodinná barva, symbolizuje jistotu a řád, evokuje klid a odpočinek. Z pohledu psychologického vnímání barev patrně nenajdete žádnou jinou, která by byla tak jasně čitelná. Říká se, že je stejně nezáludná a spolehlivá jako vaše nejlepší kamarádka.

Foto: Bonami

Palmové svíčky Vascolari se vyrábějí ze zbytků palmového dřeva, které by jinak skončilo v odpadu, cena od 589 KčFoto: Bonami

Foto: La Almara

Dřevěná polička se šuplíčky a háčky se hodí například do kuchyně, rozměry 42 x 53 x 16,5 cm, cena 999 KčFoto: La Almara

Foto: Blancheporte

Kruhové bavlněné utěrky na ruce se prodávají v setu dvou kusů, průměr 65 cm, cena 239 KčFoto: Blancheporte

A která barva vám v zimě doma nejvíce chybí?

Reklama

Načítám