Hlavní obsah

Bolí vás klouby a hlásí vám změnu počasí? Kupte si nové boty a lososa

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Nevypadá to zprvu nijak nebezpečně – ráno vám trvá, než se rozhýbete, klouby vám bolestí ohlásí změnu počasí a v zimě se musíte začít lépe oblékat, protože jinak vám „nastydnou“ kolena. Proč tyhle obtíže nepodceňovat?

Článek

Právě kvůli bolestem kloubů a páteře zůstává nejvíc lidí na neschopence. Příčin, proč možná i vás právě bolí klouby, je hodně. Mnoho lidí si myslí, že jsou příznakem stárnutí a v podstatě se proti nim nedá nic dělat. To je ale omyl, na který můžete doplatit – může totiž skončit třeba totální endoprotézou.

Proč klouby bolí?

Klouby většinou bolí v důsledku osteoartrózy, tedy snížené schopnosti kloubu tvořit chrupavku. Jestliže chrupavka ubývá, nemoc postupuje, postihuje kloubní tkáně a postupně i kost, ke které je kloub připevněn – ta se začne rozpadat a nezbývá než ji vyměnit. „Zničené klouby se nahrazují umělými implantáty, takzvanými endoprotézami, které obnovují funkci u kyčelních, kolenních, ramenních, loketních, zápěstních i prstových kloubů. Dnešní medicína dokáže pacientům vrátit pohyb také vkládáním velmi drobných implantátů do kloubů,“ říká MUDr. Jan Novotný z ortopedické ambulance v Ústí nad Labem.

Na vině je genetika i úrazy

Proč osteoartróza vzniká, není zatím stoprocentně jasné. Ví se však, že ohroženější jsou primárně lidé s genetickými dispozicemi, ti, kteří klouby stereotypně zatěžují, například dlouhým stáním nebo nadváhou. Nemoc mohou uspíšit i poruchy metabolismu, zlomeniny kloubů, opakované drobné úrazy a nošení nevhodné obuvi. S bolestí kloubů souvisí i zhoršená činnost ledvin: jestliže špatně fungují, ukládají se škodliviny v těle, tedy i v kostech a kloubech, a to ovlivňuje jejich kondici.

Všechny jmenované důvody se mohou na kloubech podepsat bez ohledu na věk – lékaři se setkávají s pacienty, kterým je lehce po dvacítce. U nich bývá příčinou hlavně přílišné zatěžování sportem či nevhodným pohybem.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Musíte se ráno po probuzení obtížně rozhýbávat? Může to být první signál problémů s kloubyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ranní ztuhlost a citlivost na chlad

A jaké jsou charakteristické projevy osteoartrózy? „Nejvýraznější je bolest a ztuhlost kloubů při zátěži, jejich citlivost na chlad a změnu počasí, bolesti svalů a zhoršení pohyblivosti během noci. Typická je bolest a ztuhlost ráno po probuzení, případně po delším klidu,“ vysvětluje MUDr. Pavel Drbal, specialista na fyzikální a rehabilitační lékařství.

Pět tipů, jak ochránit klouby

První obtíže se většinou projeví na nosných kloubech – kolenních a kyčelních, které jsou nejvíce zatěžovány. Bolesti se mohou objevovat i dlouhá léta a postupně se zhoršují. Existuje prevence? Lékaři pro vás mají několik doporučení:

  1. Poslouchejte své tělo - i když vám každý doporučí sportovat, klouby nepřetěžujte. Vhodné je plavání, rychlá chůze, jízda na kole a jóga. „Při nadměrné či nerovnoměrné a dlouhodobé zátěži může dojít k poškození kloubů i vazivových tkání,“ upozorňuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. „Je vhodné střídat různé aktivity,“ dodává s tím, že když si člověk není jistý, zda mu určitý pohyb neškodí, je vhodné poradit se s rehabilitačním lékařem nebo jiným odborníkem. „Za sebe bych doporučil minimálně plavání a saunu. Pohyb ve vodě je pro klouby mimořádně zdravý a sauna se stará o správnou funkci celého organismu,“ doplňuje nutriční poradce Pavel Mirovský.
  2. Sportujte venku - pro klouby je zásadní dostatečný přísun vitaminu D, který tělo vytváří při pobytu na slunci. Je důležitý v metabolismu kostí a chrupavek a jeho nedostatek se podepisuje na jejich kondici. Dejte tedy přednost parku či lesu před tělocvičnou.
  3. Pořiďte si vhodné boty - obuv by měla tlumit nárazy při pohybu, ideální je investovat do vhodných ortopedických vložek.
  4. Zhubněte - nezatěžujte klouby tím, že musejí nosit vaše kila navíc.
  5. Dopřejte kloubům správnou výživu - osteoartrózu vyléčit nejde, musíte proto vsadit na zpomalení jejího průběhu. A to se podaří především úpravou dietního režimu a dostatečným příjmem tekutin. A pokud víte, že patříte mezi ohroženou skupinu, pak klidně zařaďte i potravinové doplňky stravy, které obsahují látky s dobrým vlivem na pojivovou tkáň. Klouby potřebují bílkoviny, minerály (hořčík, zinek, vápník, železo), vitaminy B, K a D a kolagenní peptidy. Zdrojem kolagenu je kromě speciálních kloubních doplňků výživy třeba tuňák, losos, krůtí maso nebo telecí játra.

Bolí vás klouby? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám