Hlavní obsah
2,9
(370)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Z našich končin můžete parathu znát hlavně jako přílohu v indických restauracích, ale tradičně se tato plněná pšeničná placka jí spíše k snídani či svačině. A nám třeba chutná naprosto kdykoli během dne! Je krásně vláčná a sytá díky voňavé bramborovo-sýrové náplni a se svěžím jogurtovým dipem poslouží i jako hlavní jídlo.

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Náplň (sýr není nutný)
  • 4 ks brambor
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek sýra
Těsto
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek horké vody
  • 2 lžíce másla
Jogurtová omáčka
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrst čerstvé máty
Článek

Postup

01.

Z mouky, soli, oleje a horké vody (zatím jí dejte jen 3/4 hrnku, a poté dle potřeby přilévejte) uhněťte hladké elastické těsto. Je třeba ho pár minut propracovávat, aby bylo bez žmolků a nelepilo se. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 až 60 minut v chladu odležet, aby se s ním lépe pracovalo.

02.

Nyní se pusťte do náplně. Uvedené bylinky a koření jsou spíše pro inspiraci – něco můžete vynechat, nebo naopak přidat. Skvělé je i kari, mletý koriandr, chilli, zázvor nebo čerstvá petržel a máta.

03.

Brambory rozšťouchejte s nasekanou jarní cibulkou, římským kmínem, kurkumou, garam masalou, nasekaným koriandrem, asi lžičkou soli, prolisovaným česnekem a strouhaným sýrem.

04.

Těsto rozdělte na 8 kusů, z každého vytvarujte kuličku, na pomoučené ploše rozválejte na asi 10centimetrovou placku, do středu dejte osminu náplně, kraje přes ni přehněte, spojte ji jako měšec a opatrně rukama nebo válečkem zploštěte na tenkou placku. Postup je vlastně stejný jako u gruzínského chačapuri.

05.

Placky pak nasucho pečte na opravdu hodně rozpálené pánvi. Po chvilce plamen stáhněte, aby se těsto propeklo. Stejně postupujte po otočení a se zbytkem těsta. Placky skládejte na sebe a ještě horké je potírejte trochou másla nebo ghí.

06.

Placky podávejte jen tak nebo s chilli olejíčkem (lžičku až dvě čerstvého nebo sušeného chilli smíchejte pár hodin předem s asi 5 lžícemi kvalitního oleje) a osvěžujícím jogurtovým dipem. Ten připravíte z řeckého nebo smetanového jogurtu, nasekané máty, prolisovaného česneku, soli a citronové šťávy.

Tip: Sýr v náplni klidně vynechte nebo brambory příště nastavte vařeným květákem nebo spařeným a vyždímaným špenátem.

Vaříte doma nějaké své oblíbené jídlo z orientálních restaurací? Budou to mexické tacos, japonský ramen nebo snad klasická čína?

Související témata:

Načítám