Hlavní obsah

Bramborové placky se sýrem: zkuste indickou parathu

Hodnocení:
(72)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Z našich končin můžete parathu znát hlavně jako přílohu v indických restauracích, ale tradičně se tato plněná pšeničná placka jí spíše k snídani či svačině. A nám třeba chutná naprosto kdykoli během dne! Je krásně vláčná a sytá díky voňavé bramborovo-sýrové náplni a se svěžím jogurtovým dipem poslouží i jako hlavní jídlo.

Ingredience pro:
4 porce
Na náplň (sýr není nutný)
  • 4 vařené brambory
  • 3 jarní cibulky
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek strouhaného sýru
Na těsto
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek horké vody
  • máslo na pomazání
Na jogurtovou omáčku
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrst čerstvé máty
Článek

Postup

Krok 1: Z mouky, soli, oleje a horké vody (zatím jí dejte jen 3/4 hrnku, a poté dle potřeby přilévejte) uhněťte hladké elastické těsto. Je třeba ho pár minut propracovávat, aby bylo bez žmolků a nelepilo se. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 až 60 minut v chladu odležet, aby se s ním lépe pracovalo.

Krok 2: Nyní se pusťte do náplně. Uvedené bylinky a koření jsou spíše pro inspiraci – něco můžete vynechat, nebo naopak přidat. Skvělé je i kari, mletý koriandr, chilli, zázvor nebo čerstvá petržel a máta.

Krok 3: Já každopádně brambory rozšťouchala s nasekanou jarní cibulkou, římským kmínem, kurkumou, garam masalou, nasekaným koriandrem, asi lžičkou soli, prolisovaným česnekem a strouhaným sýrem (nesháněla jsem tradiční indický, ale použila klasický bloček).

Krok 4: Těsto rozdělte na 8 kusů, z každého vytvarujte kuličku, na pomoučené ploše rozválejte na asi 10centimetrovou placku, do středu dejte osminu náplně, kraje přes ni přehněte, spojte ji jako měšec a opatrně rukama nebo válečkem zploštěte na tenkou placku. Postup je vlastně stejný jako u gruzínského chačapuri.

Krok 5: Placky pak nasucho pečte na opravdu hodně rozpálené pánvi. Po chvilce plamen stáhněte, aby se těsto propeklo. Stejně postupujte po otočení a se zbytkem těsta. Placky skládejte na sebe a ještě horké je potírejte trochou másla nebo ghí.

Krok 6: Placky podávejte jen tak nebo jako my s chilli olejíčkem (lžičku až dvě čerstvého nebo sušeného chilli smíchejte pár hodin předem s asi 5 lžícemi kvalitního oleje) a osvěžujícím jogurtovým dipem. Ten připravíte z řeckého nebo smetanového jogurtu, nasekané máty, prolisovaného česneku, soli a citronové šťávy.

Tip: Sýr v náplni klidně vynechte nebo brambory příště nastavte vařeným květákem nebo spařeným a vyždímaným špenátem.

Vaříte doma nějaké své oblíbené jídlo z orientálních restaurací? Budou to mexické tacos, japonský ramen nebo snad klasická čína?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama