Článek
Postup
Krok 1: Z mouky, soli, oleje a horké vody (zatím jí dejte jen 3/4 hrnku, a poté dle potřeby přilévejte) uhněťte hladké elastické těsto. Je třeba ho pár minut propracovávat, aby bylo bez žmolků a nelepilo se. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 až 60 minut v chladu odležet, aby se s ním lépe pracovalo.
Krok 2: Nyní se pusťte do náplně. Uvedené bylinky a koření jsou spíše pro inspiraci – něco můžete vynechat, nebo naopak přidat. Skvělé je i kari, mletý koriandr, chilli, zázvor nebo čerstvá petržel a máta.
Krok 3: Já každopádně brambory rozšťouchala s nasekanou jarní cibulkou, římským kmínem, kurkumou, garam masalou, nasekaným koriandrem, asi lžičkou soli, prolisovaným česnekem a strouhaným sýrem (nesháněla jsem tradiční indický, ale použila klasický bloček).
Krok 4: Těsto rozdělte na 8 kusů, z každého vytvarujte kuličku, na pomoučené ploše rozválejte na asi 10centimetrovou placku, do středu dejte osminu náplně, kraje přes ni přehněte, spojte ji jako měšec a opatrně rukama nebo válečkem zploštěte na tenkou placku. Postup je vlastně stejný jako u gruzínského chačapuri.
Krok 5: Placky pak nasucho pečte na opravdu hodně rozpálené pánvi. Po chvilce plamen stáhněte, aby se těsto propeklo. Stejně postupujte po otočení a se zbytkem těsta. Placky skládejte na sebe a ještě horké je potírejte trochou másla nebo ghí.
Krok 6: Placky podávejte jen tak nebo jako my s chilli olejíčkem (lžičku až dvě čerstvého nebo sušeného chilli smíchejte pár hodin předem s asi 5 lžícemi kvalitního oleje) a osvěžujícím jogurtovým dipem. Ten připravíte z řeckého nebo smetanového jogurtu, nasekané máty, prolisovaného česneku, soli a citronové šťávy.
Tip: Sýr v náplni klidně vynechte nebo brambory příště nastavte vařeným květákem nebo spařeným a vyždímaným špenátem.
Vaříte doma nějaké své oblíbené jídlo z orientálních restaurací? Budou to mexické tacos, japonský ramen nebo snad „klasická“ čína?