Hlavní obsah
3,6
(45)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Věděli jste, že máslo můžete snadnou úpravou vylepšit tak, že vám vydrží měsíce a ještě na něm půjde bez rizika připálení klidně smažit? Naučte se recept našich babiček a připravte si přepuštěné máslo!

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
  • 1 gáza
  • 500 g másla
Článek

Postup

01.

Máslo nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a začněte pomaloučku zahřívat.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Bílou vrchní usazeninu sbírejte stranou. Nakonec vám zůstane nádherně žlutý redukovaný mléčný tuk.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Po asi 40 minutách opatrně slejte máslo přes čisté plátýnko do sklenic.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

V lednici vám přepuštěné máslo vydrží měsíce (někdo říká, že i roky!), mimo ni pak minimálně tři týdny.

- Máslo ze skleničky nabírejte vždy čistou lžičkou, abyste ho zbytečně nekontaminovali.

- Nezapomeňte, že s větším množstvím másla roste i čas jeho přepouštění.

- Bílý „odpad“ z povrchu nevyhazujte! Použijte ho místo podmáslí do buchet nebo lívanců.

- Přepuštěné máslo se hodí hlavně pro teplou kuchyni a smažení, protože snese až 250 °C, aniž by se spálilo. Restované zelenině, smaženým masům a míchaným vajíčkům dodá lahodnou chuť a vůni.

Reklama

Související témata: