Hlavní obsah

Kuřecí tikka masala s domácími plackami

Hodnocení:
(65)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Na svá oblíbená indická jídla nemusíte chodit jen do restaurací – některá jsou totiž překvapivě snadná a zvládnete je i doma. Příkladem za všechny budiž tikka masala: šťavnaté kuře s voňavou krémovou omáčkou z dnešního videa.

Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 500 g kuřecích prsou
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na omáčku
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 lžička soli
  • 250 ml vody
  • 180 ml smetany ke šlehání 30%
Článek

Postup

Krok 1: Marinádu je nejlepší udělat den předem nebo ráno – maso by v ní mělo být alespoň dvě hodiny, aby pěkně zkřehlo, ale dobu naložení samozřejmě můžete i zkrátit. Jogurt smíchejte se vším kořením, solí, citronovou šťávou, nastrouhaným zázvorem a prolisovaným česnekem. Kuře pokrájejte na kostky a vmíchejte do směsi.

Krok 2: Maso pak přeložte na pečicí papír a pečte 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 220 °C, aby se zatáhlo.

Krok 3: Mezitím zvládnete omáčku: Jednu velkou nebo dvě střední cibule nechte zesklovatět na másle, přidejte nastrouhaný zázvor, nasekanou chilli papričku (lze vynechat) a česnek, zamíchejte, osolte a přidejte všechno koření, plechovku krájených rajčat a 250 ml vody a asi 15 minut povařte.

Krok 4: Pak omáčku tyčovým mixérem rozmixujte a zjemněte smetanou. Vmíchejte opečené maso, prohřejte a podávejte s rýží basmati nebo chlebovými plackami, čerstvým citronem či limetou a koriandrem.

Krok 5: Chcete ke kuřeti podávat vlastní placky? Nejraději máme tento recept na jogurtový naan, ale ve všední dny můžete trochu zašvindlovat a placky připravit z kupovaného (nebo domácího) těsta na pizzu: jednoduše z něj udělejte několik placek a velmi krátce je z obou stran nasucho opečte na hodně rozpálené pánvi. Ihned po upečení je potřete rozpuštěným máslem s prolisovaným česnekem.

Tip: Netrapte se, jestli neseženete všechno koření, v Indii také používají v každé domácnosti a regionu něco jiného. Hodí se mletý římský kmín a koriandr nebo klasická směs kari. Koření každopádně koupíte na internetu, ve větších supermarketech, orientálních obchůdcích a často i ve zdravých výživách.

Jaké jídlo si děláte, když chcete něco speciálního, ale zároveň moc nestíháte?

ynezorPumanzeSaNyknalC