Hlavní obsah

Brusinky v kuchyni: Dokonalé!

Foto: Thinkstock

Brusinky můžete použít do slaných i sladkých pokrmů

Brusinky se stávají nedílnou součástí vaření, a kam se podíváte, tam jsou brusinkové bonbony, müsli tyčinky, sušené brusinky, brusinkové kompoty. Naučte se je s námi také požívat a připravte si třeba brusinkovou kaši s vanilkovou omáčkou nebo kuřecí maso na brusinkách! Tyto i další recepty najdete v dnešním článku.

Článek

Brusinky mají nezaměnitelnou nasládlou, a přitom kyselou, až natrpklou chuť. Dají se díky tomu zužitkovat nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni. Recept na kuřecí játra na brusinkách jste mohli  vyzkoušet už zde, a pokud máte brusinky rádi, hurá do vaření s dnešními recepty!

Penne s brusinkovou omáčkou a ořechy

Na 4 porce potřebujete: 1 červenou, 1 zelenou a 1 žlutou papriku, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 mrkev, 1–2 stroužky česneku, 1 cibuli, 4 lžíce olivového oleje, 1 malou větvičku rozmarýnu, 50 g vlašských ořechů, 50 g sušených brusinek, sůl a čerstvě mletý pepř, lžíci citronové šťávy, 400 g těstovin penne.

Foto: americkebrusinky

Penne s brusinkovou omáčkou a ořechy

Postup: V kastrůlku rozpalte olivový olej a asi 8–10 minut na něm restujte na kostičky pokrájené papriky, tenké plátky celeru i na nudličky nakrájenou mrkev, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte nasekaný rozmarýn, nahrubo nasekané ořechy a brusinky. Vše promíchejte, ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a ještě chvíli restujte. Uvařené penne slijte, promíchejte s omáčkou a můžete servírovat!

Kuřecí pánev s brusinkami a zázvorem

Na 4 porce potřebujete: 50 g sušených brusinek, 500 g kuřecích prsou, kousek čerstvého zázvoru velikosti vlašského ořechu, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 malou červenou chilli papričku, 1 svazek jarní cibulky, 2–3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžičku sezamového oleje, sójovou omáčku, omáčku z červeného pepře, sherry na zastříknutí, 100 g čerstvých nebo mražených brusinek, 200 g sójových výhonků, 1 lžíci nasekané bazalky.

Foto: americkebrusinky

Kuřecí pánev s brusinkami a zázvorem

Postup: Ve velké pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět na osminky nakrájenou šalotku. Přidejte najemno nakrájený zázvor a prolisovaný česnek a vše ještě krátce opečte. Přidejte proužky kuřecího masa a opékejte 3–4 minuty. Ochuťte sezamovým olejem, sójovou i pepřovou omáčkou a sherry. Přidejte čerstvé i nahrubo nasekané sušené brusinky a za stálého míchání opékejte další 2 minuty. Přidejte nasekanou chilli papričku, sójové výhonky a jarní cibulku nakrájenou na větší kousky a opékejte další 2–3 minuty. Jako příloha se hodí rýže basmati. Před servírováním ještě vše ozdobte nasekanou bazalkou.

Brusinková kaše s vanilkovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 2 nakyslá jablka, 500 ml brusinkového džusu, 1/2 vanilkového lusku, 1 malou tyčinku skořice, 50 g cukru, 40 g bramborového škrobu, 80 g sušených brusinek. Na vanilkovou omáčku si nachystejte 500 ml mléka, 2 lžíce bramborového škrobu, 1/2 vanilkového lusku, 50 g cukru, 4 čerstvé žloutky.

Foto: americkebrusinky

Brusinková kaše s vanilkovou omáčkou

Postup: Jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Brusinkový džus nalijte do hrnce a přidejte kousky jablek. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, jádro vyškrábejte a spolu s luskem přidejte k džusu a jablkům. Přidejte skořici a cukr, vše promíchejte, přiveďte do varu a nechte 4–6 minut slabě vřít. Škrob rozšlehejte ve 100 ml studené vody a vmíchejte do šťávy. Přidejte brusinky, za stálého míchání přiveďte znovu do varu a krátce převařte, vyndejte lusk vanilky a nechte vychladnout.

Škrob na omáčku rozmíchejte ve 100 ml mléka. Zbytek mléka vlijte do hrnce, vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábejte jádro a spolu s luskem přidejte do mléka. Mléko nechte 3–5 minut slabě vřít a po dovaření z hrnce vyjměte lusk. Vmíchejte cukr a rozšlehaný škrob a za stálého míchání ještě jednou převařte. Do misky odlijte asi čtvrtinu omáčky, rozšlehejte v ní žloutky, metlou pak směs vmíchejte do zbytku vanilkové omáčky a nechte vychladnout. Kaši nandejte do misky, přelijte omáčkou a můžete podávat.

Používáte doma při vaření brusinky? Nebo je nejraději jíte jen tak, sušené? Popovídat si o nejoblíbenějším jídle s brusinkami i o vašich receptech můžete v diskusi pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC