Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: americkebrusinky

Foto: americkebrusinky

Používáte doma při vaření brusinky? Že ne? Tak to je nejvyšší čas vyzkoušet brusinkovou kaši s vanilkovou omáčkou.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kaše
  • 2 ks jablek
  • 500 ml brusinkového džusu
  • 1/2 ks vanilkového lusku
  • 1 špetka skořice
  • 50 g cukru
  • 40 g bramborového škrobu
  • 80 g sušených brusinek
Vanilková omáčka
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1/2 ks vanilkového lusku
  • 50 g cukru
  • 4 ks žloutků
Článek

Postup

01.

Jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Brusinkový džus nalijte do hrnce a přidejte kousky jablek. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, jádro vyškrábejte a spolu s luskem přidejte k džusu a jablkům. Přidejte skořici a cukr, vše promíchejte, přiveďte do varu a nechte 4–6 minut slabě vřít.

02.

Škrob rozšlehejte ve 100 ml studené vody a vmíchejte do šťávy. Přidejte brusinky, za stálého míchání přiveďte znovu do varu a krátce převařte, vyndejte lusk vanilky a nechte vychladnout.

03.

Škrob na omáčku rozmíchejte ve 100 ml mléka. Zbytek mléka vlijte do hrnce, vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábejte jádro a spolu s luskem přidejte do mléka. Mléko nechte 3–5 minut slabě vřít a po dovaření z hrnce vyjměte lusk. Vmíchejte cukr a rozšlehaný škrob a za stálého míchání ještě jednou převařte.

04.

Do misky odlijte asi čtvrtinu omáčky, rozšlehejte v ní žloutky, metlou pak směs vmíchejte do zbytku vanilkové omáčky a nechte vychladnout. Kaši nandejte do misky, přelijte omáčkou a můžete podávat.

Pro zahřátí můžete vyzkoušet i brusinkový grog.

Reklama

Související témata:

Načítám