Článek
Už když k domu kuchařky a spisovatelky Hanky Michopulu přijíždíte, dýchne na vás neskutečná pohoda a klid. A to byl i důvod, proč si toto místo pro život zvolila. „Prodala jsem svůj pražský byt a postavila jsem si dvě chaty. Jednu obývám a druhou pronajímám. Do Prahy ale jednou týdně kvůli práci stejně dojíždím,“ vysvětluje. Okolí Třeboně si vybrala záměrně. „Jezdila jsem sem pravidelně s rodiči od čtyř let a zamilovala si to tady. Uvědomila jsem si, že čekám v Praze celou dobu jen na to, abych se sem mohla vrátit.“
Úcta ke kraji a splněný sen
S konečným rozhodnutím se nedaleko Třeboně usadit Hanka poměrně dlouho otálela. „Měla jsem tu koupené pozemky, které jsem pořídila za příznivou cenu a čekala na vhodnou dobu, kdy je využít. Ta přišla před třemi lety. Oba domečky jsou dřevostavby, které byly za zhruba rok postavené,“ popisuje. Jelikož stavba domů se ne vždy obejde bez komplikací, i Hanka měla jisté obavy. Ukázalo se ale, že zbytečně. „Člověk se musí přizpůsobovat aktuální události, ale žádný zásadní problém jsem naštěstí řešit nemusela. Jsem ale v CHKO, takže domy musí mít určitý sklon střechy a podobné náležitosti. Mám ale tak velkou úctu k tomuto kraji, že mi to nedělalo žádný problém.“
Kuchyně je nutnost i pracovna
Kuchyň si nechala Hanka vytvořit na míru. „Je to současně i moje pracovna, takže jsem si na ní dala záležet. Jsem i nejsem náročný člověk. Úplně jsem upustila investování do drahých spotřebičů. Stačí, že plní svůj účel, žádné vychytávky navíc nepotřebuju. Je pro mě ale důležité, aby mi sedla rozměry. Mám vše po ruce a pracovní desku mám výš, než je obvyklé.“ Stejný přístup má i k nádobí. U profesionální kuchařky by člověk čekal hrnce za astronomické částky, ale není tomu tak. „Mám nádobí z Lidlu, které jsem zkoušela kvůli svým sledujícím profilu Skromné jídlo. Trochu se na nich odlupuje lak, ale svou funkci plní.“
Tím se nabízela i otázka, jak vůbec projekt Skromné jídlo vznikl. „Skromnost mám v sobě od dětství. Snažím se ale ukázat, že i levné jídlo může být kvalitní, chutné a výživné.“ Celá tato idea odráží i Hančin způsob života. „Vždy jsem se snažila najít a upřednostňovat to, o co v životě jde a co je nejdůležitější – a za co je skutečně nutné utrácet peníze. A to se odráží i v mém způsobu vaření.“ Základem každého jídlo, které Hanka uvaří, je, aby v něm bylo dostatek vlákniny a bílkoviny.
Ideální místo pro odpočinek
Po vstupu do domu zaujme i síť na stropě. „Pokud nemáte strach z výšek, můžete v ní relaxovat a jejím dalším benefitem je, že otvírá prostor až nahoru a máte výhled na krásný krov nahoře.“ Ona sama ji ale k odpočinku nevyužívá, na to má zahradu. Na rozlehlém pozemku, kde nabírá Hanka energii a v létě na ni tráví nejvíc času, se kromě záhonků nachází i sauna. „Je úplně jednoduchá, ale svůj účel plní.“ Bazén jí ale přijde jako zbytečnost. „V kraji, kde je rybník na každém kroku to byla naprosto zbytečná investice,“ smála se. S péčí o trávník využívá robotickou sekačku, která udělá vše potřebné za ni.