Hlavní obsah

Kam uskladnit zahradní pomůcky? Krásné venkovní skříně, stojany na hadice i schovávačky popelnic

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smotaná hadice pohozená vedle kovového sudu, popelnice vykukující z předzahrádky a nástroje poházené v koutě pod střechou – to vše je pro mnohé nutné zlo. Existuje ale spousta možností, jak mít zahradu uklizenou, a navíc i krásnou na pohled.

Článek

Zahrada je naše chlouba, ale existují v ní i místa, na která příliš pyšní nejsme. Klasicky jsou to užitkové a technické části zahrady, jež jsou sice nepostradatelné, ale co se estetiky týče často upozaďované. Přitom stačí pár změn a i užitkové prvky do zahrady zapadnou.

Kam schovat popelnice

Právě popelnice bývají tím, co nejčastěji hyzdí naše zahrady a předzahrádky. Pokud už se na tyto nevzhledné plastové nebo kovové nádoby nemůžete dívat, nezoufejte! Existuje několik způsobů, jak je skrýt. Mezi nejjednodušší patří zakoupení hotového přístřešku. Ty jsou dnes k dostání v různých velikostech, barvách i materiálech. Nejestetičtější bývají ty dřevěné, snadné na údržbu zase ty umělohmotné a kovové. U některých je navíc možnost opatřit je zámkem, což je výhoda, především pokud máte místo na popelnice před domem na veřejně přístupném místě.

Krom již hotových přístřešků můžete kolem popelnic vystavět ze dvou nebo tří stran živý plot, zídku nebo třeba plůtek, který necháte porůst popínavkami.

Jak smotat hadici

Zamotaná hadice pohozená jen tak pod kohoutkem nebo sudem vaší zahradě krásu určitě nepřidá. Proto je třeba myslet na to, aby byla esteticky, ale také funkčně uskladněna. Populární jsou navíjecí vozíky, se kterými lze snadno manipulovat a přesouvat je po zahradě. Další variantou jsou nástěnné boxy, které mají samonavíjecí funkci, jsou ale vzhledem k omezené délce hadice vhodné spíše pro menší zahrady. Velmi efektně vypadají také litinové držáky, které jsou vhodné i pro zahrady ve stylu přírodním, středomořském a vintage.

Zahradní náčiní a nádoby

Pokud nemáte na zahradě místo na zahradní domek, a nemáte tak kde uskladnit náčiní či květníky, nevěšte hlavu. Existují různé venkovní skříně nebo boxy, kam můžete vše naskládat a mít to tak vždy po ruce a přitom schované před zraky návštěv. Existují i multifunkční skříňky, které mají na vrchní desce vyvýšený okraj a pozinkovaný plech, takže slouží zároveň i jako přesazovací stolek. Na menší zahrady jsou praktické také lavice s úložným prostorem, do kterých můžete schovat polstry, květníky nebo drobné nářadí.

Sudy na vodu

Sudy a další nádrže na vodu bývají důležitou, ale ne příliš vzhlednou součástí zahrady. Doby, kdy jste si mohli vybrat pouze mezi sudem obyčejným kovovým nebo tím plastovým, jsou již minulostí, a tak dnes můžete vybírat ze spousty estetických variant. Mezi oblíbené patří například klasické dřevěné sudy s obručemi nebo plastové, které imitují kámen či terakotu. Existují i různé maskované nádrže, které na první pohled vypadají jako vysoký květináč nebo třeba zídka.

Tepelné čerpadlo a klimatizace

U technických prvků, jakými jsou klimatizace a tepelná čerpadla, je třeba myslet především na dodržení technických požadavků jako například proudění vzduchu. Pokud je tedy chcete skrýt, dodržujte veškeré podmínky, které stanovil výrobce. Například perforované zídky a dřevěné mřížové zástěny vám v přijatelné vzdálenosti od venkovní jednotky zajistí dostatečné proudění vzduchu a přitom ji efektivně skryjí. Můžete na ně dále zavěsit například truhlíky s převislými nebo popínavými rostlinami, díky čemuž do zahrady ještě lépe zapadnou.

Načítám