Hlavní obsah

Jak vybrat materiál na zahradní cestičku? Kámen vydrží, mulč okouzlí a dřevo je příjemně měkké

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesty a chodníčky jsou klíčový prvek všech udržovaných zahrad – díky nim můžete krásně propojit jejich různé části. Důležité však přitom je zvolit vhodný materiál, tvar a styl. Jak na to, aby byla zahrada co nejpěknější?

Článek

Zahradní chodníčky, pěšinky a cestičky jsou neoddělitelnou součástí zahrady. Mohou do ní vnést prvky modernismu, nebo naopak podpořit její romantické kouzlo. Důležité jsou nejen materiály, ale také tvary a způsob umístění.

Materiály na zahradní cestičky

Při výběru materiálu a charakteru cestičky je nutné vycházet ze stylu zahrady. Pokud je spíš přírodní, vybírejte kameny, dřevo nebo třeba mulč. Jelikož v přírodě téměř neexistují pravé úhly a přímky, snažte se chodníčky vést klikatě nebo je alespoň zaoblit. Velmi efektní jsou velké ploché kameny, které jsou na první pohled náhodně poházené za sebou, a tvoří tak přírodní chodníček.

Upřednostňujete spíše moderní zahradu? Pak budou chodníčkům dominovat beton, štěrk či kov. Samozřejmě můžete využít i dřevo nebo kámen, například v oblíbené kombinaci štěrku a dřevěných hranolů. Směřovat budou spíše přímo a nemusíte se vyhýbat ani pravým úhlům. Stylovou cestičku vyrobíte i z obyčejných betonových obrubníků.

Nejhezčí zahradní cestičky a chodníky

Máte už dost obyčejné zámkové dlažby nebo vyšlapaných rozblácených pěšinek? Zkuste se inspirovat ve fotogalerii:

Přírodní cestičky: mulč, kameny, dřevo

Chcete, aby byla pěšinka co nejvíc přírodní, ale nemuseli jste přitom nosit holínky po každém dešti? Pak může být řešením například mulčovací kůra nebo vlastní štěpka. Taková cestička je sice trochu náročnější na údržbu, zato dokáže dodat zahradě neopakovatelný vzhled, který může být v kombinaci například s palmami, jukami a kapradinami až exotický.

Další způsob, jak do rázu krajiny příliš nezasahovat, jsou kameny. Kamenné cestičky, které nezabetonujete, mohou žít svým životem a krásně splynout se zahradou i trávníkem. Čas od času je ovšem potřeba kameny trochu očistit a odplevelit, aby příroda nepřevzala vládu nad cestičkou úplně.

Stejný efekt mohou mít také nižší dřevěné kulaté špalky, které se zapustí do země. Zde je ovšem třeba myslet na to, že pokud se chcete z pracně vytvořené cestičky radovat více let, bude třeba materiál napustit včelím voskem nebo dřevo ošetřit impregnací.

Zpevněné chodníčky: štěrk, beton, dlažba

Jestliže toužíte po zpevněném chodníčku, je cesta k němu sice náročnější, ale výsledek bude trvalejší. U klasického štěrkového chodníčku se zaměřte především na zpevnění a vyvýšení okrajů, aby se štěrk postupně nerozšiřoval dál do zahrady.

Velmi populární jsou betonové cestičky. Často se vytvářejí z dlaždic, které se prodávají v nejrůznějších barvách, tvarech a velikostech a na umístění nejsou nijak náročné. Stačí je vsadit na vyrovnanou zem do štěrku (pokud chcete větší rozestupy) nebo do písku (pak se ukládají těsně vedle sebe). Jak dosypávat písek do spár betonové dlažby?

Přirozenější vzhled mají chodníčky, které tvoří přírodní kameny ukládané do betonu. Mezi spárami neprorůstá plevel, a chodníček je tak téměř bezúdržbový. Jak položit kamennou dlažbu na zahradě?

Tip: Chcete opravdu originální chodníček? Vyrobte si vlastní dlaždice z hypertufy nebo betonu a obtiskněte do nich třeba listy nebo větvičky. Pokud se vám do odlévání dlaždic nechce, můžete použít hotové, položit na ně listy a postříkat barevným sprejem vhodným na beton. Krásného efektu také dosáhnete, když jako šablonu na sprejování použijete háčkovanou dečku.

Načítám