Hlavní obsah

Jako v pohádce! Nejhezčí zahrady, které stojí za vidění

Foto: Egeris, Shutterstock.com

Foto: Egeris, Shutterstock.com

Reklama

Jaro a léto, kdy všechno kvete a pučí, je ideální k návštěvě zahrad. A Česká republika se má opravdu čím pochlubit. Podívejte se na výběr těch nejzajímavějších a nejkrásnějších parků a nechte se inspirovat k výletu.

Článek

Letní romantická procházka vyžaduje i romantické kulisy. Ideální jsou k tomu krásně upravené zahrady a parky. Za nimi není třeba cestovat nikam do zahraničí, protože opravdu hodně skutečně krásných míst se nachází i v tuzemsku. Tady jsou tipy na ty nejvyhlášenější.

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Květná zahrada Kroměříž

Zápis do seznamu památek UNESCO je sám o sobě zárukou kvality. Kroměřížská Květná a Podzámecká zahrada a arcibiskupský zámek na něm jsou, a nejen proto stojí za návštěvu. Krásné to tam je všude, ale asi největším lákadlem je právě Květná zahrada neboli Libosad. Jde o raně barokní park ve francouzském stylu, který byl založen už v 17. století. Kromě rostlin tam lze obdivovat i sochy a fontánky s vodotrysky. Uprostřed se nachází osmiboká rotunda.

Foto: Viliam.M, Shutterstock.com

Kroměříž se nachází ve Zlínském kraji a má hodně co nabídnoutFoto: Viliam.M, Shutterstock.com

Vrtbovská zahrada Praha

Z barokního stylu ještě není třeba utíkat. V něm je totiž vybudována i další zahrada, kterou lze projít při návštěvě Prahy. Nalézá se na petřínském svahu a i ona je zapsána na seznamu UNESCO – a není se čemu divit. O Vrtbovské zahradě ze začátku 18. století se hovoří jako o jedné z nejkrásnějších v Evropě. O sochařskou výzdobu se postaral Matyáš Bernard Braun a v 90. letech minulého století prošla velkou rekonstrukcí.

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

Jedna z nejkrásnějších zahrad Evropy je na Malé Straně v PrazeFoto: Richard Semik, Shutterstock.com

Růžová zahrada Děčín

Chloubou děčínského zámku nejsou klenoty, ale zejména zahrada, která ho obklopuje. Jak název napovídá, k vidění jsou tam především růže. I ona vznikla v době baroka a koncem 19. století tu zahradník František Jošt mladší založil rozárium a pěstoval tu na dva tisíce růží. Při návštěvě Růžové zahrady je ovšem třeba počítat s omezením. Letos je přístupná jen částečně, protože probíhá rekonstrukce glorietu. Kompenzací je návštěvníkům vstup zdarma.

Foto: scimmery, Shutterstock.com

Hádejte, co je hlavním poznávacím znamením Růžové zahrady? Foto: scimmery, Shutterstock.com

Francouzská zahrada a anglický park Dobříš

Litovat se jistě nedá ani návštěvy parků, které obklopují rokokový zámek v Dobříši. Anglický park vás okouzlí a krásná francouzská zahrada letos prošla rekonstrukcí: návštěvníkům se celá otevřela teprve v polovině července. Renovací prošly sochy, bazénky, fontánky i cesty. Prostředí je to vskutku pohádkové – vždyť se tu proto natáčela například Princezna se zlatou hvězdou (1959).

Foto: hornyak, Shutterstock.com

Park v Dobříši září po rekonstrukci novotou, najdete ho ve Středočeském krajiFoto: hornyak, Shutterstock.com

Zámecká zahrada Nové Město nad Metují 

Romantiku i klidná místa pro relaxaci nabízí návštěvníkům zámecká zahrada v Novém Městě nad Metují. V jejím středu je kašna s chrličem vody a návštěvníci tam potkají i kamenné sošky trpaslíků. Každá je alegorií jednoho lidského charakteru a jejich autorem je barokní sochař Matyáš Bernard Braun, který je vytvořil pro areál v Kuksu, a sem byly instalovány později. Na místě byla původně barokní zahrada, která však časem téměř zanikla. Její současná podoba je dílem slavného architekta Dušana Jurkoviče.

Znáte Jurkovičovu vlastní vilu v Brně? Je otevřená pro veřejnost.

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

Kdo dobře hledá, najde v zahradě trpaslíkyFoto: Richard Semik, Shutterstock.com

Zámecká zahrada Buchlovice 

Nádherná přírodní scenerie obklopuje i buchlovický zámek. Najdete tu mimořádnou zahradu v duchu italského baroka – uspořádání je terasovité a nechybí zámecké nádvoří s kašnou. Ohromí vás i rozlehlý park, v němž roste mnoho velice vzácných dřevin. Vyhlášené jsou zdejší skvostné rododendrony a součástí zahrad je i Záchranná stanice volně žijících živočichů.

Foto: Egeris, Shutterstock.com

V Buchlovicích se zahrada prolíná s uvolněným parkem se vzácnými dřevinamiFoto: Egeris, Shutterstock.com

Japonská zahrada Mu-Shin Zlín

Exotické dálky dýchnou na návštěvníky zahrady Mu-Shin, v překladu mimo mysl, která je součástí zlínské zoo. Je to největší japonská zahrada v Česku, rozkládá se na ploše skoro tisíc metrů čtverečných a vyniká jedinečnou atmosférou. Rostou tu například borovice drobnokvěté dovezené přímo z Japonska a přes Lukovský potok vede malebný dřevěný mostek.

Foto: Leove, Shutterstock.com

Něco pro milovníky japonské kultury mají ve Zlíně. Navštívit můžete i tamní zooFoto: Leove, Shutterstock.com

Reklama

Načítám