Hlavní obsah

Bydlení pro dlouhány: Speciální dveře, prodloužená postel i extra botník!

Foto: PlusONE, Shutterstock.com

Foto: PlusONE, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrostli jste trochu víc než ostatní? Vaše centimetry mohou v praktickém životě znamenat nejednu obtíž: hledáním partnera, na kterého nebudete koukat shora, počínaje a zařízením interiéru konče. S tím druhým vám můžeme poradit.

Článek

V sedmdesátých letech se průměrný Čech pohodlně vyspal na posteli dlouhé 180 cm – dnes by stačila málokomu. Průměrná výška populace postupně roste, a to díky kvalitnější výživě, lepším socioekonomickým podmínkám a zdravotní péči na vysoké úrovni.

A rozdíl to není zanedbatelný: na konci 19. století muži dorůstali v průměru 168 a ženy 156 centimetrů, zatímco dnes je to 180 u mužů a 168 centimetrů u žen. Češi se tak řadí mezi nejvyšší národy na světě: našim mužům patří desáté místo, ženám dokonce čtvrté.

Možnosti už tu jsou

To se však stále bavíme o průměru. Jestli jste však měli to štěstí (anebo smůlu) a bylo vám do výšky naděleno o několik desítek centimetrů více, než je obvyklé, nejspíš se často setkáváte s tím, že se leckterá obvyklá záležitost ukáže jako nemalý problém: co třeba koupě postele či klasické sektorové kuchyně?

Právě třeba nábytkáři se těmto doslova „rostoucím“ trendům musejí průběžně přizpůsobovat – jenže dnes je u nás běžně dostupné zboží dimenzované na výšky 170 až 180 cm, přitom setkat se s ženou, která měří víc než 185 cm, není už tak výjimečné. A protože dostatečně pohodlná a dlouhá postel patří mezi základní potřeby, je nutné pořádně prozkoumat nabídku na trhu – i dlouháni dnes najdou, co potřebují. „Standardně nabízíme všechny postele v několika šířkách až do 200 cm a prodloužených délkách 210 a 220 cm,“ říká Martin Kovář, generální ředitel společnosti Jitona, jednoho z českých výrobců ložnic a obývacích stěn.

Foto: JR-stock, Shutterstock.com

Pro člověka, který je o pár desítek centimetrů vyšší, než je průměr, je vaření v běžně dimenzované kuchyni skutečným utrpenímFoto: JR-stock, Shutterstock.com

Pohodlí doma na prvním místě

Patříte mezi dlouhány právě vy? Pak jistě souhlasíte, že alespoň doma by bylo fajn nedělat kompromisy a prostě si dopřát pohodlí. Aspoň doma nechcete ohýbat hlavu při průchodu dveřmi ani se hrbit při práci v kuchyni. Řešení existuje. Řada nábytkářských firem se věnuje i atypické výrobě a některé „prodloužené“ varianty dokonce nabízejí standardně a za ceny, které se většinou nijak výrazně neliší od ostatního nábytku.

„Veřejná místa přetrpím, ale když jsme se pustili do stavby domu, chtěli jsme, aby byl maximálně pohodlný. S mojí výškou je však někdy těžké kýženého pocitu dosáhnout. Hodně pozornosti jsme věnovali rozměrům nábytku nebo výšce kuchyňské linky, také dveře jsme vybrali nadstandardně vysoké,“ říká Martin Lánský z Prahy, který patří se svými 205 centimetry k nejvyšším lidem regionu.

Foto: Sapeli

Dveře až do stropu? Žádný problém! Cena dle materiálu a přesných rozměrůFoto: Sapeli

Foto: Sapeli

Už se konečně nebudete muset ohýbatFoto: Sapeli

Foto: Technistone

Přizvednout si můžete celou pracovní desku nebo třeba jen dřez. Při umývání nádobí vás nebudou bolet zádaFoto: Technistone

Foto: Lels.cz

Postel z borovicového masivu, k dostání v rozměrech až 200 x 220 cm, cena od 8094 KčFoto: Lels.cz

Foto: Vesna

Prodloužené přikrývky dostanete v délce 220 cm. Ta na obrázku nese název Eco a pořídíte ji za 849 KčFoto: Vesna

Foto: Nase-koupelna.cz

I ve vaně můžete pohodlně relaxovat. Vana Hopa Genova, 180 x 80 cm, vás vyjde na 18 990 KčFoto: Nase-koupelna.cz

Otlučená hlava, shrbená záda

Právě nízké průchody mezi jednotlivými místnostmi mohou znepříjemňovat každodenní život opravdu pořádně – řešení můžete nalézt v atypických dveřích. „Tento druh dveří byl dříve takovou podpultovou záležitostí. S rostoucím počtem požadavků na jejich výrobu jsme se však rozhodli, že je zařadíme do standardní nabídky,“ říká Petr Klíma, produktový specialista společnosti Sapeli – jihlavský výrobce dveří a zárubní nabízí dveře až do výšky 272 centimetrů.

Aby se čahouni ve vlastním domě necítili jako Sněhurka u sedmi trpaslíků, dají se jejich potřebám přizpůsobit i stoly, židle, kuchyňská linka, vana, výška umístění toalety či umyvadla... Při zařizování kuchyňské linky je nejpalčivějším místem pracovní deska – nejedná se o žádnou maličkost, nad kterou by se dalo mávnout rukou: lidé vysocí 160 až 170 cm by měli mít desku umístěnou 86 cm od podlahy, při výšce 170 až 180 cm zhruba 91 cm a do 190 cm výšky 94 cm od země. Pro ještě vyšší lidi se již pohybujeme téměř metr nad zemí či více!

Větší botník, delší přikrývka

Vyšší vzrůst ovšem přináší i další komplikace: dlouhánům s velkými chodidly se nevejdou boty do klasického botníku, běžná přikrývka je jim krátká (takže potřebují i nestandardní povlečení), nenatáhnou si nohy ve vaně... Je toho hodně, čemu se při pořizování a vybavování bydlení vyplatí věnovat pozornost.

I spotřebiče, jako je třeba digestoř či závěsná svítidla, je vhodné umístit výš, než je běžné. A jestli například sníte o půdní vestavbě, raději si byt nejprve důkladně prohlédněte a otestujte si, zda by vás daný sklon střechy příliš neomezoval. Neustálé ohýbání a sklánění by vás brzy přestalo bavit.

Takovéto přizpůsobení není žádný rozmar. Vyplatí se především partnerské dvojici, kde jsou oba dlouháni, a dá se předpokládat, že nadprůměrnou výšku dostanou do vínku i jejich děti.

A co vy, vejdete se do svého příbytku, nebo je vám malý?

Reklama

Načítám