Hlavní obsah

Kuchyň 2x jinak: Podívejte se na návrhy v prvorepublikovém stylu!

Foto: Profimedia

Úplně nová kuchyň ve starém bytě? Velká výzva pro architekty (ilustrační foto)Foto: Profimedia

Reklama

Jedna kuchyň v prvorepublikové vile – a hned dvě možnosti! Oslovili jsme dvě studia, aby navrhla možné zařízení této místnosti v domě, který si nedávno pořídili čtenáři ProŽeny.cz. Podívejte se na výsledek!

Článek

Čtenáři ProŽeny.cz si pořídili v Praze prvorepublikovou vilu, která však bezesporu musela před samotným nastěhováním projít rekonstrukcí. Plán je začít kuchyní! Majitelé by si ji přáli zařídit nově, a přitom zachovat její historický duch. Výsledek musí být ovšem i maximálně funkční. Námi oslovení architekti dostali i volnější ruku, co se dispozic týče, vzhledem k tomu, že jsou možné stavební úpravy.

„Návrh vždy koncipujeme jako celek. Je velmi problematické vytrhnout místnost a řešit její design bez návaznosti na cokoli. Vždy k projektu přistupujeme komplexně, zjišťujeme životní styl, potřeby majitelů, jejich tužby...“ popisuje Ing. arch. Vladimír Vašut z architektonického ateliéru under-construction a upozorňuje, že se klidně může stát, že po rozhovorech a prohlídce stavby společně s investory zjistí, že by kuchyň byla vhodná třeba v úplně jiné části domu.

I přesto architekti udělali oproti svým zvyklostem výjimku, výzvy se chopili a dle dodaných půdorysů a současných fotografií prázdné stavby vytvořili možné návrhy. Majitelé se pro jeden z nich rozhodnou a přímo ho zrealizují. Nechceme vás ovlivňovat, a proto vám jejich volbu (alespoň prozatím) neprozradíme.

Pročtěte si v klidu podrobnosti a podívejte se na vizualizace!

Under-construction architects: Teplo rodinného krbu

Centrem kuchyně se stal velký jídelní stůl z dřevěného masivu, okolo kterého by se mělo vše během dne točit. Nechybí ani klasické židle, odkazující na první republiku, přesto v moderním designu. „Podstatné pro nás bylo jasné umístění stolu a varného ostrůvku na osu dveří obývacího pokoje a celé místnosti,“ popisuje návrh Ing. arch. Vladimír Vašut z architektonického atelieru under-construction.

Foto: Ateliér Under-construction

První návrh počítá s vařením čelem do místnostiFoto: Ateliér Under-construction

U ostrůvku najdete výsuvnou digestoř z pultu, která umožňuje pohodlné vaření čelem do místnosti k rodině, zády k ostrůvku je zase umístěna stěna na kořenky, nože i nádobí, které by mělo být po ruce. Pracovní plocha kuchyně je osvětlena denním světlem s tím, že je rozšířena až pod okna. Všimněte si také skosené stěny směrem k zabudovaným skříňkám, která vede do místnosti více světla. Je navíc magnetická, ideální místo pro rodinné fotky!

Foto: Ateliér Under-construction

Rozložení kuchyněFoto: Ateliér Under-construction

Stěny lemuje série úložných kuchyňských prostor s lesklou fólií s jemně vroubkovanou bílo-hnědou texturou. „Podstatné je i optické propojení kuchyně s obývákem nejen přes dvoukřídlé dveře, ale i intimně přes oboustranný krb v moderním provedení,“ dodává k návrhu Vladimír Vašut. Zbývá pak ještě volná stěna pro obrazy mistrů či dětí, televizi nebo suvenýry z cest.

Parkety by pak měly být přebroušeny a zbaveny laku, napuštěny odolným olejem. Svítidla nad jídelním stolem korespondují se světly nad ostrůvkem, mohlo by jít o výrobky Cerrato Diamond Nero, případně Signature Crystal Nero.

Foto: Ateliér Under-construction

Krb propojuje obývák a kuchyňFoto: Ateliér Under-construction

La Design: Duch první republiky, ale pohodlí současnosti

„V kuchyni jsme byly limitované dispozicí místnosti, kdy okna a dveře jasně vymezují prostor pro smysluplné umístění kuchyňské linky,“ popisuje tvorbu návrhu Laďka Kolářová ze studia La Design. Designérky chtěly, aby zůstal zachován jednotný duch kuchyně a obýváku. Ten je propojen s kuchyní velkými dvoukřídlými prosklenými dveřmi, které budou pravděpodobně často otevřené. Vhledem k tomu, že je kuchyň zasazena do prvorepublikové vily, vycházely designérky z tvarosloví prvorepublikových interiérů.

„Dobové interiéry byly opravdu krásné. My jsme tento styl zachovaly, ale technologie jsou moderní a praktické,“ vysvětluje Lenka Krummerová. „V místnosti jsou umístěny ještě kryty na topení, které se nám do stylu líbily, ty jsme ponechaly,“ dodává architektka.

Foto: La Design, Tomáš Firla

Centrem tohoto návrhu je stůl z masivuFoto: La Design, Tomáš Firla

Vybavení je velmi moderní, tak, aby bylo v dnešní době praktické a dobře sloužilo tomu, kdo vaří. Kuchyň nemá úchytky, jen zabroušené horní strany dvířek. Odkazem na typický prvek prvorepublikového nábytku je zakončení oblými lamelovými dvířky: Za nimi se skrývá praktický úložný prostor – na jedné straně potravinová skříň, na druhé poličky například na roboty a mixéry. Toto uspořádání navazuje stylově na původní kredenc, ale odpovídá současným potřebám na úložné prostory.

„Materiálově jsme zůstaly střízlivé, je to matně lakovaná MDF deska v odstínu bílé, lomené jemně do slonové kosti. Barvu vnášíme pouze formou hořčicově žluté stěrky,“ popisují architektky. Pracovní deska je z bílého mramoru, židle jsou originály DAW manželů Eamesových z roku 1950, obohaceny jsou o pohodlné žluté podsedáky v souladu se zvolenou stěrkou.

Foto: La Design, Tomáš Firla

Místnost prozářila hořčicově žlutá stěrkaFoto: La Design, Tomáš Firla

Svítidla jsou z kolekce české firmy Lucis a jsou z ručně foukaného skla. „Velký stůl je tvořen kovovou, matně lakovanou podnoží a hrubě opracovanou masivní dubovou deskou. Je autorským návrhem našeho týmu,“ dodává Lenka Krummerová. A nakonec v místnosti nechybí nízký příborník, skříňka, kde se můžou uskladnit předměty, které se nepoužívají dennodenně a nezahltí prostor kuchyně.

Foto: La Design, Tomáš Firla

Na první republiku navazují lamelové rohové skříňkyFoto: La Design, Tomáš Firla

Který z návrhů se vám líbí víc? Chtěli byste bydlet v prvorepublikové vile? Zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám