Hlavní obsah

Bydlení pro mladou rodinu: V novostavbě změnili skoro vše. A vyplatilo se!

Foto: Toto Studio

Foto: Toto Studio

Reklama

Bydlení v novostavbě se zdá být výhrou. Přesto ne vždy vše, co už stojí, musí rodině vyhovovat, což je i případ naší návštěvy. Co a proč se měnilo ještě před nastěhováním? Inspirujte se!

Článek

Mladí manželé s jedním potomkem (další je v plánu) si pořídili nový přízemní čtyřpokoják v bytovém domě ve středních Čechách. Chtěli ho moderně, leč jednoduše a útulně zařídit. Ale než se do toho pustili, muselo dojít k určitým úpravám, které společně s vybavením navrhli Věra a Petr Tomíčkovi z Toto studia.

1. Co je fajn, když není

Designéři do bytu vstupovali v době, kdy byly hotové obě koupelny a připravené rozvody a instalace na kuchyňskou linku. Naopak chyběly podlahy a dveře. „Na přání manželů jsme vybrali vinylovou krytinu s výraznou až rustikální kresbou a té jsme přizpůsobili dekor na nábytku, který je jemnější. Což byla výhoda, protože je-li hotová podlaha, která nevyhovuje, musí se s ní lidé buď smířit, nebo investovat do nové,“ popisuje Věra Tomíčková. Dveře jsou nakonec provedené v bílém matném laku.

Foto: Archiv studia

Pro lepší představu navrhovaných úprav a umístění zařizovacích prvků designéři připravují vizualizace. Nyní se „nacházíme“ v obýváku spojeném s kuchyní a jídelnou, asi 33,5 m2Foto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Část stěny za televizorem v obýváku zdobí imitace kamene, která se použila také v ložnici a chodběFoto: Archiv studia

2. Linka, do které se vešlo vše

Než došlo k pokládce podlahy, muselo se toho v bytě ještě dost měnit. Začněme v hlavní obytné místnosti. „Linka navrhovaná developerem měla mít jiný tvar, do něj by se však nevešly všechny spotřebiče. Navíc její vysoké skříňky se plánovaly umístit ke dveřím, což je nepraktické. Ty jsme navrhli umístit do rohu a linku jsme doplnili o ostrůvek s vinotékou. Změnám se musela přizpůsobit elektroinstalace, ale nové jsou i rozvody pro světla v obýváku či jinde,“ uvádí designérka.

Tady se opět projevila výhoda neexistující krytiny, co šlo, to se zasekalo do podlahy. V chodbě se elektroinstalace vedla sádrokartonovým podhledem, v jedné koupelně se zabudovala do nové předstěny.

Foto: Archiv studia

V hlavním obytném prostoru se svítidla umístila nad jídelní a konferenční stůl. Pod stropem nad televizorem je instalované LED osvětlení zabudované v sádrokartonu, které se zapíná/vypíná dálkovým ovladačemFoto: Archiv studia

3. Skrýš za zrcadlem

Obě koupelny se z gruntu měnily, protože se majitelům nelíbily. Navíc ta menší navazující na ložnici ještě prošla stavební úpravou. „Původně měly mezi ložnicí a menší koupelnou stát interiérové dveře a v koupelně ještě šatna. Což není ideální. Proto jsme vytvořili příčku z ytongu a do ní navrhli skleněné dveře – tím se koupelna oddělila od šatny. Dnes se šatna otevírá posuvnými dveřmi z ložnice a jí lze projít do koupelny,“ vysvětluje Věra Tomíčková. Z koupelny se vše stávající odstranilo a nové zařizovací prvky musely projít „škatulaty“. Díky tomu zase bylo nutné změnit vedení odpadu (schovalo se pod sprchovou vaničku). Ač to zní jednoduše, tahle změna stála dost úsilí; stěny bytu jsou z monolitového betonu, do kterého se nesmí téměř zasahovat.

Proměna druhé koupelny s vanou a umyvadlem až tak složitá nebyla, nové zařizovací prvky se instalovaly téměř do prostoru původních. Jen místo jednoho umyvadla se použila dvě a kvůli vedení instalací se po celé jedné stěně vytvořila falešná předstěna, do ní se vsadily skříňky nad umyvadly (pohledově je vidět zrcadlo, které po otevření nabídne úložný prostor).

Foto: Archiv studia

Pohled do menší koupelny se sprchovým koutem (společně se šatnou jde o prostor 5,8 m2)Foto: Archiv studia

4. Pro radost i zábavu

Pojďme si nyní od stavebních prací trochu oddechnout popisem některých detailů. V bytě je vidět zajímavé obložení částí stěn, jde o beton imitující kámen. „Tento ,kámen´se na zeď lepí, aniž by bylo nutné vyplňovat spáry. Záměr byl použít ho na více místech, aby dekoračně vyplnil celý byt. Je to výrazný a současně sjednocující prvek,“ vysvětluje Věra Tomíčková.

Úložný nábytek je vyrobený na míru z lamina krémové barvy, kterou doplňuje dekor dřeva (v dětském pokoji obohacený o modrou barvu). Na míru je také originální postel pro malého chlapce se šuplíky, policemi u nohou a skříňkou u hlavy (v době stěhování dítko ještě spalo v dětské postýlce, ale rodiče při zařizovaní pokoje uvažovali dopředu). Síť poblíž postele není jen na ozdobu, dítě po ní může šplhat. Druhý dětský pokoj se bude zařizovat, až přijde vhodný čas.

Foto: Archiv studia

Závěsná síť jako dekorace, na kterou se dají připevnit plyšáci, později třeba fotografie. A v čase mezi tím poslouží třeba pro dětské hrátkyFoto: Archiv studia

Chtěli byste bydlet v novém nebo je vám bližší spíše rekonstrukce stávajícího domova?

Reklama

Související témata:

Načítám