Hlavní obsah

Neuvěříte, jak lze zařídit byt o rozloze 27 metrů čtverečních!

Foto: polstrin design

Přehlídka pohodlí v obytné místnosti, které nabízí pracovní židle Pluto, na míru upravené dvojkřeslo Andros i to, co není na první pohled vidět – postel je vybavená matrací Mapa Polstrin (160 x 200 cm, 14 560 Kč), která z každé strany nabízí jinou tuhostFoto: polstrin design

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se chce, všechno jde – tak by mohlo znít motto proměny městského bytu v cihlovém domě postaveném v 50. letech minulého století pro mladý pár. Dopadla skvěle!

Článek

Kuchyně, jídelna, koupelna, ložnice, obytný prostor, pracovna i úložné prostory – do malého bytu s dispozicí 1 + 1 (pokoj: 13,3 m2, kuchyně: 6,8 m2, koupelna: 2,4 m2, chodba: 4,4, m2) se po rekonstrukci vešlo vše potřebné. „Chtěli jsme vytvořit praktické bydlení, v našem případě se jednalo o kompletní rekonstrukci bytu v dezolátním stavu. Důležitým faktorem byly finance, proto i výběr materiálů byl závislý na kvalitě za přijatelné peníze,“ říká majitel.

Na kolik to vyšlo

Celkové náklady rekonstrukce se vyšplhaly zhruba na 785 000 Kč, přičemž jednotlivé práce a materiál přibližně vyšly na:

  • Stavební úpravy, včetně instalací, rozvodů, výměny oken a podobně.: 200 000 Kč
  • Podlahy: 36 000 Kč
  • Kuchyně včetně spotřebičů Siemens a Liebherr: 181 500 Kč
  • Truhlářské práce v pokoji: 72 600 Kč
  • Truhlářské práce v chodbě: 54 450 Kč
  • Koupelna + WC komplet (sanita, materiál, truhlářské práce, pračka s integrovanou sušičkou, ohřívač vody, infra stropní panel): 150 000 Kč
  • Osvětlení celého bytu: 35 000 Kč
  • Vchodové dveře: 25 000 Kč

Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Foto: polstrin design

Parkety v hlavní obytné místnosti byly jedním z mála prvků, které zůstaly zachované, jen musely projít renovacíFoto: polstrin design

Kompletní proměna

Kromě původních parket v pokoji a několika drobností je tady všechno nové. Měnila se okna, topení, většina podlah, kuchyně, koupelna, prováděla se výmalba… Součástí rekonstrukce bylo i částečné odstranění příček šatní niky v chodbě, v koupelně mezi sprchou a toaletou a v kuchyni, kde se zrušila spižírna. Následně se řešilo vybavení nábytkem; většinou je vyráběný na míru, protože se tu musel využít každý centimetr.

Foto: polstrin design

V kuchyni i obývacím pokoji jsou použitá stejná nástropní svítidla Lucis. Moderní stůl na noze a repasované židle po babičce jsou důkazem, jak snadno se dá propojit moderní styl se starými, stále sloužícími věcmiFoto: polstrin design

Multifunkční pokoj

Přestože se na návštěvu sluší přijít dveřmi, pojďme vstoupit z druhé strany – přes balkon, který vede podél kuchyně a pokoje. Jediná místnost slouží současně jako obývák, ložnice i pracovna. V levé části je situovaný pracovní kout s nástěnkou, který pokračuje skříňkou, a nad ní umístěnou televizí, vpravo našla své místo postel s výklopnými rošty, pod nimiž je úložný prostor.

Foto: polstrin design

Obklad u kuchyňské linky je vyrobený ze stejného materiálu jako pracovní deska, jde o laminovanou dřevotřísku s dekorem betonuFoto: polstrin design

Co nás zaujalo?

Zajímavý je obklad stěny v pravé části. „Navazuje na sestavu postele, polic, skříně a skříněk, vše opticky sjednocuje, a navíc je i praktický; výmalba za postelí a dvojkřeslem se nepoškodí,“ vysvětluje bytová architektka Barbora Ditrychová ze společnosti Polstrin Design, která je spolu s designérem Davidem Pacákem autorkou proměny. Světle šedý obklad z laminované dřevotřísky se snadno udržuje, stačí ho omýt navlhčeným hadříkem.

Foto: polstrin design

Nábytek v pokoji propojuje deskový obklad (vpravo), na který se instalovaly i LED lampy Molto Luce. Jejich ramena jsou pohyblivá, takže světla se dají nastavit podle potřebyFoto: polstrin design

Dobrou chuť!

Z pokoje směrem vpravo najdete útulnou kuchyni s jídelním koutem. Všimněte si vtipně vyřešeného mini prostoru kuchyňské linky – horní skříňky jsou umístěné ve dvou řadách, což umožnila výška stropů (266 centimetrů). Nižší řada skříněk se skleněnými dvířky lépe člení a současně odlehčuje daný prostor.

Foto: polstrin design

Zrcadlové plochy spolehlivě zvětšují každý prostorFoto: polstrin design

Chodba jako pojítko

V interiéru se použily dvě podlahové krytiny: původní parkety v pokoji a nově vinyl v kuchyni a chodbě. Dveře tu nejsou. „Podlaha tak plynule přechází z kuchyně do chodby, což prostor opticky zvětšuje,“ vysvětluje architektka.

Úložné prostory, tedy botník, skříňky s výklopy, velká šatní skříň i s mini vinotékou v podobě horní skříňky ve vestavěném podhledu a dále po celé jedné straně jsou praktickou ukázkou, že i málo místa se dá šikovně využít. I tady se muselo počítat s nábytkem vyrobeným na míru – stejně jako v pokoji jde o laminovanou dřevotřísku, zde v bílém provedení.

Foto: polstrin design

Kdyby se do malé koupelny instalovala vana, zabrala by polovinu prostoru. Sprchový kout je v tomto případě ideální řešení, navíc se díky němu sem vešlo vše potřebné, včetně pračky se sušičkouFoto: polstrin design

Kontrastní koupelna

Podívejte se, co vše se vejde na prostor o rozměrech 1,2 x 2 metry: sprchový kout, toaleta, umyvadlo umístěné na skříňce, kombinovaná pračka se sušičkou, elektrický ohřívač vody, nástěnná skříňka. „Tmavý obklad jsme zvolili jako protipól světlému interiéru. Tmavší barva působí vlídněji, přináší více tepla a díky ní pěkně vyniknou i zařizující předměty v bílé a světle šedé,“ uvádí Barbora Ditrychová a připomíná, že i do mini koupelen se netřeba bát velkoformátové dlažby; díky minimálním spárám opticky zvětšuje prostor.

Jak se vám líbí startovací bydlení mladého páru, které díky nápadům designérů získalo správný šmrnc a současně je stoprocentně funkční? Dejte vědět nám i čtenářům!

Reklama

Načítám