Hlavní obsah

Bydlete a vydělávejte bez práce. Díky domu!

Foto: VELUX

Sluneční dům zdobí dokonale propracovaný interiérFoto: VELUX

Reklama

Zdražení elektřiny o deset, nebo o padesát procent? Některým majitelům to může být jedno. Po energeticky pasivních domech, které spotřebovávaly jen minimum energie, se objevují ještě lepší stavby!

Článek

Říká se jim energeticky aktivní a jejich aktivita spočívá v tom, že vyrobí více energie, než potřebují. Pojďte se do jednoho z nich podívat!

V atraktivní oblasti u lesa a jezera nedaleko Vídně stojí ve svahu mezi staršími i novými vilami Sluneční dům, který se svým vzhledem od těch ostatních zase tak moc neliší – jde o patrovou stavba se sedlovou střechou. Jen je zvenku obložená borovicovým dřevem a střecha osazena fotovoltaickými články a solárními kolektory. Rozdíl je však v účtech za elektrickou energii. Zatímco sousedé za ni musí platit, tento dům ji sám vyrobí. A během teplých slunečných dnů má energie tolik, že ji odvádí do veřejné sítě. Přebytek činí 14,5 kWh za metr čtvereční a rok, a to odpovídá 27 procentům ze spotřeby energetického domu. To však není jediná dokonalost této stavby. Hodně světla a úložných prostorů, stejně jako spousta promyšlených detailů z něj dělají ideální bydlení.

Foto: VELUX

Dům vyrostl ve stráni a má výhled na les a jezeroFoto: VELUX

Jak to funguje

Sluneční dům se nachází ve svahu, a pozemek rozhodně nedovoloval orientaci domu k jihu, což je pro všechny energeticky úsporné stavby velkou výhodou. „Architekti tyto obtížné podmínky zohlednili a rozhodli se pro použití atria po celé výšce domu na jižní straně, což jim dovolilo umístit sem více oken,“ říká Michael Walter ze společnosti VELUX Rakousko, která se na stavbě domu podílela. „Díky tolika oknům se navíc zlepšil výhled, a hlavně se zvýšila kvalita osvětlení. Podíl oken odpovídá více než čtyřiceti procentům podlahové plochy,“ dodává.

Foto: VELUX

Atrium na jižní straně zvětšilo množství prosklené plochyFoto: VELUX

Jeden pohled na střechu domu stačí a poznáte rozdíl oproti těm sousedním. Místo krytiny zde najdete osm metrů čtverečních solárních kolektorů k přípravě teplé vody a čtyřicet šest metrů monokrystalických fotovoltaických panelů pro zisk sluneční energie. Ty pohánějí nejen tepelné čerpadlo sloužící k vytápění domu v zimních měsících, a také slouží k částečnému ohřevu vody.

Foto: VELUX

Z kuchyně projdete do obýváku chodbou nebo skrz terasuFoto: VELUX

Aby zvládly tyto alternativní zdroje energie udržet správné klima v domě, je tato dřevostavba nejen dokonale odizolovaná, ale součástí je i systém řízeného větrání s rekuperací tepla v zimních měsících (to znamená, že teplo z odcházejícího „vydýchaného“ vzduchu se v jednotce předává tomu čerstvému, proto se nemusí tolik ohřívat „klasickým“ topením, a tím šetříte energii). Samozřejmě je-li venku teplo, tedy teploty se pohybují zhruba na stejné úrovni jako doma, není problém otevřít okna a větrat jimi. A protože je tento dům dokonalý – patří mezi takzvané inteligentní domy – má senzory, které okna v případě nepříznivého počasí a zbytečných úniků tepla zavřou.

Foto: VELUX

Stěnu kolem lavice tvoří pouze skříňky, o úložné prostory zde není nouzeFoto: VELUX

Technici mysleli nejen na to, aby v domě nebyla zima, ale i na opačnou situaci – tedy na přehřívání interiéru v letních měsících. „Prosklené plochy jsou tak chráněné venkovním zastíněním – markýzy u vertikálních prvků i střešních oken umožňuje výrazně redukovat prostup slunečního záření až o devadesát procent, zároveň však zajišťuje dostatek denního světla v místnostech,“ popisuje Michael Walter. Kombinace zastínění a využití komínového efektu větrání během letních nocí by měly dům natolik ochladit, aby zde ani v tropických dnech teplota nepřekročila hranici příjemných dvaceti šesti stupňů Celsia. Stejně příjemně budete mít doma i vy, když se vyhnete těmto chybám v zastínění!

Ke standardu v šetřivém domě patří i energeticky úsporné elektrické přístroje a úsporné vodovodní baterie.

Foto: VELUX

Posuvné panely v obýváku buď zakrývají okna, nebo dělají z otevřených polic uzavřené skříňkyFoto: VELUX

Dokonalost v každém detailu

Promyšlené je i dispoziční řešení. Přízemí slouží jako takzvaná veřejná zóna. Hned vpravo od vstupu se nachází kuchyň s jídelním koutem, na kterou navazuje obývací pokoj. V zimě do něj dojdete chodbou, v létě si však lze cestu zkrátit přes terasu atria.

Foto: VELUX

V části chodby u okna je prostor na dětskou hernuFoto: VELUX

Detaily v obývacím pokoji se mohou stát inspirací pro jakýkoli dům či byt. Zřejmě nejvíce zaujme lůžko u velkého okna. Vzniklo jednoduše – kolem něj architekti navrhli velké skříně nabízející dostatek úložného prostoru, a aby příliš nevyčnívaly do interiéru, mezi ně vestavěli lehací plochu – právě odtud je totiž nejkrásnější výhled na blízké jezero, tak proč toho nevyužít? Navíc prostor pod „kanapem“ vyplnily dvě velké zásuvky na deky, polštáře a další věci.

Foto: VELUX

Pracovní plochu mají děti dokonale osvětlenouFoto: VELUX

Stejně dokonalá je i protější stěna, kde se na první pohled střídají jen střešní okna Velux, která přivádějí hluboko do interiéru dostatek denního světla, a police knihovny. Ty jsou však doplněné posuvnými panely, kterými buď zajedete před okna a ukryjete je, nebo naopak necháte okna volná a uzavřete knihovnu.

První patro tvoří ložnice rodičů, za níž se ukrývá jedna koupelna, a dětské pokoje s druhou koupelnou. Dětské pokoje jsou opravdu malé a vejde se do nich jen lůžko, pod okna pracovní stůl a dvě skříně. Není to však chyba architekta, ale záměr. Slouží pouze jako klidová část na spaní a učení. Před nimi mají potomci k dispozici chodbu o velikosti místnosti. Zde je zamýšlená velká herna, včetně úložného prostoru na hračky, knihy a další dětské nezbytnosti. Na stejném principu vznikla pracovna před ložnicí rodičů.

Foto: VELUX

V samotných dětských pokojích je jen pracovní stůl, postel a skříněFoto: VELUX

Foto: VELUX

Také z ložnice je výhled do lesa, za poloprosklenou stěnou je ukryta koupelnaFoto: VELUX

Že byste zde neměli dostatek klidu? V domě je ještě v polosuterénu jedna místnost, podle projektu by měla sloužit jako prádelna a sušárna. Spotřebiče i šňůry jsou však skryté opět za posuvnými dveřmi, lze ji tak využít nejen jako domácí pracovnu, ale i jako pokoj pro hosty.

Foto: VELUX

V rodičovské koupelně je k dispozici nejen vana a umyvadlo...Foto: VELUX

Foto: VELUX

...ale i sprchový kout a za dveřmi ukrytá toaleta. Máte na ní dostatek soukromí, i když někdo chce do koupelnyFoto: VELUX

Chtěli byste být v tomto domě hosty? Teoreticky můžete být i majiteli. Po období, kdy sloužil jako ukázkový, se bude na podzim prodávat. Cena však není ještě stanovena. Zatím tedy slouží jako úžasný zdroj inspirace i pro vás! Využijte toho!

Reklama

Související témata:

Načítám