Hlavní obsah

Byt, kde z postele koukáte přímo na hvězdy!

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Ateliérové prosklení dělá z ložnice úchvatný prostorFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půdní byt je pro mnohé synonymem krásy, originality a dokonalosti. I přesto, že už bylo mnoho napsáno o nástrahách bydlení v těchto prostorech. Tento bohužel nebyl výjimkou. Interiéru dominovalo schodiště, nezbývalo moc místa na ložnici ani úložné prostory. Ale stačilo pár šikovných nápadů, a po rekonstrukci vzniklo podkroví, o kterém mnozí opravdu sní.

Článek

Na co byste se raději po večerech koukali vy: na schody, nebo na krb? Že je to nesmyslná otázka? Před rekonstrukcí totiž měli majitelé skoro odkudkoli výhled právě jen na schodiště, které bylo dominantou celého prostoru. To se nyní změnilo. V podkroví ve vile ze třicátých let minulého století upoutá vaši pozornost krb. A to nejen svým umístěním ve velkém obývacím pokoji, ale jeho krásu ještě podtrhuje obklad z tmavého mozaikového japonského kamene. Podívejte se sami!

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Bílá a šedá barva spolu se dřevem dodávají prostoru elegantní vzhledFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Rekonstrukce hezky od… schodů!

Nejen nevhodně umístěné schodiště ztěžovalo život v tomto bytě původním majitelům, vad zde bylo více: „Horní patro například nebylo stavebně oddělené, takže bylo nevhodné tam umístit ložnici. Kvůli velkému množství šikmin zde naprosto chyběly úložné prostory,“ vyjmenovává některé nedostatky, s nimiž se musela při rekonstrukci vyrovnat, Radka Valová ze studia OOOOX, jež navrhlo novou podobu bytu.

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Pohovka a římské rolety krásně ladí s obkladem na krbuFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Architektky Radka Valová a Hana Štěpková nejprve přemístily schodiště tak, aby bylo ukryté za krbovou stěnou. V tomto místě navíc nabízí přístup přímo na terasu v horním patře, která je další ozdobou bytu. Změna pak dovolila proměnit celé spodní patro na jednu místnost – tedy propojenou kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem.

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Krb se svým kamenným obkladem se stává dominantou prostoruFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Při vaření se kochejte oblohou

Nová kuchyň má jednoduchý tvar do písmene L, a i když je zčásti umístěna pod šikmou střechou, každý centimetr je zde dokonale využitý. Přišly sem totiž na míru vyrobené skříňky, přesněji řečeno plnovýsuvné zásuvky. Ty stačí vytáhnout směrem dopředu, kde je dostatek místa, a žádný šikmý strop jim nevadí. Na ně navazuje klasická vysoká skříň s integrovanými vestavnými spotřebiči – kombinovanou chladničkou a troubami. Další spotřebiče i úložné prostory jsou umístěny do spodní části pod pracovní desku.

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Po šikovně ukrytém schodišti se dostanete do horního patraFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Horní skříňky zde nebylo skoro možné použít, neboť část prostoru nad pracovní deskou zabírají okna. Kolem nich architektky umístily jen otevřené police. Další úložní prostory zde nezvykle nabízí parapet. „Ten byl rozšířen, aby na něm bylo možné pěstovat třeba bylinky přímo v kuchyni,“ říká Radka Valová. Kuchyně samotná dostala světlý odstín jasmínu, kamennou pracovní desku doplňuje obklad za linkou z probarvené cementové stěrky, která tvoří vůči dvířkům zajímavý barevný kontrast.

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Na parapetu v kuchyni si můžete stále pěstovat čerstvé bylinkyFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Tmavě šedá barva se pak opakuje i v obývací části, a to jak na už zmiňovaném obkladu krbu, tak na sestavě pohovek. Ty svou velikostí nabídnou opravdu pohodlné sezení pro celou rodinu. Doplňuje je konferenční stolek se zabudovanými boxy na ovladače a další drobnosti, které by se jinak povalovaly všude kolem.

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

V kratší části kuchyňské sestavy zbyl prostor na varné centrum a digestořFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Šedou barvu dostalo i zastínění, tedy římské rolety, které chrání půdní prostor před letními horky.

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Kvůli velké prosklené ploše je podkroví vybavené klimatizacíFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Prosklená ložnice, jakou jste neviděli

Jestliže vás nadchlo přízemí, v prvním patře si budete připadat jako v opravdovém ráji. Radka Valová a Hana Štěpková sem umístily ložnici a místo střešních oken zvolily ateliérové prosklení. Výhled do okolí i na nebe je tak úchvatný, že někdo může mít pocit, že spí pod širákem. Kromě lůžka je zde jen pod šikminami šikovně schovaná velká šatní skříň, které podobně jako kuchyňská linky využívá každý centimetr místa. Majitelka si sem plánuje ještě dokoupit originální noční stolky v podobě dřevěného špalku, který je barevně sladěn s ostatními dřevěnými prvky.

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Vysuvné skříňky dovolily využít i prostor pod šikmým stropemFoto: Martin Zeman pro oooox.com

„Do jednoho ze štítů jsme také umístily novou samostatnou koupelnu rodičů, která je od ložnice oddělena prosklenou příčkou. V druhé části je naplánovaná domácí pracovna,“ dodává Radka Valová.

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

V koupelnách jistě zaujme oblázkový obkladFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Změnou prošly i dvě spodní koupelny, které byly ve starém bytě úplně stejné. To jak majitelům, tak architektkám připadalo jako zbytečné plýtvání, a tak z jedné vytvořily samostatnou toaletu a  komoru pro domácí práce. V „obytných“ koupelnách pak určitě zaujmou oblázkové obklady za umyvadly a ve sprchovém koutě.

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Do velkého prostoru se vešly vana i sprchový koutFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Foto: Martin Zeman pro oooox.com

Ve sprchovém koutě byly oblázky použité místo vaničkyFoto: Martin Zeman pro oooox.com

Máte rádi elegantní bydlení? Určitě se vám budou líbit i tyto byty: Návštěva v domě, jaký jste ještě neviděli!, Bydlete a vydělávejte bez práce. Díky domu! nebo Bílohnědý byt: jak vypadá?.

A jak se líbí toto podkroví vám. Také byste chtěli spát pod hvězdami?

Reklama

Načítám