Hlavní obsah

Zahrádkáři, pozor: Tohle potřebují vaše jahody právě teď!

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Nestihli jste zjara vysadit jahody? Nebo mají vaše staré jahodníky už nejlepší dobu za sebou? Přišel čas vysazovat nové sazenice. Poradíme vám, jak připravit půdu a jak se o rostliny postarat, aby byla příští úroda co nejbohatší.

Článek

Sezona jahod je za námi. Sladké pochoutky se dočkáme zase až za rok. Aby váš jahodový záhon napřesrok pěkně plodil, je třeba věnovat mu náležitou péči už nyní: vysazujte nové rostliny a pečujte o starší jahodníky.

Připravte si sazeničky

Zkušení zahradníci říkají, že jahodový záhon je třeba jednou za dva tři roky omladit. Plody ze starších rostlin už totiž nebývají tak sladké a šťavnaté.

Pokud plánujete omlazení nebo rozšíření svého záhonu, můžete si vypěstovat mladé sazenice z odnoží. Jahody se totiž snadno množí samy. Vyberte si zdravé odnože, odstřihněte je od dospělé rostliny a zasaďte do malých květináčů. Během několika týdnů si vytvoří vlastní kořeny, takže je budete moct přesadit na záhon.

Mladé rostliny se mohou „objevit“ i samy – starší jahodníky pouštějí výhonky, které samy zakořeňují, a záhon se tak rozrůstá. Zkultivujte ho: nové rostlinky opatrně vykopněte a vysaďte tam, kde je chcete mít.

Jestliže své vlastní jahody ještě nemáte, ale sousedovi za plotem bují, neváhejte ho požádat o odnože – ušetříte poměrně dost peněz. Jedna sazenička stojí kolem 20 korun, záleží na odrůdě.

Foto: Vadym Zaitsev, Shutterstock.com

Nové sazenice vypěstujete z odnoží starých jahodníkůFoto: Vadym Zaitsev, Shutterstock.com

Jahody se rády sluní

Aby se plody urodily velké a sladké, dejte si záležet na výběru stanoviště. Nejlépe jim bude na slunném a vzdušném místě. Zvolte proto záhon orientovaný na jih nebo jihozápad a nevysazujte jahody na stejné místo, kde byly – půda by si měla pět let odpočinout. Pro srpnovou výsadbu můžete zvolit plochy prázdné po sklizni salátu, kedluben nebo cibule.

Půdu dobře připravte. Jahodníkům se bude dařit v kypré, vzdušné a dobře živené zemině. Podle jejího typu můžete zvolit i druh jahod. Lehké a vzdušné půdy, které do sebe budou hned zjara vpíjet sluneční paprsky, jsou vhodné pro rané odrůdy, k nimž patří třeba Clery nebo Sonáta.

Hlinité a vlhčí půdy přenechejte pozdním odrůdám, jako je například Symphony nebo Malwina. Sáhnout můžete i po stáleplodících nebo měsíčních jahodách. Stáleplodící plodí dvakrát do roka – plody z druhé sklizně získáte asi za pět týdnů od té první. Měsíční jahody rodí celou sezonu, od prvního plodu stále nasazují na květ a dozrávají až do podzimu – ovšem úroda je skromnější. Hodí se pro balkonové pěstování.

Nezapomínejte na hnojení

Protože jsou jahody náročné na živiny, obohaťte půdu o kompost a hnůj. (Platí to i pro jahodníky, které letos rodily.) Kompost do půdy zaryjte asi tři týdny před výsadbou. Na metr čtvereční záhonu budete potřebovat přibližně pět kilo koňského nebo kravského hnoje.

Potom už rostliny vysaďte, použít můžete i černou netkanou textilii, která brání prorůstání plevelu a přitahuje sluneční paprsky. Zalévejte, ať se rostlinky dobře ujmou. Pozor na přelití, aby neuhnily.

Foto: chaipanya, Shutterstock.com

Některé jahodníky lze pěstovat i v truhlíkuFoto: chaipanya, Shutterstock.com

Postarejte se o jahody po sezoně

Nezapomeňte ani na jahodníky, které vám letos daly šťavnaté plody. Příští rok si chcete úrodu zopakovat, proto rostlinám dopřejte péči. Někdo jahodníkové listy po sklizni seřízne úplně, jiný je nechává. Dáte na rady starých zahradníků? Vezměte ostrý nůž a listy kromě srdíčka ušmikněte. Porost se omladí a ozdraví.

Jahodám nakypřete zem, vytrhejte plevel, přidejte kompostovanou zeminu a hnůj. Nezapomeňte je vydatně zalít a těšte se na příští rok.

Také už myslíte na příští úrodu?

Reklama

Související témata:

Načítám