Hlavní obsah

Srpen zahrádkáře: Je čas vysadit zelí i stříhat stromy!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebaže by se mohlo zdát, že hlavní zahrádkářská sezona už skončila, nenechte se oklamat. I v srpnu je stále co dělat: sklízet, hnojit, pečovat o květiny a prořezávat stromy.

Článek

Jestli máte zahradu, určitě víte, že odpočinkové období od jara do podzimu téměř neexistuje. To platí i pro srpen, kdy byste se měli věnovat hlavně jehličnanům a živému plotu, kvetoucím záhonům a zelenině. Víte, co všechno máte ohlídat? Nezapomněli jste na něco?

Pečujte o kvetoucí krásu

Mnoho rostlin v srpnu ještě kvete, například růže, jiřiny či krásenky, a jejich kvetení můžete podpořit tím, že budete odkvetlé květy průběžně odstraňovat. Vysokým květinám (mečíkům či jiřinám) nezapomeňte dát podporu, aby se tíhou květů nepolámaly. Čas byste si měli udělat i na kosatce.

„Nejpozději po třech až čtyřech letech, kdy dojde k zahuštění trsů, je potřeba kosatce rozsadit a umístit pokud možno na nové místo. Vykopaný trs rozdělte na jednotlivé rostliny s oddenky, staré oddenky vyhoďte, odstraňte nahnilé části. Před výsadbou zkraťte listy rostlin o dvě třetiny délky a upravte je do vějíře,“ radí Ing. Zdeněk Krupka z KGardens.

V srpnu také můžete vysadit cibulky ladoníku, bledulí, modřenců či liliochvostců. Naposledy seřízněte trsy bylinek. A trvalky, které již odkvetly, můžete na konci srpna začít přesazovat či dělit.

Foto: Sofiaworld, Shutterstock.com

Pravidelnou péčí v pravý čas podpoříte kveteníFoto: Sofiaworld, Shutterstock.com

Ovocné keře a stromy ošetřete řezem

Většina ovocných stromů či keřů již odplodila, nicméně sklizením ovoce by vaše péče o ně skončit neměla. Srpen je ideální pro letní řez, při kterém byste měli odstranit staré letorosty, tj. čtyřleté a starší větve, a všechny slabé a neduživé výhony a prostříhat keře i stromy tak, aby měly dostatek místa na mladé výhony. U malin a ostružin, které často plodí až do konce srpna a leckdy i v září, uřízněte odplozené výhony nízko nad zemí, jakmile přestanou plodit. Po odplození a prořezání nezapomeňte stromy pohnojit.

Zeleninu sklízejte i sázejte

Některé druhy zeleniny jsou zralé ke sklizni, i tak byste neměli zapomínat na plevelení, kypření půdy a hnojení. A na pořádnou zálivku. To se týká hlavně rajčat, která budou bez vláhy pukat. Rajčatům můžete uříznout vršky hlavních stonků – nad posledním dobře vyvinutým květenstvím nechte jen jeden list. Plody z nových květů by již stejně nestihly do zimy dozrát a rostlina dá takto všechnu sílu do zrání. Ještě do poloviny srpna můžete vysít pekingské a čínské zelí nebo třeba mangold.

Zalévejte a půdě dodejte živiny

Počasí v srpnu bývá nestálé a vypadá to, že i letos se budou střídat velká vedra a bouřky, ty však nejsou pro kvalitní zálivku příliš vhodné. Půda potřebuje vodu a živiny i v létě, stromy a rostliny musejí nabrat sílu na zimu, proto pravidelně zalévejte. V polovině měsíce přestaňte s hnojením dusíkatými hnojivy. „V létě se přechází na přihnojování takzvanými plnými hnojivy nebo můžete přidávat hnojiva fosforečná. V září pak přijdou na řadu draselná hnojiva,“ radí zahradník František Hlubocký.

Upravte jehličnany a živé ploty

Srpen je vhodnou dobou k sestříhávání stálezelených rostlin, můžete tedy upravovat jehličnany, zimostráz či živý plot. Ten zastřihněte do požadovaného tvaru a nezapomeňte, že směrem vzhůru se musí zužovat, jinak se začne odspodu vyholovat. Na konci srpna můžete také začít s vysazováním či přesazováním mladých jehličnanů. Přívětivé počasí vám pomůže při řízkování rododendronů – vrchol i s několika listy šikmo seřízněte, ošetřete jej stimulátorem, zapíchněte do směsi písku a rašeliny a umístěte do skleníku či pod fólii.

Zdá se vám, že je té práce hodně? Tak si ji pečlivě rozplánujte, zapojte členy rodiny a pusťte se do toho!

Související témata:

Načítám