Hlavní obsah

Zahrada: Jak a kdy správně sklízet a skladovat cibuli, aby vydržela celou zimu? Víme to!

Foto: Veles Studio, shutterstock.com

Foto: Veles Studio, shutterstock.com

Zahradničíte a máte záhony plné cibule? Nať v srpnu žloutne, usychá a lehá k zemi. To je znamení, že cibule chce ven. Ukážeme vám, jak tuto skvělou a nepostradatelnou zeleninu správně sklízet a skladovat.

Článek

Pořádně říznou cibuli můžete ze záhonků vytahovat během celého léta, ještě když má zelenou nať – jsou v ní vitaminy a skvěle dochutí například saláty. Když ale koncem prázdnin nať usychá, je čas vytáhnout celou cibulovou úrodu. Počkejte si na suché a slunečné počasí, připravte si ošatky a bedny. A můžete jít sklízet.

Cibule je zralá, když…

Jasně, když nať usychá a žloutne. Jak si ale můžete být opravdu jisti, že nežloutne a neusychá kvůli špatné zálivce nebo nějakému škůdci? Opravdu vyzrálou cibuli poznáte tak, že nať je téměř celá suchá, pouze v krčku je ještě trochu čerstvá. Rostliny pěstované ze sazeček se sklízejí podle odrůdy zhruba od konce června do konce září.

Nevytahujte cibule předčasně, protože jen když jenecháte dostatečně vyzrát, sklidíte velké cibule, které budou dobře připravené na přezimování. Příliš brzy vytažená cibule se špatně dosouší a nevydrží v dobré kondici tak dlouho. Když ji naopak v zemi necháte déle, než je nutné, můžete se o část sklizně připravit – především kvůli deštivému počasí může zelenina v půdě uhnívat a chytit různé choroby.

Foto: Alsu, Shutterstock.com

Na to, jak je cibule vynikající a mnohostranně využívaná plodina, je její pěstování až podezřele jednoduchéFoto: Alsu, Shutterstock.com

Nať neulamujte

Až bude počasí přát a půda nebude příliš vlhká, cibuli opatrně vytáhněte a očistěte ji od zbytků zeminy. Půjde to snadno, protože roste mělce a nemá žádné dlouhé či silné kořeny. Je-li půda příliš proschlá a cibule v ní „zapasovaná“, načechrejte ji rycími vidlemi, půjde to snadněji.

Nať po sklizni neodlamujte, neořezávejte ani neodkrucujte. Také není nutné svazovat cibuli složitě do copů, i když jako dekorace vypadají krásně. Sklizenou zeleninu i s natí rozložte v jedné vrstvě v bedýnkách nebo ošatkách a přeneste na suché místo, například na půdu. Můžete ji nechat vysychat také na slunci. Asi po třech až čtyřech týdnech bude cibule připravená na skladování.

Skladujte v suchu a chladu

Až cibule proschne, zbavte ji suché natě a můžete ji vyskládat do bedýnek nebo ošatek i v několika vrstvách. Pamatujte ale na to, že byste měli během podzimu a zimy zeleninu prohlížet a odstraňovat nahnilé kousky, aby hnilobou nenakazily ostatní.

Cibuli je dobré skladovat na suchém, chladném a dobře větraném místě, proto se dříve věšela v copech na trámy. Jestli máte starší dům s půdou, můžete úrodu zavěsit na trámy v sítích, kde vydrží delší dobu tvrdá a zdravá. Až udeří opravdové mrazy, přesvědčte se, že cibule nemůže na místě, kde ji skladujete, promrznout.

Foto: Quanthem, Shutterstock.com

Ideální místo pro skladování cibule je suché, chladné a dobře větranéFoto: Quanthem, Shutterstock.com

Oživení cibule aneb zelená nať

Cibule je, stejně jako česnek, v lidovém léčitelství považovaná za přírodní antibiotikum. Během zimního období si z ní můžete vypěstovat zelené výhonky s provitaminem A a vitaminem C, který posiluje imunitu. Je to snadné: zdravou cibuli vložte spodní částí do vody, za několik dní pustí kořínky a za dalších několik dní začne pouštět i zelené výhonky. Ty sklízejte do salátů nebo na těstoviny.

Už máte cibuli pod střechou, nebo se na to teprve chystáte?

Reklama

Související témata: