Hlavní obsah

Červen, čas pikniků: Připravte si koláč, zmrzlinu nebo úžasné sendviče

Foto: Jakub Jurdič

Venku v přírodě chutná všechno líp!

V červnu je plán jasný: sbalit do košíku všemožné dobroty a vyrazit na piknik! Proto jsme pro vás připravili jídla, která si nejlépe vychutnáte právě pod širým nebem – tak čapněte rodinu a hurá ven!

Článek

Hezkého počasí se musí využít, takže po květnovém grilování zákonitě přichází čas pikniků. Překvapte své blízké pozváním na venkovní hostinu a následně perfektně vychytanými jídly: krásným spirálovým koláčem ze zeleniny, příjemně štiplavým rukolovým pestem v sendvičích, poctivou domácí zmrzlinou a vtipným dezertem ve skleničce. Odměnou vám bude příjemně strávené odpoledne a zaručený vděk všech strávníků!

Spirálový zeleninový koláč

Na koláč o průměru 25 cm potřebujete:1 plát hotového křehkého nebo listového těsta, 150 g kysané smetany, 125 g mozzarelly, sůl, sladkou papriku, muškátový oříšek, pepř, bylinky (já dala oregano), 2 velké mrkve, 2 cukety, 2 menší lilky, 2 lžíce olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Příště koláč vyzkoušejte s batáty, žlutou cuketou nebo třeba kořenovou petrželí

Postup: Těstem vyložte koláčovou formu, vidličkou několikrát propíchejte dno, a pokud používáte křehké těsto, dejte na 15 minut předpéct na 180 stupňů (listové těsto není třeba předpékat). Smetanu smíchejte s nastrouhanou mozzarellou, ochuťte solí, pepřem, paprikou a bylinkami (nic nezkazíte ani stroužkem prolisovaného česneku) a potřete jí dno koláče.

Zeleninu omyjte, mrkve oloupejte a všechnu zeleninu podélně nakrájejte škrabkou na plátky. Pokuste se mít všechny plátky podobně široké. Srolujte do pevné spirálky první plátek, obmotejte ji dalšími dvěma a posaďte doprostřed koláče. Postupně ze středu přidávejte další proužky zeleniny, až budete mít zaplněný celý koláč.

Povrch osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte při 190 stupních asi 40 minut, až je zelenina měkká. Pak už nezbývá než sklízet obdiv.

Tip: Slané koláče jsou na pikniky perfektní – chutnají i studené a můžete do nich použít v podstatě cokoli. Nám se osvědčil třeba pikantní čočkový a bezlepkový kukuřično-cuketový.

Foto: Jakub Jurdič

S trochou trpělivosti vykouzlíte z obyčejných surovin tenhle docela neobyčejný koláč!

Sendviče s rukolovým pestem

Na 1 sklenici pesta potřebujete: 100 g kešu oříšků (můžete použít i mandle, vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka), 2 prolisované stroužky česneku, 100 g rukoly, 40 g strouhaného parmezánu, 60 ml olivového oleje, lžičku soli, lžíci citronové šťávy

K podávání: oblíbené pečivo, sušenou šunku, rajčata

Foto: Jakub Jurdič

Nebojte se trochu experimentovat s ingrediencemi: přidejte chilli, bazalku nebo vymeňte kešu za mandle, slunečnicová semínka či vlašáky

Postup:Všechny ingredience na pesto rozmixujte na hladkou pastu (kousky oříšků ale nevadí), namažte na pečivo, obložte plátky rajčat a sušené šunky a vychutnejte pod širým nebem.

Tip: Další skvělá kombinace do sendvičů s pestem je kozí sýr s plátky vařené červené řepy. Pesto se vám ale bude hodit i do těstovin nebo ho zkuste zamíchat třeba do pečených brambor.

Foto: Jakub Jurdič

Myslím, že při focení jsme k pikniku inspirovali nejednoho kolemjdoucího...

Poctivá domácí vanilková zmrzlina

Na 1 litr zmrzliny potřebujete: 250 ml plnotučného mléka, špetku soli, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 500 ml smetany ke šlehání (40%), 5 žloutků z vajec L, 1 lžičku vanilkového extraktu

Foto: Jakub Jurdič

Uvidíte, že domácí zmrzlina je naprosto nesrovnatelná i s tou nejlepší kupovanou!

Postup: Mléko, sůl a cukr zahřejte v menším hrnci. Z vanilkového lusku vydlabejte zrníčka a přidejte je do směsi. Vhoďte celý lusk, přikryjte pokličkou, stáhněte z plotny a nechte teplou směs nasávat asi hodinu chuť a vůni vanilky. Větší mísu naplňte vodou a ledem a vložte do ní menší mísu. Do té nalejte smetanu.

V jiné míse vyšlehejte žloutky. Ohřejte znovu mléko a pomalu ho všlehejte ke žloutkům. Pak směs přelejte zpět do hrnce a zahřívejte, dokud nezhoustne a nezačne se chytat na vařečku. Vmíchejte žloutkovou směs do smetany, přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezchladne. Následně stačí vše přelít do zmrzlinovače a umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, doporučujeme sáhnout klidně po těch levnějších (cena okolo 700 Kč), chladicí nádoba zůstává stále v mrazáku a bude v létě připravená kdykoli k použití.

Tip: Pro lepší konzistenci můžete přidat do směsi až o tři žloutky více.

Foto: Jakub Jurdič

Zmrzlinu na piknik snadno odnesete v termoboxu nebo jí stejně jako my můžete piknik začít :-)

Jahodový míša do skleničky

Na 6 skleniček potřebujete: 5 vajec, 150 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 500 g polotučného tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 ml smetany ke šlehání, 250 g jahod, čokoládovou čočku

Foto: Jakub Jurdič

Dezert rozdělte do zavařovacích skleniček, ve kterých ho nejen odnesete, ale poslouží zároveň jako vtipné „servírovací" nádobí

Postup:Pokud máte před výletem čas, můžete čokoládový základ upéct stejně jako my. Stačí vyšlehat bílky a opatrně do nich zamíchat žloutky, cukr a kakao. Pečte v rozpálené troubě na 180 stupňů na plechu s pečicím papírem asi 12–14 minut. Z vychladlého korpusu pak vykrojte kakaová kolečka, která naskládejte na dno skleniček. V misce smíchejte tvaroh, tekutou smetanu a vanilkový cukr a můžete vrstvit! Do skleniček dejte pokrájené očištěné jahody, přidejte smetanový krém, posypte čokoládovou čočkou a hurá na výlet!

Tip: Stejně jako tvarohového míšu můžete s sebou do skleničky připravit i pěnu s vaječným likérem (pro dospělé :-)), nebo tapiokový pudink.

Foto: Jakub Jurdič

Tvarohový dezert si můžete vzít s sebou třeba i k vodě

Nalákali jsme vás, abyste také s rodinou nebo přáteli vyrazili na piknik?

ynezorPumanzeSaNyknalC