Hlavní obsah

Česko peče cukroví s ProŽeny.cz: Mandlové tyčinky

Foto: Mona Martinů

I dnešní pečení s Petrou se velmi dařilo

Co vznikne, když spojíte strouhané mandle, malinovou marmeládu, citronovou kůru a čokoládu? No přece vynikající mandlové sušenky, které si můžete dnes spolu s námi připravit! Receptem se v dalším díle seriálu Česko peče cukroví s ProŽeny.cz přišla pochlubit sympatická čtenářka Petra.

Článek

Hned, jak jsme společně s Pertou šoupli plech s tyčinkami do trouby a celou redakci provoněly mandle a citronová kůra, věděli jsme, že za několik minut si budeme pochutnávat na mimořádné dobrotě. A taky že ano! Mandlové tyčinky s čokoládou se sice mohou zdát na první pohled obyčejné, ale věřte nám, v mnohém chuťově překvapí.

Foto: Mona Martinů

Citron těsto krásně ovoní

Potřebujete: 1 žloutek, 200 g másla, 180 g loupaných mandlí, 120 g cukru moučka, 270 g hladké mouky, 1 citron, 150 g malinové marmelády, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce 100% rostlinného ztuženého tuku, celé mandle na ozdobu.

Na vál nebo do mísy nasypte mouku, přidejte žloutek, změklé máslo (pokud není měkké, nastrouhejte ho nahrubo) a cukr. Začněte vypracovávat těsto a postupně přisypávejte mandle, které jste najemno nastrouhali nebo rozmixovali. Přimíchejte i nastrouhanou citronovou kůru a rukama zapracujte všechnu mouku a mandle tak, že vznikne hladké těsto. Je poměrně křehké, vyplatí se ho tedy po důkladné pekařské péči zabalit do potravinové fólie a nechat tak hodinu uležet v lednici.

Foto: Mona Martinů

V pořádku, madam?

Jedno cukroví, dvě varianty

Poté ho vyjměte a přes fólie nebo na pomoučněném vále vyválejte asi tři milimetry vysoký plát. Společně s Petrou jsme se pak pustili do dvou různých variant. Napoprvé jsme rádýlkem rozdělili těsto na obdélníčky a ty přenášeli na pečicí papír na plechu. Napodruhé jsme si pomohli vykrajovátkem ve tvaru hvězdičky. „Přiznám se, že se mi víc líbí ty hvězdičky, jsou všechny stejné a můžete si s nimi při slepování vyhrát,“ libovala si Petra.

Foto: Mona Martinů

Použijte buď rádýlko, nebo vykrajovátka

Foto: Mona Martinů

Vyndávejte, když jsou okraje růžové

Mandlové tyčinky nebo hvězdičky pečte 12 až 15 minut při 180 stupních Celsia. Nechte je krátce zchladnout, třeba na studeném parapetu u otevřeného okna, a můžete směle pokračovat v pečicí krasojízdě. Zbývá totiž už jen šperkování marmeládou, čokoládou a mandlemi.

Foto: Mona Martinů

Malinová marmeláda doprostřed

Foto: Mona Martinů

Spolupráce, jak má být

Tyčinky potírejte ze strany, která ležela na pečicím papíře, malinovou marmeládou, ideálně vlastní domácí. Na ni přilepte druhou sušenku. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s dvěma lžícemi tuku a polovinu každé sušenky v čokoládě namočte. Dozbote půlkami mandlí nebo stříbrnými perličkami, nechte zatuhnout a cukroví je hotové!

Foto: Cerea

Sponzorem našeho seriálu o pečení je společnost Delta. Děkujeme!

Foto: Mona Martinů

A nakonec do čokolády

Foto: Mona Martinů

Sbíhají se vám sliny?

A jak jste na tom s cukrovím letos vy? Máte napečeno, nebo ještě hledáte poslední inspiraci? Jaký druh jste letos zařadili do své pečicí sady jako nový? Podělte se s ostatními o recepty v diskusi pod článkem. A navštivte naše stránky i zítra, opět budeme péct – tentokrát opilého Izidora se čtenářkou Sandrou.

A ještě tip na závěr: se sponzorem našeho pečení společností Delta můžete hrát o poukázky na nákup módy Mango v hodnotě 10 tisíc korun. Soutěžit můžete ZDE!

ynezorPumanzeSaNyknalC