Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Už jste slyšeli o vánočním cukroví jménem jeptišáky? Ne? Vyzkoušejte a uvidíte, že jsou naprosto famózní!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
36 kusů
Těsto
  • 160 g másla
    7
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g lískových oříšků
    8
  • 200 g hladké mouky
    1
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
    1
Krém
  • 100 g másla
    7
  • 100 g cukru moučka
  • 1 tabulka čokolády
    6
    7
K dokončení
  • 36 ks lískových oříšků
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu, přidejte cukr krupice, najemno mleté lískové ořechy, mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a propracujte v těsto. Celé těsto je třeba pořádně propracovat.

02.

Těsto vyválejte pod potravinářskou fólií. Když máte placku vysokou asi 2 milimetry, vykrájejte z ní stejné tvary dle libosti.

03.

Hotové tvary přenášejte na plech na pečicí papír (jde to bez větších problémů) a vše pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 12 až 15 minut (klasicky dorůžova). Mezitím, než vám pečivo vychladne, můžete připravit náplň.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte čokoládu a nechte ji vychladnout tak, aby byla vlažná, přitom ještě trochu tekutá. Většinu čokolády (asi tři čtvrtě) pak zašlehejte s máslem a moučkovým cukrem.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Krém naplňte do zdobičky, stříkejte na spodní stranu upečených koleček nebo kytiček (na tu, kde byl pečicí papír) a přiklápějte druhým kolečkem. Pak už jen na vršek jeptišáků naneste trochu čokolády, „přilepte“ polovinu lískového oříšku a můžete vše pomalu skládat do krabičky. Nechte několik dní uležet v chladu a mlsejte.

Související témata:

Načítám