Hlavní obsah

Cévy stárnou rychleji než vy! Nesvědčí jim nadváha a kouření

Foto: Spectral-Design, Shutterstock.com

Foto: Spectral-Design, Shutterstock.com

Reklama

Bojujete s vráskami, aby neprozradily váš věk? Možná byste se s péčí měli zaměřit i na vaše cévy. Podle lékařů jsou totiž často v katastrofálním stavu. Cévní věk překračuje u mnohých lidí ten skutečný i o celé desetiletí.

Článek

Vzezření třicátnice, cévy jako padesátiletá. Podle lékařů v Česku nic nenormálního. Na stavu cév se totiž projevuje to, jak žijeme, a každá cigareta, sklenka alkoholu, chyba v jídelníčku a den plný stresování vás nemilosrdně přibližuje vážným cévním chorobám.

Vyšetření cévního věku

Jak poznáte, že máte cévy starší, než jste vy? Měření cévního věku nebolí, probíhá podobně jako kontrola krevního tlaku. Provádí se speciálním přístrojem, který vyhodnotí míru uloženého tuku na cévních stěnách a pružnost cév. Po pár minutách u lékaře máte výsledek, ale testování dokonce nabízejí i některé lékárny.

Měření byste měli absolvovat zejména tehdy, pokud máte vyšší cholesterol, nadváhu, vyšší krevní tlak, kouříte, trpíte cukrovkou, jste po přechodu nebo pokud vaši rodiče prodělali infarkt či mozkovou mrtvici.

Znáte svůj cholesterol?

Za to, že nemáte cévy pružné jako v mládí, může kornatění tepen neboli ateroskleróza. Toto onemocnění vniká částečně stárnutím, částečně ale také špatným životním stylem. Zhoršuje ho například vysoký krevní tlak, strava bohatá na tuky a „zlý“ LDL cholesterol. Ne nadarmo se mu říká tichý zabiják: nebolí, ale může napáchat velké škody.

„Každý by měl znát hladinu svého cholesterolu, a pokud je zvýšená, měla by být snižována. Prostředky k tomu máme. Primárně cestou režimových opatření, a když to není dostatečné, tak pomocí léků,“ říká doktor Tomáš Freiberger z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno.

Strava dělá hodně

Cévám nesvědčí zejména špatná strava. „Chcete-li jim prospět, prakticky to znamená omezit konzumaci živočišných tuků, hlavně uzenin, tučných mléčných výrobků, tučného masa, jemného a trvanlivého pečiva, zejména s polevou či náplní,“ doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová. Při vaření radí používat kvalitní rostlinné oleje (například řepkový či olivový), na studenou kuchyni upřednostňujte roztíratelné rostlinné tuky. Každé jídlo se snažte doplnit aspoň kouskem zeleniny nebo ovoce.

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Je to pořád dokola, ale vážně je to nejvíc. Jezte denně ovoce a zeleninu, tak prosté to jeFoto: Chinnapong, Shutterstock.com

Obezita zatěžuje cévy

Epidemií 21. století je nadváha a ta se zásadně podílí i na kornatění cév. „Obezita je mnohem větší problém než jen nárůst hmotnosti. Je to souvislá vrstva tuku, která obaluje vnitřní orgány a významně zatěžuje celý organismus – hlavně jeho kardiovaskulární systém.

Tloušťka ale způsobuje také neurologické problémy, onemocnění ledvin, často ústí v endokrinologické potíže, je hlavní příčinou vzniku diabetu druhého typu. Může stát i za propuknutím rakoviny, a hlavně výrazně zkracuje délku života,“ upozorňuje nefrolog, nutricionista a odborný garant programu Cambridge Weight Plan, Vladimír Teplan.

Foto: andriano.cz, Shutterstock.com

Nejde jen o velké břicho, ale v případě velké nadváhy dost často o životFoto: andriano.cz, Shutterstock.com

Tuhé cévy volají po infarktu

V důsledku nevhodného životního stylu se cévy nejenom zanášejí tukem, ale také celkově tuhnou a ztrácí svou pružnost. Čím tužší cévy máte, tím vyšší je riziko srdečně-cévních onemocnění, a nemoci srdce a cév jsou v čele s ischemickou chorobou srdeční a vysokým krevním tlakem zodpovědné za téměř polovinu všech úmrtí v Česku. Přitom lze z velké části těmto chorobám předcházet zdravým životním stylem.

Reklama

Související témata:

Načítám