Hlavní obsah

Je to infarkt? Co vše může znamenat bolestivý tlak na hrudi

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaný tlak a pálení na hrudi paralyzuje bolestí i hrůzou: není to srdeční infarkt? Nepanikařte. S jakými potížemi si můžete obávaný problém snadno splést?

Článek

Statistiky týkající se onemocnění srdce jsou alarmující, a infarkt vám proto možná přijde na mysl jako první, když ucítíte píchnutí nebo tlak na hrudi. Příčiny takových potíží ale mohou souviset i se svaly, psychikou nebo trávením. Než vytočíte záchranku, zamyslete se, co bolesti předcházelo. Pokud si ale nejste jistí, vždycky je lepší se poradit s lékaři.

1. Pálení žáhy a reflux

Přejedli jste se, zkonzumovali něco pálivého nebo tučného? Bolest ve středu hrudi, kterou provází spíš pálení než tlak, může být způsobena poruchou trávení: pálením žáhy, zaraženými větry nebo jícnovým refluxem, kdy se jídlo a žaludeční šťávy vracejí ze žaludku zpět do jícnu. „Příčinou bývá také nadměrná konzumace alkoholu a sladkých limonád a dlouhodobá práce v předklonu nebo špatná technika zvedání těžkých věcí,“ vysvětluje Irma Miklášová z Lékárny Salvia.

2. Žlučové kameny

Mnoho lidí má žlučové kameny, o jejichž existenci ani nemusí vědět. Poslední kapkou kumulujících se problémů pak může být dietní chyba, která spustí záchvat. Bolest vzniká v pravém podžebří, ale vystřeluje až do ramene a lopatky. Je náhlá, doprovází ji bledost a silné opocení a je natolik ochromující, že může působit jako srdeční ataka.

Foto: SizeSquare's, Shutterstock.com

Náhlé bolesti v oblasti hrudníku či nadbřišku mohou být způsobené srdečním záchvatem. Ale také mnoha jinými a naštěstí většinou ne tak vážnými důvodyFoto: SizeSquare's, Shutterstock.com

3. Namožené svaly a blokáda žeber

Ostrá bolest šířící se do zad, nemožnost nadechnout se, bodání často v jediném konkrétním místě. Pravděpodobně půjde o přetížené nebo skřípnuté svaly, blokádu žeber, naražení nebo zlomeninu. Úlevu většinou přinese bandáž, fyzioterapeut a běžná analgetika.

4. Stres a přetížení

Rychlé bušení srdce, píchání pod levou paží a pocit tíhy na prsou může být i následek stresu. „Po předcích máme zděděnou informaci, jak se k stresovým situacím postavit: zaútočit nebo utéct. Dnešní doba však tyto reakce neumožňuje, a proto mohou v ten moment produkované látky vyvolat například zúžení průdušek či astmatický záchvat, srdeční arytmii, bušení srdce, dokonce infarkt nebo mozkovou mrtvici,“ vysvětluje MUDr. Daniela Pavlíková z  EUC Kliniky v pražských Malešicích. Naučte se stres eliminovat a zapracujte na vnímání situací, jimiž se necháte rozčílit. „Když se vám několikrát za den vlivem stresu zvýší tepová i dechová frekvence, zvětšuje se riziko, že se dostaví vážné problémy,“ varuje lékařka.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Dlouhodobé přetížení ničí vnitřní orgány i cévy. Zvolněte a naučte se poslouchat své těloFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

5. Zápal plic či průdušek

Bolest na hrudníku často pochází i z dýchacích cest. Způsobuje ji jak běžný kašel, tak závažnější zápal plic, nebo dokonce tuberkulóza a rakovina plic. Nepříjemné pocity většinou doprovázejí další potíže, jako je kašel, nechutenství, teplota či zimnice.

6. Potíže s kyslíkem

Pálením na hrudníku se hlásí problémy s kyslíkem. Jeho nedostatek lze pocítit ve vysokých horách nebo v letadle: jedná se o nebezpečnou výškovou nemoc, kterou provází slabost, otupělost, ale i pocit jakési euforie. Mnohem běžnější je opačný extrém: stres, úzkost nebo obavy mohou způsobit hyperventilaci. Jedná se o příliš rychlé či hluboké dýchání, při němž se v těle hromadí kyslík a ubývá oxid uhličitý. To vyvolá bušení srdce, pálení na hrudníku, závrať, pocit dušení, křeče v dlaních. Postiženému je nutné snížit příjem kyslíku: typické je dýchání do papírového sáčku.

Přece jen je to infarkt?

Ano, může jít i o obávaný srdeční infarkt. Tupý tlak uprostřed hrudníku nebo svíravý pocit za hrudní kostí často přechází do levé ruky, ramene, krku či čelisti, obvykle se přidává dušnost, schvácenost, nevolnost, zvracení, opocení a silná úzkost. Máte podezření, že příčinou je skutečně infarkt myokardu? Uložte postiženého do polosedu, zajistěte mu přívod čerstvého vzduchu (otevřete okno uvolněte oblečení), bere-li léky na srdce nebo tlak, podejte mu je. Lékaři také doporučují vzít si tabletu aspirinu a rozkousat ho, pomůže totiž s ředěním krve, tím pádem může pomoci s rozpuštěním sraženiny. A volejte co nejdřív záchranku!

Pozor! Víte, že infarkt u žen vypadá úplně jinak než u mužů? Ženy si proto volají pomoc pozdě!

Načítám