Hlavní obsah

Tuky v potravinách: Víte, které jsou špatné?

Foto: Thinkstock

Jídla z fast foodů obsahují velké množství škodlivých nasycených mastných kyselinFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nasycený versus nenasycený aneb Není tuk jako tuk! Víte, který vašemu organismu škodí? Poradíme vám! Dejte si pozor na ty nasycené, pokud budou ve vaší stravě převažovat, hrozí vám obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, a kvůli tomu možné onemocnění kardiovaskulární chorobou, která u nás nejčastěji zabíjí.

Článek

Čísla jsou alarmující! Podle Českého statistického úřadu v roce 2009 zemřelo v České republice 107 421 lidí, z toho u 54 100 bylo důvodem onemocnění srdce a cév – podle Odborného sdružení Fórum zdravé výživy (FZV) v současnosti trpí onemocněním cév a srdce 773 000 lidí. Jedním z hlavních faktorů zvyšujících riziko kardiovaskulárních onemocnění je nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin. V Dánsku se proti tomu rozhodli bojovat uvalením vyšší daně na „špatné“ tuky, a ozdravit tak stravovací návyky. Česko zatím zůstává u osvěty. My vám ale řekneme, co jíst a co ne!

Které tuky víc škodí

Tuky se dají rozdělit na nasycené mastné kyseliny (většinou živočišného původu), ty jsou obsažené v mase, mléce, másle, šlehačce, sýrech, vejcích, paštikách, salámech a podobně a určitou měrou přispívají i ke zvyšování cholesterolu v krvi.

Oproti tomu druhé tuky – nenasycené mastné kyseliny (většinou rostlinného původu) jsou tělu prospěšnější a jsou obsažené ve lněném oleji, rybách, avokádu, sóje, olivovém oleji, slunečnicovém a dalších rostlinných olejích.

Foto: Thinkstock

Smažené potraviny jsou odborníky dávány do souvislosti se vznikem srdečních a cévních chorobFoto: Thinkstock

Pozor ale! „Tělo potřebuje oba dva typy tuků, nejlépe jednu třetinu nasycených a dvě třetiny nenasycených kyselin, v denním příjmu energie by měly oba dva tuky tvořit 30–35 procent," říká MUDr. Michal Vrablík z III. interní kliniky VFN. I když se mluví zejména o prospěšnosti nenasycených tuků, i nasycené tuky jsou pro organismus důležité a není dobré je zcela vynechat. Také ony se podílejí na stavbě buněk, jsou zdrojem vitaminu K2, vápníku a svoji roli hrají i při vstřebávání vitaminů A, D, E, K.

Pozor na trans tuky

Nenasycené tuky jsou vhodné hlavně ve svém přírodním nezpracovaném stavu, takzvané cis-formě, která se zahřátím nebo hydrogenací mění v trans-konfiguraci, takzvaný ztužený stav. Pokud tedy na etiketě naleznete hydrogenovaný nebo částečně hydrogenovaný tuk, znamená to, že i když se jedná o rostlinný tuk, není pro zdraví nejlepší, neboť zvyšuje hladinu cholesterolu. Ale margarinů a ztužených tuků se příliš nebojte, udržují svoji hladinu okolo 1 % TFA (transmastné kyseliny), klasické máslo má okolo 3 % TFA. Ovšem buďte ostražití například u křehkého pečiva, u nekvalitních čokolád, sušenek, oplatek, u zákusků a zmrzlin. Zde se skrytě hydrogenované tuky ve vyšším obsahu objevují velmi často.

Nevynechávejte esenciální kyseliny

Mezi nenasycenými mastnými kyselinami se nacházejí dvě esenciální kyseliny (linolová a linolenová), které se velkou měrou podílejí na biologických procesech, jako tvorbě buněčných membrán, snižování krevního tlaku, udržování tělesné teploty, pomáhají při alergiích a zánětech organismu, zvyšují celkovou imunitu. Pro zdravý vývoj je důležitý příjem 1 g denně. Obsaženy jsou v rybách, lněných semínkách, lněném oleji, vlašských ořechách, čekance, sóji...

Ale zpět k nasyceným tukům!

Foto: Thinkstock

Chipsy je lepší kupovat nesmaženéFoto: Thinkstock

Obezita jako důsledek přemíry nasycených tuků

Strava bohatá na nasycené tuky (mají mnohem vyšší energetickou hodnotu než nenasycené tuky) stojí samozřejmě i za obezitou. Obézní totiž mají větší riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, nemocí pohybového ústrojí, některých typů rakoviny. Často je trápí také cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi. Ale máme pro vás dobrou zprávu: Tyhle tři metody zatočí s obezitou!.

Zabiják cholesterol

Proto odborníci doporučují: Nechte si hladinu cholesterolu v krvi pravidelně kontrolovat alespoň jednou za dva roky, a to i v případě, že máte hodnoty v pořádku.

Předseda výboru Společnosti všeobecného lékařství MUDr. Svatopluk Býma potvrzuje: „Významným rizikovým faktorem srdečních onemocnění je cholesterol, který je úzce spojen s konzumací ,špatných' tuků, obsahujících nasycené mastné kyseliny," a dodává: „Podle aktuálního průzkumu Fóra zdravé výživy má průměrný Čech ve své stravě dvakrát tolik nasycených mastných kyselin, než kolik by měl mít. Proto není divu, že vysokým cholesterolem trpí více než 70 procent z nich.“

Svému zdraví prospějete, když budete konzumovat především libové maso, zařadíte ryby 1–2x týdně, vhodná je i drůbež, nejlépe bez kůže. Vyřadíte z jídelníčku nebo aspoň omezíte na minimum konzumaci uzenin a „fast foods“ – hamburgerů, hranolek, hot-dogů. U mléčných výrobků vybírejte ty se sníženým obsahem tuku, odtučněné mléko, jogurty do 0,5 % a tvarohy s nejvýše 15 % tuky v sušině, přírodní sýry do 20 % tuku v sušině. Při kuchyňské úpravě se snažte snížit množství tuku, třeba tím, že použijete teflonovou pánev. Samozřejmě by ve zdravém jídelníčku neměla chybět zelenina, ovoce a luštěniny.

Tip redakce:Záleží vám na zdraví? Tak vás jitě potěší, že Nové přístroje odhalí nemoc bez odběru krve a bezbolestně!.

Změna životního stylu není nijak náročná. Důležité je uvědomit si přednosti zdraví včas.

Reklama

Načítám