Hlavní obsah

Chcete být dáma? Chyby, které prozradí, že nejste

Foto: Andrii Medvednikov, Shutterstock.com

Foto: Andrii Medvednikov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být ve společnosti „za dámu“ bývá mnohdy složitější, než se může zdát. První dojem je sice důležitý, ale situací, kdy můžete škobrtnout, je mnoho. Ptali jsme se odborníků na nejčastější chyby, které ženy dělají.

Článek

Chování, řeč těla, stolování u slavnostně prostřené tabule či drobný, ale zásadní detail v oblečení, to vše může zhatit dokonalý první dojem, někdy bez jediného vyřčeného slova. Víme, na co si dát pozor!

Šaty dělaj' člověka

Jako pravá dáma byste měla volit vhodný outfit podle několika kritérií. Vyvarujte se nejnovějších módních trendů. Podle odborníků je největší chybou být otrokem módy. Vyzývavé oblečení, jako je příliš krátká sukně, velký výstřih, nebo dokonce obojí dohromady, se do společnosti nehodí. Žena by měla být vždy upravená a elegantní.

„Nejdůležitější je zvolit správný oděv ke správné příležitosti. Například na obchodním jednání dáma nebojuje ženskými zbraněmi – velmi krátká sukně je nevhodná. Výraznější dekolt si raději nechejte na večerní společenskou událost. Chybou je také absence punčoch. I když má žena opálené a dobře upravené nohy, do společnosti na formální společenské akce musí mít vždy kvalitní punčochy,“ doplňuje Jan Holata, průvodce etiketou a společenským chováním.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Na pracovní schůzce dáma nebojuje ženskými zbraněmi a v žádném případě si neoblékne velmi krátkou sukniFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Restaurace plná nástrah

Pokud míříte na důležitou večeři do dobré restaurace, dejte si pozor na obvyklé přešlapy: „Již v samotném úchopu příboru dělá mnoho žen chyb. Pravidla vybraných způsob myslí i na správné držení vinných sklenic. Dále pamatujte, že pečivo se ulamuje, tedy neukusuje, a lžička u espressa se neolizuje, ale pouze odkládá po zamíchání na podšálek. Naprosté faux pas je olíznutí nože,“ varuje Jan Holata.

Pamatujte i na to, že v restauraci si žena vybírá z jídelního lístku i usedá jako první. Častou chybou je i používání nevhodných výrazů a celková hlasitost mluvy.

Dáma u stolu:

  • Na použití párátek u stolu zapomeňte! Když je to nutné, upravte si úsměv pomocí dentální nitě nebo párátka na toaletě -
  • Dbejte na správné držení příboru. Nesmí být vidět konce (jsou schované v rukou), hroty vidličky by měly směřovat dolů. Pouze pokud jíte bez nože, může být vidlička držena jako lžíce – v pravé ruce s hroty nahoru -
  • Po jídle do talíře odložte i nepoužitý příbor -
  • Ústa si poklepávejte ubrouskem i během jídla, kvůli obtiskům na sklenicích -
  • Látkový ubrousek neodkládejte do talíře, ale položte vedle -
  • Smrkání naprosto nepřichází v úvahu – toto si opět vyřešte na toaletě -
  • Pozor si dejte také při pití vína! Zásadní pravidlo je, že si nikdy nesmíte dolít sama. O to se stará sommeliér nebo číšník. -
  • Sklenici uchopte vždy za stopku, abyste neměnili teplotu vína, kterou má mít. Nikdy ji nedržte za tělo ani patku. Pamatujte na pravidlo, že čím je nápoj chladnější, tím níže za stopku je třeba jej držet. Červené víno proto držte za stopku úplně nahoře. Sklenici ale nikdy neobjímejte celou dlaní, protože byste na skle nechali nežádoucí otisky. -
  • Víno ochutnává pouze hostitel, který víno objednal -
Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Konec příboru musí být schován v dlaních a vidlička míří hroty dolůFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Žádný sarkasmus

Skutečná dáma zná své hranice a projevuje úctu jiným, a proto nemá potřebu vyjadřovat se ve společnosti sarkasticky. Společenské způsoby jsou projevem respektu k okolí.

„Dáma si věří, nepotřebuje se porovnávat s konkurencí a nepodporuje v sobě konfliktní stav. Umí se obejít bez stěžování si, protože dokáže podnikat kroky k nápravě situace. Vyvaruje se také obviňování ostatních, když se něco nepovede,“ vysvětluje Mgr. Radek Havelka, Ředitel školicího centra ICT Pro s.r.o.

Kdo jde první po schodech? 

Pořádný trapas si můžete utrhnout i v situacích, v jakých byste to možná nepředpokládali. Věděli jste třeba, že i chůze do schodů má svá pravidla? Společensky významnější osoba jde po schodech vždy výš. Dáma jde do schodů jako první, ale dolů má jít první muž, aby v případě zavrávorání mohl ženu chytit.

Pokud se chystáte na důležitou událost, je rozhodně třeba zainvestovat i do odvozu. Na městskou dopravu zapomeňte v případě, že máte večerní róbu a vysoké podpatky. To stejné platí pro pány v obleku. Žena by na podpatích neměla chodit příliš dlouhé trasy. I v případě, že jdou dámy bez doprovodu mužů, by si měly zajistit řádný odvoz.

A co vy, dbáte na etiketu?

Načítám