Hlavní obsah

Řeč těla: Tyhle pohyby na první rande nepatří

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Reklama

Někdy máte naprosto jasno v tom, že se tohle rande nevyvedlo. A dokonce víte, proč. Buď něco pokazil on, nebo vy. Ale někdy se věci nevyvinou dobře, aniž byste znali důvod. Tím bývá řeč těla a signály, které jeho či vás odradily.

Článek

Nezáleží jen na tom, jak vám to sluší, či nesluší, co říkáte, či neříkáte, úspěšnost rande závisí i na řeči vašich těl. Podle britské expertky na vztahy a sex Tracey Cox jsou tohle signály, které na toho druhého rozhodně dobrý dojem nedělají. Vyvarujte se jich!

Pohybový neklid

Neustálé pohupování nohou, poťukávání prstů po stole, cvakání propiskou, nepochopitelné a frenetické skládání papírového ubrousku, žužlání brčka, cokoli. Každý má nějaký svůj drobný, triviální pohybový zlozvyk, který dělá ve chvíli, kdy je ve stresu a nervózní.

Pokud tedy na schůzce něco takového neustále děláte, vysíláte ke svému protějšku jasný signál o tom, že vám není příjemně a jste velmi nervózní.

Když se přistihnete, že něco takového děláte, nejsnadnější pomoc je chytit sám sebe za ruce. Stačí chvilka a tohle gesto vás uklidní, pomůže vám přestat s nežádoucími pohyby.

Hrátky s rukama

Podobné je to i v případě, že máte nutkavou potřebu pořád mít něco v rukách. Potřebujete držet skleničku s nápojem, kabelku, telefon, jakýkoli drobný předmět.

A ještě hůř, možná máte potřebu dotýkat se prsty své pusy, nebo si je do ní dokonce strkat. A samozřejmě nemluvíme o erotickém gestu, kdy si prsty svádivě přejíždíte po rtech, ale spíš o nenápadném okusování nehtů či kůžičky a podobně.

Podle psychologů je to podvědomá snaha vrátit se do kojeneckého období, kdy byl pro každého zásadní sací reflex. „Když je dítě nespokojené či ve stresu, uklidní se u matčina prsu, nebo alespoň s dudlíkem. Ale i kdyby se vám tahle teorie nezdála, prostě nic z těchto zlozvyků na rande nedělejte, nevypadá to moc atraktivně,“ říká Tracey Cox. Podle ní tím jasně dáváte najevo, že jste nejistí, nesebevědomí, nervózní, jednoduše jako malé děti.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Na rande si dávejte pozor na ruce, i ty toho o vás mnohé vypovídajíFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

„Ochrnuté“ ruce

Dobře nejsou ale ani ruce, které jsou naprosto bez pohybu. Pokud je máte stále v jedné (a většinou dost nepřirozené a strnulé) pozici, říkáte, že máte strach.

Podle Tracey Cox je nejlepší si doma před zrcadlem natrénovat alespoň tři pozice či pohyb rukou, který vypadá přirozeně a je vám příjemný. A tyhle nacvičené pohyby pak na schůzce různě střídejte.

A když bude nejhůř, položte dlaně na stůl, roztáhněte prsty a jakoby se prsty opřete o desku stolu. Na chvíli. „Je to uklidňující, kontakt se stolem vás jakoby uzemní, budete se cítit pevněji. A navíc jsou roztažené prsty gestem sebevědomých lidí, takže tím i zamaskujete svou nejistotu,“ radí Tracey Cox.

Schované ruce

Je důležité mít ruce tak, aby na ně váš protějšek viděl. Schovávat je pod stolem, v kapsách, mezi koleny, to je známka toho, že něco skrýváte, tajíte, nebo dokonce lžete.

Foto: cunaplus, Shutterstock.com

Nikdy ruce neschovávejte! Foto: cunaplus, Shutterstock.com

Ruce na obličeji

Přikládáte si ruce na obličej, nejčastěji na lícní kosti a tváře? Dělají to lidé, kteří si nepřipadají dost atraktivní a podvědomě zakrývají svůj obličej nebo jeho část. Tak si na to dejte pozor!

Věci ve výšce hrudníku

Když se bojí dítě, schová se za máminu sukni nebo zaleze pod postel. I dospělí mívají strach, ale používají trochu dospělejší obranné prvky.

Postaví před sebe židli, drží něco (kabelku, nápoj, kabát…) v náruči či ruce na úrovni hrudníku, jednoduše si něčím kryjí srdce a jeho okolí.

Jsou to vlastně bariéry, které dáváte mezi sebe a svůj protějšek. Protože se bojíte, nebo vám ten druhý jednoduše není sympatický, nelíbí se vám.

Špatný postoj

„Až devadesát procent lidí si o vás udělá zásadní obrázek během první minuty a půl, co vás vidí. Takže váš postoj je zcela zásadní,“ říká Tracey Cox.

Ideální je stát rovně, vzpřímeně, se vztyčenou hlavou. To dělají sebejistí a vyrovnaní lidé. „Stojíte-li se svěšenými rameny, jste shrbení a choulíte se, jasně říkáte, že si nevěříte, jste vystresovaní, možná unavení či přepracovaní,“ říká Tracey Cox.

Vůbec nejhorší je ale postoj se zvednutými a dopředu vytrčenými rameny, mezi nimiž schováváte hlavu. Je to odmítavý a nepřátelský postoj, který odradí kdekoho.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

I držení těla a schopnost dívat se druhému do očí vám zajistí na schůzce plusové bodyFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Neudržujete oční kontakt

Oči jsou zrcadlem vašich emocí. Když se někomu díváte do očí, neuhýbáte pohledem, netěkáte, snadno v něm vzbudíte důvěru a pocit jistoty.

Jestliže ale celou schůzku klopíte zrak k zemi, přelétáte pohledem z obrazu za ním a sklenkou vína před vámi nebo koukáte do prázdna, kamsi za svůj protějšek, neděláte dobře. Bude si myslet, že se s ním nudíte a že vám i podlaha připadá zajímavější než on.

Děláte některou z těchto věcí? 

Reklama

Související témata:

Načítám