Hlavní obsah

Chcete být i po čtyřicítce spokojené s vlastním tělem?

Foto: thinkstock

S přibývajícími léty většinou přibývají i kila. Ale vždycky se s nimi dá něco dělat, bez ohledu na věkFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vám přes čtyřicet a najednou vám kila přibývají, a přitom podle vás nemají z čeho? Nic jste nezměnili, přesto tloustnete? Je to věkem, nebo vás tělo jen tak zrazuje? Ptali jsme se!

Článek

Že jste si ve dvaceti mohli v klidu dát k obědu smažený řízek a k večeři pět palačinek a pořád jste měli stejnou hmotnost? Teď je vám o dvacet let více, a i když jste na jídle trochu ubrali, stejně vám prohřešky s přibývajícími léty začínají komplikovat život a projevovat se v nepochopitelných kilogramech navíc. Jak to?

Nezrazuje vás tělo, ale vy

Už po třicítce začíná organismus pomaleji spalovat a s každým dalším rokem se s nežádoucími kaloriemi vyrovnává hůře. Natož pak, když už je vám po čtyřicítce!

„Nejlepší řešení je nastavit zdravý jídelníček i jiný stravovací režim včas,“ upozorňuje Katarína Jirková, specialistka na výživu a hubnutí z Institutu kompliment. Další věcí, kterou si obvykle odmítáte připustit, je i nedostatek pohybu. „Rozběhané mládí vystřídají poklidné roky, jen občas doplněné poklusy na nákupy nebo do práce. A to ke spalování přijaté energie nestačí,“ doplňuje Katarína Jirková. A když jste to včas nestihly, začněte teď – kdykoli, protože nejdůležitější je začít.

Foto: thinkstock

Sklenička vína vaší postavě neublíží, s lahvinkou už je to ale jinakFoto: thinkstock

Pozor na diety a jo-jo efekt

Přiznejte si: Co děláte, když se ručička váhy povážlivě vychýlí doprava k astronomickým cifrám? Přecházíte na dietu! Ve čtyřiceti letech – pokolikáté už? „Při rychlých dietách dochází nikoli k úbytku tukové tkáně, ale svalové hmoty, což se při návratu k běžnému stravování vymstí jo-jo efektem. Po dietě totiž na sebe tělo místo svalů začne nabalovat další tuky,“ vysvětluje Katarína Jirková.

Jestliže se podle ní navíc zamotáte do koloběhu diet, nebudete jen na etapy hubnout, ale také mnohem více přibírat. O to obtížnější pak pro vás bude skutečné zhubnutí. „Organismus zatížený dietami reaguje na úpravu jídelníčku pomaleji než tělo někoho, kdo nikdy dietu nedržel. Je unavenější, vyčerpanější a proces regenerace si vyžádá mnohem delší dobu,“ varuje nutriční expertka. A čím jste starší, tím hůř.

Nečekejte, ale předcházejte

Zkrátka je to stejné jako s vráskami či třeba nemocemi. Je lepší jim předcházet než pak „hasit požár". „V pozdějším věku navíc obezita představuje i zdravotní rizika, jako je bolest kloubů, vysoký krevní tlak či nebezpečí cukrovky,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička.

Co tedy můžete udělat? I se čtyřmi křížky na krku platí stará známá písnička: Nastavit si zdravý jídelníček, který zvládnete dlouhodobě, a minimálně dvakrát do týdne se věnovat sportovní aktivitě, která vás baví.

Foto: Thinkstock

Pohyb, který vás baví, vám pomůže nejen s hubnutím, ale umí vykouzlit i úsměv na tvářiFoto: Thinkstock

Znáte to, ale přesto – jak by to mělo vypadat?

  • Stravovat byste se měli pětkrát až šestkrát denně, optimálně po dvou až třech hodinách. „Pokud člověk pociťuje hlad dříve než za dvě hodiny, má buď špatně nastavený jídelníček, nebo si dal malou porci,“ radí Katarína Jirková.
  • První jídlo by mělo následovat do hodiny od probuzení, s večeří počítejte dvě až tři hodiny před spaním.
  • S postupem dne je také třeba snižovat množství sacharidů ve stravě. „Ke snídani je vhodný tmavý chléb se sýrem, vajíčkem či šunkou a malé množství kvalitních tuků. K obědu se nevylučuje polévka ani kvalitní příloha, ovšem večeře už by měla být odlehčenější ve formě bílkoviny se zeleninou,“ doporučuje Katarína Jirková.
  • Nevíte-li, kde děláte chybu, odhalíte ji snadno. Stačí si pár dní sepisovat, kdy a co jste snědli.
  • Hýbejte se, choďte pěšky, sportujte, bavte se pohybem… umí totiž i spoustu jiného než jen pálit kalorie.

Věřte tomu, že i ve středním věku máte šanci zatočit se svými kily, držet se v dobré fyzické kondici a počítejte s tím, že když se cítí dobře vaše tělo, pomůže to výrazně i vaší psychice.

Co funguje na vás? Prozraďte ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám