Hlavní obsah

Chcete vylepšit svůj vztah? Scházejte se s jiným párem!

Foto: Thinkstock

Čtyři jsou více než dva, zkrátka při větším počtu lidí to mezi nimi i více jiskříFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když přijde na vztah, čtyři jsou lepší než dva! Ale u stolu! Jak to? Pokud se stýkáte s jiným párem, zlepší to a posílí vaše partnerství, tvrdí vědci! Proč to na lásku působí tak blahodárně?

Článek

Dělat někomu křena, tedy účastnit se schůzky ve třech, je obvykle dost nevděčná role. Ale co když se počet randících zvýší na čtyři osoby? Dva plus dva je podle některých ideální kombinace podněcující zamilovanost a vášeň! A důkazy?

Vrána k vráně sedá?

Výzkumníci z univerzity Colorado a univerzity Boulder a Wayne tvrdí, že když absolvujete rande ve čtyřech, má to příznivý dopad na váš vztah. Vědci na to přišli tak, že vyzvali jednu skupinu párů k rozhovoru s jinou skupinou. Jedni s druhými vesele švitořili po dobu 45 minut, nikdo neměl problémy s ostychem nebo důvěrností. Vše probíhalo tak, jak má – přátelsky. To se ale nedalo tvrdit o dalším kole experimentu.

Druhá skupina párů byla podrobena otázkám ze strany samotných vědců. Ti se ve stejném časovém limitu zajímali o osobní vize i plány každého páru, ptali se na největší životní úspěchy a podobně. Díky tomu zjistili, že ti, kdo se účastní pouhé konverzace s někým, kdo vedle sebe nemá partnera, nebývají sdílní, dělá jim problém odpovídat na osobní otázky a necítí se příliš příjemně. Proč byl rozdíl mezi skupinami tak markantní?

Foto: Thinkstock

Když je vás víc, lépe se vzpomíná na starší zážitky, a ty odjakživa byly kořením partnerstvíFoto: Thinkstock

Ti druzí. Nastaví zrcadlo

Vědci, jejichž studie byla uveřejněna v časopise Osobní vztahy, se domnívají, že randění s jiným párem poukazuje na to hezké, co vy či oni ve vztahu máte. Připomíná staré zlaté časy, poukazuje na vzrušující zážitky a obnovuje milostné city. Najednou si můžete uvědomit, co vlastně „máte doma“ a proč to máte doma.

„Přátelský pár také může poskytnout nadhled nad manželskými či partnerskými problémy, a hlavně emocionální podporu nejen v těžkých chvílích,“ nechala se slyšet Kathleen Deal, psycholožka a socioložka z univerzity v Marylandu, která se ke studii vyjádřila.

Kde hledat společné přátele?

Odbornice zároveň dodala, že najít si přátele je těžké v každém věku, ale rozhodně by každý manželský pár měl mít ve své blízkosti podobně smýšlející partnerské duo. Je to důležité pro udržení párového štěstí! Máte s tím problém? Ve vašem okolí se zrovna nenachází nikdo, kdo by za to stál? Pak se poohlédněte ještě dál!

„Pokud vám navazování přátelství s ostatními páry jen tak, spontánně, přijde podivné, zamyslete se nad svými koníčky a zájmy a jděte na to přes ně,“ radí odbornice s tím, že pokud patříte k běžeckým nadšencům, přihlaste se třeba na maraton, zaregistrujte se v nějaké komunitě a tam obhlédněte „terén“. „Nebo navažte rozhovor s jiným párem, i kdyby to mělo být v kostele,“ podotýká Kathleen Deal s tím, že vysedáváním před televizí nezměníte nic.

Foto: Thinkstock

Máte ve vztahu problémy? Druhý pár vám může pomoci dostat se z krize, jejich dobrá nálada vás totiž může „nakazit"Foto: Thinkstock

Hledání na jednu vlastní pěst? Ne!

„Pokud se chcete seznámit s jinými, musíte navštívit pár míst a být přátelští. Kdo ví, třeba příští rok budete plánovat společnou dovolenou,“ uzavírá socioložka, podle které je pochopitelně nejlepší, když si známé vyhledáváte oba. Proč?

„Partnerský vztah je to, že spolu daní dva sdílí život, společné priority a pracují na jeho funkčnosti. Pokud je každý jinde, tak to tak úplně nefunguje,“ podotýká koučka partnerských vztahů Lenka Černá. Tak směle do toho! Ideální příležitost pro párová setkání nabízí třeba filipojakubská noc, tedy 30. dubna. V tu dobu můžete pálit čarodějnice ve společnosti svých nových přátel, kteří zocelí vaše partnerství!

Foto: Archiv firem

Okouzlete nejen svého partnera zajímavou vůní! Přinášíme malou inspiraci!Foto: Archiv firem

A jak to máte vy? Stýkáte se s jiným párem, nebo na takové schůzky nemáte čas?

Reklama

Načítám