Hlavní obsah

Chcete zhubnout? Máme dietní jídelníček i s recepty!

Foto: Jakub Jurdič

Dietní jídlo může být chutné. Máme důkaz!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Hubnete, ale chybí vám inspirace na dietní jídla, která uvařit? Stejný problém měla i čtenářka Kristina. Nutriční terapeutka pro ni proto sestavila ukázkový jídelníček na den. Inspirujte se i vy!

Článek

Ono se řekne „Jezte pětkrát denně, abyste ubírali na váze!“ Ale co? I na to narážela naše čtenářka Kristina, která se čas od času rozhodne bezúspěšně shazovat přebytečná kila. Rozhodli jsme se, že jí podáme pomocnou ruku. Seznámili jsme ji s nutriční terapeutkou Renatou Křivohlavou z pražského Elixír studia, která pro ni připravila dietní tipy i jídelníček na den.

„Pokud se stává, že zapomínáte pravidelně jíst, či naopak jíte častěji, než by se mělo, je dobré nastavit si na telefon upomínku alespoň na prvních pár dnů. Pak už se proces zautomatizuje a půjde to samo,“ přidává rady do začátku Renata Křivohlavá. Jste zvědaví na recepty? Tady jsou! Množství je uvedeno vždy na jednu porci!

Snídaně: Ovesné vločky s ovocem

Potřebujete: 3 vrchovaté lžíce ovesných vloček, 1 lžíci chia semínek, lžičku mandlí, lžičku strouhaného kokosu, 1 banán, lžičku medu, 70–100 ml vody.

Foto: Jakub Jurdič

S medem opatrně, stačí ho opravdu jen lžičkaFoto: Jakub Jurdič

Postup: Banán nakrájejte, smíchejte s ostatními přísadami, zalijte vodou a můžete jíst. Chia semínka jsou skvělou potravinou bohatou na vlákninu, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a celou spoustu minerálních látek a vitaminů. Při zalití vodou navíc nabudou až 12x svůj objem, i proto se v poslední době k hubnutí tolik doporučují – znamenají velký objem – málo energie.

Nutriční hodnoty: energie 1445 kJ, bílkoviny 6,50 g, sacharidy 55,9 g, tuky 11,1 g

Svačina: Cottage sýr s okurkou

Potřebujete: 1 kelímek cottage sýru, třetinu čerstvé okurky.

Foto: Jakub Jurdič

Mléčné výrobky je vhodné doplnit vlákninou, tedy zeleninouFoto: Jakub Jurdič

Postup: Zde není co řešit – otevřete kelímek, okurku omyjte, nakrájejte a můžete se pustit do jídla!

Nutriční hodnoty: energie 704 kJ, bílkoviny 21,30 g, sacharidy 5,40 g, tuky 6,60 g

Oběd: Krůtí prsa s quinoou a kapustičkami

Potřebujete: 100 g krůtích prsou, sůl, pepř, červenou mletou papriku. Na kapustičky: 150 g růžičkové kapusty, lžičku citronové šťávy, špetku soli a pepře, lžičku olivového oleje, lžičku parmezánu, 5 vlašských ořechů. Na quinou: čtvrt hrnku quinoi, 125 ml zeleninového vývaru, 25 g žampionů, lžičku parmezánu, lžičku olivového oleje, půl šalotky, 1 stroužek česneku.

Foto: Jakub Jurdič

Bílkoviny v podobě krůtího masa, kapustičky a zázračná quinoa. Odoláte?Foto: Jakub Jurdič

Postup: Krůtí prsa ochuťte solí, pepřem a paprikou, na nepřilnavé pánvi je z obou stran po třech minutách nechte zatáhnout, a poté je přesuňte do trouby, kde je při 180 stupních Celsia nechte asi 12 minut dojít. Do trouby v malém pekáčku přidejte i kapustičky – ideálně na dvacet minut. Ty připravíte tak, že syrové kuličky očistíte, omyjete, smícháte s citronovou šťávou, solí, pepřem a olejem.

A teď už zbývá jen quinoa (více o této zázračné potravině pro hubnutí se dočtete zde)! V hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou šalotku a žampiony. Přidejte prolisovaný česnek, quinou a základ zalijte vývarem. Když se všechen vyvaří, je quinoa hotová! K obědu pak podávejte společně maso, kapustičky posypané trochou sýra s nasekanými opraženými ořechy a quinou.

Foto: Jakub Jurdič

Čtenářka Kristina s nutriční terapeutkou Renatou KřivohlavouFoto: Jakub Jurdič

Nutriční hodnoty: energie 2074 kJ, bílkoviny 30,30 g, sacharidy 47,50 g, tuky 15,90 g

Odpolední svačina: 2 kusy ovoce

Zažeňte odpolední únavu enzymatickou stravou! Vyberte si dva kusy oblíbeného ovoce o velikosti dlaně (v našem případě pomeranč a jablko) a směle do toho!

Nutriční hodnoty:energie 580 kJ, bílkoviny 1,50 g, sacharidy 33,30 g, tuky 0,9g

Foto: Jakub Jurdič

Denně si můžete dopřát dva kusy ovoce o velikosti dlaněFoto: Jakub Jurdič

Večeře: Čočková polévka s pečivem

Potřebujete: Lžičku řepkového oleje, půlku malé cibule, stroužek česneku, 50 g loupané červené čočky, 250 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, čerstvou petrželku, krajíc celozrnného chleba, 5 cherry rajčátek.

Foto: Jakub Jurdič

Polévku doplňte pečivem a zeleninouFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na oleji osmahněte nahrubo nakrájenou cibulku, poté přidejte čočku, základ zalijte vývarem a vařte ho 15–20 minut. Dochuťte prolisovaným česnekem, solí a pepřem, posypte petrželkou a můžete podávat. Přikusujte cherry rajčátka a chléb. Kdo má raději hustší polévky, může část čočkovky rozmixovat.

Nutriční hodnoty: energie 1734 kJ, bílkoviny 20,70 g, sacharidy 60,8 g, tuky 9,80 g

Večerní snack: Mrkvové hranolky

Nemůžete se udržet a u televize jste zkrátka zvyklí něco zakousnout? Nakrájejte 200 g mrkve na hranolky, a máte to!

Foto: Jakub Jurdič

Místo chipsů zvolte čerstvou zeleninuFoto: Jakub Jurdič

Nutriční hodnoty:energie 310 kJ, bílkoviny 1,40 g, sacharidy 17,40 g, tuky 0,40 g

Co pro vás bývá největší překážkou v hubnutí? Jaké dietní recepty jste si oblíbili a děláte je často? Přidávejte své zkušenosti do diskuse pod článkem!

Vizáž: Andrea Kratochvílová

Děkujeme CENTRAL PARKU PRAHA (Pitterova 2855/13, Praha 3) za poskytnutí prostoru k focení.

Reklama

Načítám