Článek
Ano, sice chcete zhubnout, ale vzdát se oblíbeného bílého rohlíku nebo krajíce šumavy? „Bílé pečivo ale na rozdíl od celozrnného neobsahuje vlákninu, vitaminy, minerální látky a má vyšší glykemický index,“ uvádí ing. Iva Veselá, nutriční expertka pro Holmes Place. „Navíc pocit zasycení z bílých pšeničných produktů je citelně kratší než z celozrnných, takže můžete sníst nevědomky větší porci a přijmout zbytečně více energie," doplňuje odbornice.
Ne kvantita, ale kvalita
„Redukční dieta je v porovnání s běžnou racionální stravou charakteristická snížením denního příjmu energie o více než jednu třetinu,“ říká výživová poradkyně Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment. Pro zachování zdraví našeho organismu je proto velmi důležité dodržovat v době redukční diety v co nejvyšší míře doporučený denní příjem základních živin, minerálů a vitaminů. „Z tohoto důvodu je nezbytné konzumovat pouze kvalitní potraviny s vysokou nutriční hodnotou, které dokážou zasytit i v menším množství."
Při dietě přílohy můžete, ale...
Proč se při redukčním jídelníčku nedoporučují také bílá rýže či těstoviny? „Bílá rýže a běžné těstoviny jsou na tom podobně jako bílá mouka. Neobsahují vlákninu ani minerální látky a mají jen málo vitaminů,“ uvádí Gabriela Knosová a doplňuje, že bílá rýže je totiž zbavena všech povrchových nutričně cenných obalů a těstoviny z bílé pšeničné mouky jsou jen pouhým polotovarem, jehož základ je shodný s bílým pšeničným pečivem.
„Každopádně přílohám není nutné se vyhýbat ani v redukčním režimu,“ zdůrazňuje poradkyně. „Důležité je zvolit správný typ, množství a také způsob přípravy,“ říká a radí, že při výběru těstovin je dobré vsadit na ty z celozrnné mouky, žitné mouky či ze 100% tvrdé pšenice (semolina, Triticum durum). Rýže s vhodnými parametry je natural, basmati a parboiled, celozrnná, fialová...
Ve všem existuje výjimka
Že jste možná zaregistrovali informace, že mléčné výrobky „zahleňují“ organismus, a tím zpomalují hubnutí? „Žádné odborné medicínské studie nepotvrdily souvislost konzumace mléčných výrobků a zahlenění či zanesení lidského organismu,“ uvádí Gabriela Knosová a dodává: „Mléko a mléčné výrobky jsou naopak považovány za vysoce kvalitní potraviny a za bohatý zdroj bílkovin, vitaminů A, D, B, minerálů, a to zejména vápníku a fosforu. Jsou běžnou součástí zdravých redukčních jídelníčků a jejich konzumace nikterak nebrání redukci váhy. Právě naopak – zakysané mléčné výrobky a sýry dodávají organismu hodnotné živiny a zároveň dobře sytí.“ Samozřejmě sledujte jejich množství tuku – pro hubnutí jsou vhodné ty do 3 procent tuku.
Je pravdou, že zdravotní obtíže související s konzumací mléka a výrobků z něj nastávají v případě alergie na mléčnou bílkovinu anebo při laktózové intoleranci. „Lidé citliví na laktózu – mléčný cukr – opravdu mohou pociťovat nepříjemné pocity po konzumaci mléčných výrobků," doplňuje Iva Veselá. Může jít o zažívací potíže typu průjmů či nadýmání. „Se zvyšujícím se věkem totiž klesá produkce enzymu laktázy, který mléčný cukr v těle štěpí. Laktóza tak prochází v nezměněné formě dále do zažívacího traktu, kde vzniká velké množství organických kyselin a plynů. Mléčný cukr má navíc schopnost na sebe vázat vodu, proto dochází k častému pohybu střev. Zažívací potíže pak na sebe nenechají dlouho čekat," upřesňuje odbornice.
A co radí? „V tomto případě je tedy vhodné konzumovat spíše zakysané a syrovátkové mléčné produkty, ovčí anebo alternativní sójové produkty, ve kterých není obsažen žádný mléčný cukr." V prodejnách zdravé výživy i v supermarketech je již k sehnání i kravské mléko bez obsahu laktózy (lacto-free).
Když se tedy budete více zamýšlet nad tím, co konzumujete, objevíte určitě řadu zdravějších alternativ potravin, na které jste zvyklí.
Vynecháním bílých potravin s výjimkou mléka ale nemůžete opravdu nic zkazit. Tak co? Zkusíte to?