Hlavní obsah

Chrápe váš partner? Pozor, váš sexuální život je v ohrožení!

Foto: Thinkstock

Chrápe váš partner? Tak věřte, že to může skončit i rozchodemFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se každou noc marně snažíte usnout, ale chrápání vašeho partnera vám to nedovolí? Nejde jen o to, že jste pak druhý den unavení. Ohrožen je i váš sexuální život a vztah celkově!

Článek

Když váš protějšek v noci chrápe, je to velmi nepříjemné. Nemůžete usnout, a když už se vám to podaří, v noci vás partner několikrát vzbudí. Druhý den jste unavení, rozlámaní a bez nálady. Měli byste s tím něco udělat, protože nedávná studie prokázala, že chrápání jednoho z partnerů má velmi neblahý vliv na vaše soužití a milostný život.

Je to prokletí

Studii provedla na přání výrobce prstenu proti chrápání (Good Night Anti-Snoring Ring) britská agentura One Poll. Vyzpovídala pět set lidí, kteří buď sami chrápou, nebo žijí s někým, kdo tímto nešvarem trpí.

Výsledkem jsou jasná čísla. Neuvěřitelných 30 procent mužů se v ní přiznalo k tomu, že jejich chrápání uhasilo sexuální jiskru, která mezi nimi a jejich partnerkou dřív fungovala. A více než 46 procent tvrdí, že se za své noční zvuky stydí a přivádí je to do rozpaků. Téměř třetina dotázaných ve věku mezi 45 a 54 lety pak doslova řeklo, že chrápání jim zruinovalo sexuální život!

Foto: Thinkstock

Nevyspání a únava je pro vztah velmi riskantníFoto: Thinkstock

Podobně se k tomu staví i ženy. Celých 43,4 procenta z nich potvrdilo, že partnerovo chrápání má vysoce negativní vliv na jejich soužití. Šokující je pak to, že jeden z pěti dotázaných (muži i ženy) uvedl, že právě chrápání byl důvod, proč se jejich vztah rozpadl.

Výsledek? Přesně 37 procent chrápajících lidí bylo donuceno spát v oddělené ložnici. Jenže ani to není pro vztah příliš dobré. Tři ze čtyř mužů (69,9 procent) a asi dvě třetiny žen (65 procent), kteří si oddělené spaní vyzkoušeli, totiž přiznává, že je to emočně odcizilo. Potvrzuje to i Jenny Crawley, která je vdaná 25 let, a také se do výzkumu zapojila. „Můj manžel spí kvůli svému chrápání v jiné ložnici už léta. Bohužel nás to ale připravilo o jakousi romantiku ve vztahu. Večer odcházíme každý do jiného pokoje a ráno se probouzíme sami,“ popisuje Jenny Crawley.

Vědce to nepřekvapuje

Většinu lidí možná překvapí, že taková „drobnost“ jako chrápání může zničit vztah, ale vědci šokovaní nejsou. Vědí totiž, že narušený a nekvalitní spánek (z jakýchkoli důvodů) je pro partnerský vztah velmi škodlivý. Proto také třeba řada párů, jimž se narodí miminko a s klidným spánkem je konec, po čase prochází krizí.

Foto: Thinkstock

Když se kvůli partnerovi v noci nevyspíte, druhý den budete pěkně podrážděnéFoto: Thinkstock

Dvoutýdenní výzkum mimo jiné ukázal, že lidé, kteří se špatně vyspali, hlásili zvýšený počet partnerských hádek. Vědci zjistili, že už jen jedna jediná probdělá noc se na vašem vztahu negativně podepíše.

Podle studie, která byla zveřejněna v magazínu Social Psychology and Personality Science nemá pak nekvalitní spánek vliv jen na to, jak moc se partneři hádají, ale i to, jak jsou či nejsou schopni výměnu názorů ustát a konflikt vyřešit.

„Bez dostatečného spánku jsou lidé podráždění, více se hádají. To narušuje partnerství. Pokud ale pár spí v oddělených ložnicích, snižují se zase možnosti na jejich fyzickou blízkost. Nicméně v emočně zdravém vztahu si lze udělat čas na splnění intimních potřeb i tak. Pokud je ale vztah pod tlakem, fyzická a emoční vzdálenost se může kvůli špatnému spánku ještě zvětšit,“ říká Christine Northam, mluvčí přední britské společnosti zabývající se partnerským poradenstvím Relate.

Chrápe váš partner?

Reklama

Načítám