Hlavní obsah

Chuť babího léta: Mřížkový koláč s ostružinami a jablky

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Víkend klepe na dveře, a tak je na čase promyslet, co se bude péct na neděli. A my tu pro vás máme jeden skvělý nápad, na čem si smlsnout. Je to jednoduché a využijete dary konce léta do poslední kapky.

Článek

Příchod školního roku poznáte v přírodě spolehlivě podle dvou věcí: jeřabiny na stromech už jsou červené a na ostružinících už nezbývají skoro žádné nezralé plody. Pojďte se s námi ponořit do vůně ostružin a podtrhněte ji jablky a aromatickým kořením.

Mřížkový koláč s jablky a ostružinami

Na formu o průměru 24 cm (nebo 30 x 12 cm) potřebujete: 100 g studeného másla, 200 g hladké mouky, 1 vejce, 1 větší jablko, šťávu z ½ citronu, 2 lžíce třtinového cukru, na špičku lžičky mletého hřebíčku, nového koření, kardamomu a skořice, špetku muškátového oříšku, 2 hrsti ostružin, třtinový cukr na posypání

Postup: Máslo nakrájejte na kostky a špičkami prstů promíchejte s moukou na drobenku. Pozor ale, aby máslo příliš nezměklo! Přidejte žloutek (bílek uschovejte), podle potřeby asi 3 lžíce studené vody a zadělejte těsto. Zabalte ho do sáčku a uložte na 30 minut do lednice.

Troubu zapněte na 180 °C. Jablko oloupejte a nakrájejte na tenké měsíčky. Smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a vším kořením. Opatrně přimíchejte ostružiny a nechte chvíli odležet. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tenký plát. Horní papír sloupněte a pomocí spodního přeneste do pečicí formy. Urovnejte, papír sloupněte a seříznutím zarovnejte kraje (odřezky si ponechejte). Ovocnou směs rozprostřete do koláče. Odřezky těsta rozválejte rovněž na tenký plát a rádýlkem ho nařežte na asi 1 cm široké proužky. Těmi na koláč propleťte mřížkování. Povrch potřete bílkem a posypte troškou třtinového cukru. Pečte asi 35 minut dozlatova.

Co budete o víkendu péct vy?

Reklama

Načítám