Hlavní obsah

Hříšně dobrá ostružinová galetka

Hodnocení:
(13)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Zrají vám na zahrádce nebo v lese za chalupou ostružiny? Marika z blogu Kitchen story vám prozradí recept na křehounkou galetku s jemnou mandlovou náplní, ke které se právě toto ovoce perfektně hodí!

Ingredience pro:
28 cm průměr formy
Těsto
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 12 lžic studeného másla
  • 8 lžic ledové vody
Na náplň
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1/2 hrnku cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 lžic změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
K dokončení
  • 4 hrnky ostružin
  • 1 vejce
  • 6 lžic cukru krystal
Článek

Postup

Krok 1: Suché ingredience na těsto smíchejte ve velké míse.

Foto: Jakub Jurdič

Nebojte se měření na hrnky a lžíce: ušetří vám to čas, a recept funguje perfektně i bez přesnosti na gramy

Krok 2: Máslo nakrájejte na menší kousky a přidejte ke směsi. Tu rychle, ale dobře propracujte – nesmí v ní zůstat velké kusy másla.

Foto: Jakub Jurdič

Nejlepší pomůckou na přípravu těsta jsou vaše vlastní ruce :-)

Krok 3: Přidejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto.

Foto: Jakub Jurdič

Voda do těsta by měla být opravdu ledová

Krok 4: Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočívat minimálně 3–4 hodiny v chladu.

Foto: Jakub Jurdič

Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet

Krok 5: Na náplň smíchejte mleté mandle, cukr, mouku, skořici a sůl.

Foto: Jakub Jurdič

Mandlová náplň voní po skořici...

Krok 6: V druhé míse rozmixujte máslo s vejci, přidejte k mandlové směsi a dobře promíchejte. Troubu si rozehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte podle formy, ve které budete galetku péct, ale přidejte mu v průměru ještě asi 3 cm, které budete zahýbat dovnitř.

Foto: Jakub Jurdič

K mandlové směsi přidejte máslo ušlehané s vejci a dobře propracujte

Krok 7: Formu si vyložte pečicím papírem a těsto na něj přesuňte. Potřete těsto náplní a poklaďte na něj ostružiny.

Foto: Jakub Jurdič

Na okrajích si nechte asi 3 cm těsta navíc, abyste je mohli přehnout dovnitř

Krok 8: Okraje těsta založte dovnitř a potřete je rozšlehaným vejcem.

Foto: Jakub Jurdič

Okraje těsta přehněte dovnitř a potřete je rozšlehaným vajíčkem

Krok 9: Nakonec celou galetku pocukrujte. Pečte asi 45 minut do zezlátnutí.

Foto: Jakub Jurdič

Nakonec celou galetku pocukrujte

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama