Hlavní obsah

Domácí žloutkové věnečky s ostružinami a bílou čokoládou: svěží letní recept krok za krokem

Foto: aleš otýpka

Foto: aleš otýpka

Oslaďte si život ostružinovými věnečky, které vypadají (a chutnají!) jako z luxusní cukrárny, a přitom na ně máte většinu ingrediencí nejspíš už doma. Ve fotogalerii najdete recept krok za krokem, takže se při přípravě neztratí ani začátečník.

Článek

Oslaďte si život luxusním ostružinovým dezertem! Hrnkové buchty na plech mají nepopiratelné kouzlo, ale čas od času je fajn pustit se do něčeho trochu rafinovanějšího a slavnostnějšího. Upečte si parádní domácí věnečky, které potěší i nejnáročnější strávníky!

  • Použít lze i jiné výrazné ovoce (například borůvky nebo maliny), plody vždy předem povařte, aby krém nebyl tekutý, a rozmačkejte je nebo rozmixujte, aby kousky neucpaly zdobicí špičku. Pro méně sladký krém nahraďte bílou čokoládu čokoládou hořkou.

Na 12 velkých věnečků potřebujete:

  • 50 g másla
  • 150 ml mléka
  • ¼ lžičky soli
  • 125 g hladké mouky
  • 3 vejce

Na ostružinový krém:

  • 200 g ostružin
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 60 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 100 g bílé čokolády
  • 125 g másla o pokojové teplotě

Na polevu:

  • ½ hrnku moučkového cukru
  • 1–2 lžíce rozvařených ostružin
Foto: Aleš Otýpka

Klasické odpalované těsto, žloutkový krém a inovace v podobě ostružin a bílé čokolády nezklameFoto: Aleš Otýpka

Postup

01.

Nejprve připravte ostružinový krém: ostružiny rozmačkejte, podlijte troškou vody a rozvařte na hustou kaši. (Ovoce pak můžete kvůli semínkům protlačit přes sítko.) Odložte stranou; 1–2 lžíce rozvařených ostružin schovejte na polevu.

Žloutky utřete v rendlíku se škrobem a cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 3 minuty, až vznikne hustý krém. Vmíchejte na kostičky rozlámanou bílou čokoládu a rozvařené ostružiny a nechte vychladnout. Pak našlehejte máslo (musí mít pokojovou teplotu) a po částech do něj zapracujte vychladlou ostružinovou směs. Hotový ostružinový krém uložte do chladničky.

02.

Teď je čas připravit odpalované těsto na věnečky: Máslo s mlékem a špetkou soli přiveďte k varu, přisypejte mouku a ještě několik minut za stálého míchání zahřívejte, až vznikne hladké těsto. Nelekněte se, mouka se bude trochu přichytávat ke dnu – to znamená, že se správně spařila. Nechte asi 10 minut vychladnout (čas od času zamíchejte). Poté po jednom zapracujte vejce.

Hotové těsto přendejte do cukrářského sáčku s větší hvězdicovou zdobičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte věnečky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Tip: Důležité je troubu během pečení neotvírat, jinak by věnečky spadly! Stejně tak odpalovanému těstu nesvědčí, když je v kuchyni průvan nebo příliš chladno.

03.

Po vychladnutí věnečky prokrojte, pomocí zdobicího pytlíku naplňte krémem, podle chuti obložte čerstvými ostružinami a přiklopte.

Tip: Věnečky plňte až těsně před podáváním, aby těsto od krému nenavlhlo.

04.

Připravte polevu: Z odložených rozvařených ostružin a asi ½ hrnku moučkového cukru vytvořte hustou hmotu a v mikrovlnce nebo na sporáku ji zahřejte, až se cukr rozpustí (poleva bude tekutá a skoro průhledná). Hotovou polevou ihned pokapejte naplněné věnečky. (Kdyby poleva přece jen zatuhla, znovu ji rozehřejte.)

Fotogalerie: recept na věnečky krok za krokem

>>>Nechce se vám dělat s věnečky? Vyrobte jeden velký „věneček“ na plech, inspirujte se receptem na větrník na plech.

>>>Zbylé tři bílky můžete použít v receptu na piškot s rybízem a sněhovou čepicí.

Načítám