Hlavní obsah

Věnečky jako z luxusní cukrárny: Zkuste ty s ostružinovým krémem

Foto: Aleš Otýpka

Oslaďte si život luxusním ostružinovým dezertemFoto: Aleš Otýpka

Reklama

Oslaďte si život s ostružinovými věnečky, které vypadají (a chutnají!) jako z luxusní cukrárny, a přitom na ně máte většinu ingrediencí nejspíš už doma. Nafotili jsme pro vás recept krok za krokem!

Článek

Hrnkové buchty na plech mají nepopiratelně své kouzlo (obzvlášť, když doma máte hromadu hladových krků), ale čas od času je fajn pustit se do trochu rafinovanější cukrařiny. Co takhle máslové odpalované těsto, žloutkový krém a k tomu svěží ostružiny? Upečte si doma parádní věnečky, za které se nebudete stydět ani před sebenáročnějšími hosty!

Žloutkové věnečky s ostružinami

Na 12 velkých věnečků potřebujete: 50 g másla, 150 ml mléka, ¼ lžičky soli, 125 g hladké mouky, 3 vejce. Na krém:200 g ostružin, 3 žloutky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 60 g cukru krupice, 100 ml mléka, 100 g bílé čokolády, 125 g másla o pokojové teplotě. Na polevu:moučkový cukr, další ostružiny

Foto: Aleš Otýpka

Klasické odpalované těsto, žloutkový krém a inovace v podobě ostružin a bílé čokolády nezklameFoto: Aleš Otýpka

Postup: Nejprve si připravte krém: ostružiny rozmačkejte a povařte na hustý sirup. Ovoce pak můžete kvůli semínkům protlačit přes sítko nebo použít i s nimi. 1–2 lžíce ostružin si schovejte na polevu. Žloutky utřete v rendlíku se škrobem a cukrem, přilejte mléko a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 3 minuty, až vznikne hustý krém. Vmíchejte na kostičky rozlámanou čokoládu a připravené ostružiny a nechte vychladnout. Pak ušlehejte máslo a po částech do něj zapracujte ostružinový krém. Nechte zatuhnout v lednici.

Foto: Aleš Otýpka

Ostružiny rozvařte, a pokud chcete krém hladký a bez zrníček, protlačte ho skrz sítoFoto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Žloutky utřete s cukrem a škrobem a spolu s mlékem několik minut povařte na hustý krémFoto: Aleš Otýpka

Máslo s mlékem a špetkou soli přiveďte k varu, přisypte mouku a ještě několik minut za stálého míchání zahřívejte, až vznikne hladké těsto. Nelekněte se, mouka se bude trochu přichytávat ke dnu – to znamená, že se správně spařila. Nechte asi 10 minut vychladnout (čas od času zamíchejte) a poté po jednom zapracujte vejce. Hladké těsto přendejte do cukrářského sáčku s větší hvězdicovou zdobičkou a na pečicí papír tvořte věnečky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Foto: Aleš Otýpka

Máslo přiveďte s mlékem a špetkou soli k varu a za stálého míchání k němu přisypte moukuFoto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Spařené těsto nechte trochu prochladnout a postupně do něj zapracujte všechna vejceFoto: Aleš Otýpka

Důležité je troubu během pečení neotvírat, jinak by věnečky spadly! Stejně tak odpalovanému těstu nesvědčí, když je v kuchyni průvan nebo příliš chladno.

Po vychladnutí věnečky prokrojte, pomocí zdobicího pytlíku naplňte krémem, podle chuti obložte ostružinami a přiklopte. Věnečky pocukrujte nebo ozdobte polevou: z odložených ostružin a asi ½ hrnku moučkového cukru vytvořte hustou polevu, kterou v mikrovlnce nebo na sporáku zahřejte do rozpuštění cukru (poleva bude tekutá a skoro průhledná). Ihned s ní pokapejte věnečky, kdyby vám poleva mezitím zatuhla, znovu ji rozehřejte.

Foto: aleš otýpka

Z těsta tvořte na pečicí papír věnečkyFoto: aleš otýpka

Foto: aleš otýpka

K našlehanému máslu zapracujte ostružinový žloutkový krémFoto: aleš otýpka

Foto: aleš otýpka

A pomocí zdobicího sáčku plňte prokrojené věnečky. Pro efekt můžete přidat i pár čerstvých ostružinFoto: aleš otýpka

Tip: Zbylé bílky vám v lednici pár dnů vydrží, ale jsou také skvělou záminkou pro přípravu francouzských makronek nebo dalších dezertů z bílkového sněhu.

  • Věnečky plňte až těsně před podáváním, aby těsto od krému nenavlhlo.
  • Odpalované těsto můžete místo másla a mléka připravit i z oleje a vody, ale ty věnečkům nikdy nedodají tu správnou chuť a vůni, takže se malá investice navíc určitě vyplatí.
  • Použijte i jiné výrazné ovoce jako borůvky nebo maliny, jen je vždy povařte, aby krém nebyl tekutý, a rozmačkejte nebo rozmixujte, aby kousky neucpaly zdobicí špičku.
  • Pro méně sladký krém nahraďte bílou čokoládu čokoládou hořkou.
Foto: aleš otýpka

Za takto poctivý domácí dezert by se nemuseli stydět ani v té nejlepší cukrárně!Foto: aleš otýpka

Reklama

Načítám