Článek
Oslaďte si život luxusním ostružinovým dezertem! Hrnkové buchty na plech mají nepopiratelné kouzlo, ale čas od času je fajn pustit se do něčeho trochu rafinovanějšího a slavnostnějšího. Upečte si parádní domácí věnečky, které potěší i nejnáročnější strávníky!
- Použít lze i jiné výrazné ovoce (například borůvky nebo maliny), plody vždy předem povařte, aby krém nebyl tekutý, a rozmačkejte je nebo rozmixujte, aby kousky neucpaly zdobicí špičku. Pro méně sladký krém nahraďte bílou čokoládu čokoládou hořkou.
Na 12 velkých věnečků potřebujete:
- 50 g másla
- 150 ml mléka
- ¼ lžičky soli
- 125 g hladké mouky
- 3 vejce
Na ostružinový krém:
- 200 g ostružin
- 3 žloutky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 60 g cukru krupice
- 100 ml mléka
- 100 g bílé čokolády
- 125 g másla o pokojové teplotě
Na polevu:
- ½ hrnku moučkového cukru
- 1–2 lžíce rozvařených ostružin

Klasické odpalované těsto, žloutkový krém a inovace v podobě ostružin a bílé čokolády nezklameFoto: Aleš Otýpka
Postup
01.
Nejprve připravte ostružinový krém: ostružiny rozmačkejte, podlijte troškou vody a rozvařte na hustou kaši. (Ovoce pak můžete kvůli semínkům protlačit přes sítko.) Odložte stranou; 1–2 lžíce rozvařených ostružin schovejte na polevu.
Žloutky utřete v rendlíku se škrobem a cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 3 minuty, až vznikne hustý krém. Vmíchejte na kostičky rozlámanou bílou čokoládu a rozvařené ostružiny a nechte vychladnout. Pak našlehejte máslo (musí mít pokojovou teplotu) a po částech do něj zapracujte vychladlou ostružinovou směs. Hotový ostružinový krém uložte do chladničky.
02.
Teď je čas připravit odpalované těsto na věnečky: Máslo s mlékem a špetkou soli přiveďte k varu, přisypejte mouku a ještě několik minut za stálého míchání zahřívejte, až vznikne hladké těsto. Nelekněte se, mouka se bude trochu přichytávat ke dnu – to znamená, že se správně spařila. Nechte asi 10 minut vychladnout (čas od času zamíchejte). Poté po jednom zapracujte vejce.
Hotové těsto přendejte do cukrářského sáčku s větší hvězdicovou zdobičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte věnečky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.
Tip: Důležité je troubu během pečení neotvírat, jinak by věnečky spadly! Stejně tak odpalovanému těstu nesvědčí, když je v kuchyni průvan nebo příliš chladno.
03.
Po vychladnutí věnečky prokrojte, pomocí zdobicího pytlíku naplňte krémem, podle chuti obložte čerstvými ostružinami a přiklopte.
Tip: Věnečky plňte až těsně před podáváním, aby těsto od krému nenavlhlo.
04.
Připravte polevu: Z odložených rozvařených ostružin a asi ½ hrnku moučkového cukru vytvořte hustou hmotu a v mikrovlnce nebo na sporáku ji zahřejte, až se cukr rozpustí (poleva bude tekutá a skoro průhledná). Hotovou polevou ihned pokapejte naplněné věnečky. (Kdyby poleva přece jen zatuhla, znovu ji rozehřejte.)
Fotogalerie: recept na věnečky krok za krokem
>>>Nechce se vám dělat s věnečky? Vyrobte jeden velký „věneček“ na plech, inspirujte se receptem na větrník na plech.
>>>Zbylé tři bílky můžete použít v receptu na piškot s rybízem a sněhovou čepicí.