Hlavní obsah

Test domácích pekáren: Tahle vyhrála!

Foto: kochen-shop.ch

Domácí pekárna umí nejen péct chlébFoto: kochen-shop.ch

Reklama

Fenomén domácího pečení hýbe českými domácnostmi. Čerstvě upečený voňavý chléb na vašem stole, aniž byste musela pro něj běžet do obchodu, to zní velmi lákavě. Domácí pekárny, jež toto pečivo zvládnou chutně připravit, nemusí být drahé. Ale pozor při výběru, některé se i při běžném provozu „nedožijí" konce záruční doby!

Článek

Časopis Test

Nejen pohodlí čerstvého teplého chleba, ale i široké možnosti přípravy různých druhů pečiva i jiných pokrmů patří mezi důvody, proč se mnoho lidí rozhoduje pro koupi domácí pekárny.

Malá, chytrá, automatická

Domácí pekárna není nic jiného než malá trouba, v níž je umístěn jeden nebo dva hnětací háky. K pečení stačí koupit chlebovou směs (případně si podle receptu připravit vlastní), nalít do nádoby tekutou složku, přidat sypké ingredience, zapnout program a pekárna se o zbytek postará sama. Výsledkem je krychlička nebo kvádříček (podle formy) chleba, z něhož stačí vyjmout hnětací háky (k některým modelům je dodáván háček na jejich vyjmutí) a můžete krájet a podávat. Většina pekáren je vybavena odloženým startem. Stačí vše večer připravit, naprogramovat a ráno, když vstanete, na vás čeká křupavý čerstvý chléb k snídani. Pekárny také umějí udržovat hotové pečivo několik hodin teplé.

Kromě běžného chleba lze v pekárnách připravovat i jiné druhy – bílý pšeničný, celozrnný, bezlepkový nebo sladký. Pekárna zpravidla dokáže namíchat těsto třeba na pizzu či dort nebo zapéct těstoviny. Užitečnou funkcí je možnost přípravy malého množství marmelády. Přístroje umožňují kromě výběru velikosti nastavení propečenosti kůrky a možnost přidání ingrediencí v průběhu přípravy. Potěší i jejich paměť, která si zapamatuje, kde pečicí program skončil, dojde-li k výpadku elektřiny.

Foto: shutterstock.com

Stupeň propečení kůrky si můžete nastavitFoto: shutterstock.com

Nejlepší chléb je nejdražší

Pro přípravu světlého chleba je sice pečicí cyklus kratší, ale energeticky náročnější, naproti tomu celozrnný chléb se peče déle, ale s nižší spotřebou elektrické energie. Hlavním kritériem pro posuzování kvality pekárny je samozřejmě jakost upečeného chleba. Odborníci se zaměřili na celkový vzhled bochníku, jeho barvu, kůrku, nakynutí, vůni, chuť a pocit v ústech. Jednotlivé přístroje, jak test ukázal, se poměrně výrazně liší nejen kvalitou upečeného chleba, ale i dobou přípravy. Aby byl chléb dobrý, nemůže se nic uspěchat, na druhou stranu v domácích podmínkách požadujeme především efektivní přípravu. Kvalitní domácí pekárna by měla být schopna připravit slušný chléb za relativně přijatelnou dobu. V neposlední řadě je důležitým kritériem spotřeba elektrické energie.

Do myčky ne!

Je překvapivé, že v době, kdy se myčka nádobí stává standardem vybavení běžné domácnosti, je u většiny pekáren mytí příslušenství v myčce buď vysloveně zakázáno, nebo se o tom návody nezmiňují. Samozřejmě že do myčky patří pouze pečicí nádoba a hnětací háky, nikoliv elektrické části pekárny.

Pekárna na rok?

Všechny modely jsme podrobili zátěžovým testům. Již dříve se ukázalo, že životnost jednotlivých součástí je kamenem úrazu pekáren. Nejhorší přístroje v testu „odešly“ po méně než 400 cyklech buď na ulomení hnětacího háku, nebo na závadu motoru. Za předpokladu, že byste pekla každý den, by taková pekárna vydržela jen něco málo přes rok.

A jaké jsou výsledky testu? Zajímavé! Celkově nejlepší je pekárna Kenwood, která upeče dobrý chléb a navíc patří k těm nejúspornějším. Naopak na poslední příčce v testu skončila pekárna Severin. Časopis Test podrobil zkoumání celkem 19 výrobků. Jaké hodnocení si každý z nich vysloužil? Na to se podívejte na www.dtest.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám