Hlavní obsah

Chybí vám cestování? 9 destinací, kam vyrazit teď za teplem

Foto: Dmitry Rukhlenko, Shutterstock.com

Foto: Dmitry Rukhlenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objevte devět nejkrásnějších destinací, kde si ohřejete zimou vymrzlé kosti a špatnými zprávami zkřehlou duši. Možná si k tomu budete muset uvařit horký čaj a nohy strčit pod deku a cestovat jen v duchu. Pak tenhle článek berte jako pohádku na dobrou noc a zálohu na lepší časy.

Článek

Letošní rok nepřál mnoha věcem, a cestování je jednou z nich. Bágly, cestovní pasy a průvodce se krčí v koutě skříně a obávají se, zda na ně jejich majitel už nezapomněl. Není ale všem dnům konec a s určitými omezeními se cestovat dá už nyní. Připravili jsme pro vás devět destinací, kde se teď ohřejte, tak se vydejte na cestu s námi! Nicméně než si koupíte letenky, vždy si raději zkontrolujte informace na stránkách ministerstva zahraničí.

Černý kontinent barevně

Zanzibar: Peklo i ráj

Souostroví při východním pobřeží Afriky voní jako české Vánoce. Pěstuje se tady totiž vanilka, hřebíček i skořice. A mohou být i bílé, protože destinace je vyhlášená oslnivými plážemi. Pod hladinou Indického oceánu probleskují korálové útesy se svými pitoreskními obyvateli. Prostě ráj. Ne vždy tomu tak ale bývalo. Pro mnoho Afričanů byl v minulosti Zanzibar peklem. Ve Stone Town je hrůzné tržiště, kde se obchodovalo s otroky. Dost drsná „atrakce“, lepší je vydat se na prohlídku sultánských paláců.

Keňa: Z pláže na safari

Oblast Diani na jihu země rozprostřené na východě Afriky kolem rovníku byla ještě před pár desítkami let rybářskou osadou. To se změnilo v sedmdesátých letech minulého století, kdy písečný pruh země omývaný tyrkysovým Indickým oceánem objevili turisté. Naštěstí tady nestojí monstrózní hotelové resorty, architektura ctí zdejší kolorit. Vyplatí se ale na chvíli opustit pláž a vydat se na dvoudenní safari do národního parku Masai Mara. Nikdy nezapomenu na pocit ze „svého“ prvního slona ve volné přírodě.

Foto: Volodymyr Burdiak, Shutterstock.com

Pověste plavky na šňůru, nasaďte klobouk a vyrazte na dva dny na safariFoto: Volodymyr Burdiak, Shutterstock.com

Maroko: Prkýnka i prkna

S lyžováním to bude v Evropě ještě asi chvíli marné, ale možná se chytnete v Maroku na severu Afriky. Země totiž nabízí několik lyžařských středisek. Aby ne, vždyť se přes něj táhne Atlas, nejvyšší pohoří kontinentu. Největší je Oukaïmeden. Jako atrakce dobré, ale přece jen, moře je moře. Můžete si vybrat teplejší Středozemní, nebo pak zajet k Atlantiku, kde je chladněji a větrno. Ideální pro surfování. Vyhlášená je také kuchyně, ve které se mísí to nejlepší z kultur, které zemí prošly. A pak, pověstné trhy. „Must have“ je přírodní kosmetika, stříbrné šperky a oříšky. Zejména na těch makadamových hrozí závislost.

Kapverdy: Pozor na kompas

Souostroví ležící pří západním břehu Afriky je pro Evropana asi nejbližší exotika. Co do krásy je nejvíc oceňovaná pláž Santa Monica Beach, která se, podobně jako keňská Diani, pravidelně umisťuje na top místech světových pláží. Leží na ostrově Boa Vista. Žije tu více než tisíc druhů ryb a díky skvělým podmínkám se zde daří mořským želvám. Těch je tu požehnaně stejně jako vraků podél pobřeží. Ostrov je totiž dost větrný, což spolu se silnými proudy ztěžuje ovládání lodí. Když k tomu přičtete kompas, který občas zmate vysoká koncentrace železa v hornině, jste nakonec rádi, že na ostrově otevřeli v roce 2007 letiště.

Foto: HotFlash, Shutterstock.com

Na Kapverdách máte šanci potkat se s mořskými želvamiFoto: HotFlash, Shutterstock.com

Od Ameriky až po Indický oceán

Mexiko: Průzračné oči buše

Letovisko Playa del Carmen na poloostrově Yucatán je oblíbeným cílem turistů z USA a podle toho to tady také vypadá. Obchody, bary, noční kluby, tady to prostě žije. Krom toho máte na dosah bájná města Mayů Tulum nebo Chichén Itzá. Zážitek je koupání v cenotes, krasových jeskyních se sladkou vodou. Často mají propadlé stropy, tahle „jezírka“ pak mrkají z buše jako průzračně modré oči. Tak průzračné, že když se v nich chcete vykoupat, musíte ze sebe nejprve smýt opalovací krém, aby chemie nenarušila křehkou přírodní rovnováhu.

Singapur: Cesta kolem svět za 80 hodin

Na koupání to tady moc není, ale ani po něm v tomto městském státu v jihovýchodní Asii nevzdechnete. Budete zírat s pusou otevřenou na ambiciózní architekturu, nos podráždí vůně všech myslitelných druhů street food a oči vám budou přecházet ze směsice lidských ras. Velkoměsto i dusná džungle, mešity i indické chrámy, čínská čtvrť i koloniální Holland Village. Willy Fog potřeboval na cestu kolem světa osmdesát dní, vám bude stačit osmdesát hodin. Jsem ještě stále v Singapuru?, budete se ptát, když vstoupíte do Kampong Glam a obklopí vás prostředí jako z Pohádek tisíce a jedné noci. A nakonec dojde i na koupání. Městská pláž je pár minut autem a taxíky stojí v přepočtu pár korun.

Foto: May_Lana, Shutterstock.com

Singapur je neskutečně barevný i kulturně rozmanitý Foto: May_Lana, Shutterstock.com

Maledivy: Plovoucí hotely

Souostroví v Indickém oceánu kde kdo prorokoval, že zmizí pod vodou. Zatím se drží, ale stejně si pospěšte. Vody mezi ostrovy křižují potápěčské lodě coby malé plovoucí hotely, na kterých můžete strávit celý týden, aniž byste vstoupili na pevninu. Ostrovy jsou sice malebné, ale pokud nejste zrovna na líbánkách, brzy se začnete nudit, takže hurá na loď. Uvidíte z ní totiž to nejlepší z Malediv. Na to, abyste potkali mantu nebo žraloka velrybího, vám bohatě stačí šnorchl. Na lodi je pohodlí, plná penze sestávající z dobrot, které nabízí indická kuchyně, a dvojlůžkové kajuty s příslušenstvím.

Kambodža: To jinde neuvidíte

Téměř panenské ostrovy, nedotčené divoké pláže. Pohádkové památky Angkoru a džungle, kde ohrožené druhy zvířat nevypadají tak ohroženě. Sloni se spokojeně pasou, vzácní krokodýli siamští vyhřívají na slunci a sladkovodní delfíni vesele poskakují kolem lodí. Co je však nejdůležitější, místní lidé. Milí, přívětiví, bez manýrů těch, co už ví, že turista je na dovolené ochoten pustit víc než chlup. Těžko uvěřit, čím si museli projít, když v sedmdesátých letech minulého století takřka třetinu obyvatel povraždili Rudí Khmérové.

Foto: Dmitry Rukhlenko, Shutterstock.com

Kdo jednou navštíví Kambodžu, bude se chtít vždycky vrátit Foto: Dmitry Rukhlenko, Shutterstock.com

Srí Lanka: Na čaj nejen o páté

Pláž Unawatuna nedaleko pevnosti Galle (dědictví z koloniální doby, stylové anglické a holandské domy seřazené v úzkých uličkách, které byste tady nečekali) je téměř na všech prospektech propagující ostrovní stát v jihovýchodní Asii. Rybáři sedí na kůlech trčících z vody a trpělivě čekající na úlovek. Klid, pohoda, romantika a tradice. Země okouzluje přírodou i buddhistickými památkami a samozřejmě nekonečnými čajovými plantážemi.

Tak kam to bude? Než se vydáte do teplých krajin, možná si předtím rádi projdete krásná česká města, která jsou obzvlášť kouzelná teď v zimě. A více tipů najdete i v naší rubrice Cestování

Reklama

Související témata:
Kambodža
Singapur
Kapverdy
Zanzibar

Načítám