Hlavní obsah

Pestrý koktejl Středozemí za 2,5 hodiny? Vyrazte na Baleáry!

Foto: pixelliebe, Shutterstock.com

Foto: pixelliebe, Shutterstock.com

Reklama

Také se vám při zmínce o Mallorce nebo Ibize vybaví plné hotely a hluční němečtí turisté? Ještě nedávno jsem uvažovala úplně stejně. Pak jsem tyto španělské ostrovy navštívila a názor se mi naprosto otočil. Co tedy mohou Baleáry kromě krásných pláží nabídnout?

Článek

Ať už si chcete přes zimu trochu prohřát kosti, nebo po nepříliš cestovatelsky povedeném roce plánujete jarní dovolenou, tohle španělské souostroví ve Středozemním moři by vám nemělo uniknout. Baleáry mají co nabídnout opravdu všem: od parádních pláží s azurovým mořem přes adrenalinové sporty a pohodlné treky v přírodě až po množství památek a skvělého středomořského jídla. Ceny jsou navíc velmi podobné těm našim.

Průměrná roční teplota je 21 °C a ani v prosinci většinou neklesá pod 15 °C. Slunce tu svítí okolo 300 dnů v roce, takže sezona je v podstatě pořád. Co vám bude sedět víc: Mallorca, Menorca, Ibiza nebo Formentera?

1. Ukřivděná Mallorca: skvělá turistika i jídlo

Mallorce jsem se dlouho vyhýbala. Měla jsem za to, že to je ostrov monstrózních hotelových komplexů a přeplněných pláží. Já bláhová! Jistě, i zde jsou místa, kam se turisté vydávají za pohodlnou dovolenou u moře, ale na své si rozhodně přijdou i aktivnější jedinci.

Foto: CHERYL MINTON, Shutterstock.com

Mallorská příroda a úžasně vonící citrusovníky vás uchvátíFoto: CHERYL MINTON, Shutterstock.com

Pro milovníky turistiky je největším lákadlem dálková trasa GR 221. Kopíruje západní pobřeží ostrova s pohořím Serra de Tramuntana (je na seznamu přírodních památek UNESCO), je dlouhá 120 km, projdete ji pohodlně za osm dnů a není nijak náročná. Necítíte se na takovou vzdálenost? Vyberte si jen část a na večer si rezervujte některý z nádherných hotýlků, které zdejší horské vesničky nabízejí. Trasa je jimi protkaná, takže není třeba nosit velké zásoby jídla a večer se můžete odměnit místními víny a delikatesami. Jednou z nejkrásnějších je vesnice Valldemossa se středověkými uličkami plnými květináčů zavěšených na domech. Zůstaňte tu na noc: se soumrakem odjede většina turistů, kteří sem jezdí na jednodenní výlety.

Po ostrově se perfektně dostanete místními busy za pár eur, takže se ani nemusíte vázat na půjčení auta. Plánek s odjezdy dostanete v každém turistickém centru.

Foto: lunamarina, Shutterstock.com

Není divu, že je Valldemossa útočiště mnoha celebrit! Žil tu už skladatel Fryderyk Chopin (1810–46) se svou láskou, spisovatelkou George Sand (1804–76)Foto: lunamarina, Shutterstock.com

Je vám turistika málo? Pusťte se do extrémnějších zážitků! Na Mallorce jsou ideální podmínky pro vyzkoušení canyoningu, speleologii v mořských jeskyních (nebo alespoň návštěvu monumentálního podzemního jezera Martel) nebo coasteering (zábavné lezení, skákání a plavání podél pobřeží). Pro klidnější povahy se nabízejí horská kola a překvapivé množství koňských rančů.

Foto: Andrei Bortnikau, Shutterstock.com

Stejně jako v pevninském Španělsku i zde dostanete skvělé tapas, sangríu a vínoFoto: Andrei Bortnikau, Shutterstock.com

Až se dostatečně vyřádíte, projděte si hlavní město Palma de Mallorca s maurskými paláci, muzei a posezením u dechberoucí gotické katedrály La Seu. Děti i zapálené dospělé bude bavit i ohromné mořské akvárium.

Tip: Toužíte po suvenýru? Vyhněte se klasickým stánkům a podívejte se na místní trhy. V Palmě jich je hned několik, poznáte je podle označení mercado nebo mercat a na webu snadno dohledáte i otevírací dobu. Můj favorit je gurmánský Mercado del Olivar v centru starého města. Vydejte se sem na oběd, pro sýry, víno a sladkosti i za vyhlášenou barevnou keramikou a nádobím z olivového dřeva za bezkonkurenční cenu.

Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Sladká ensaïmada se vyrábí pouze na Mallorce, protože údajně jen díky jejímu slanému mořskému vzduchu je takhle krásně nadýchanáFoto: NoirChocolate, Shutterstock.com

2. Skrytá Menorca: trek podél moře & gin

A co Menorca? Je sice menší a poklidnější než Mallorca, ale v nabídce aktivit a turistických lákadel si s ní v ničem nezadá. V roce 1993 byla vyhlášena biosférickou rezervací UNESCO a najdete tu neuvěřitelné množství oslnivě bílých plážiček lemovaných azurovým mořem a borovicovými lesy. Příjezd k nim je často uzavřen, takže nehrozí mraky turistů, obzvlášť když si vyberete místo, kam se dostanete jen pěšky.

Foto: Bkrzyzanek, Shutterstock.com

Kolem ostrova Menorca vede perfektně značený trekFoto: Bkrzyzanek, Shutterstock.com

Ideální způsob, jak Menorcu prozkoumat, je vyrazit na dálkovou trasu GR 223. Říká se jí Camí de Cavalls (= Koňská cesta). Měří 180 km, obchází po pobřeží celý ostrov a perfektně tu fungují Mapy.cz. Jestli vás spaní pod širákem ani ve stanu neláká, úseky zkraťte a ubytujte se v penzionech: na jižní části trasy minete spoustu městeček i hotelových komplexů, na severu je zase zajímavější krajina. Nejlepší doba na trek je jaro a podzim.

Foto: Goskova Tatiana, Shutterstock.com

A zase to jídlo... Jenže tady to prostě nejde jinak!Foto: Goskova Tatiana, Shutterstock.com

A kultura? Na východním pobřeží leží elegantní hlavní město Mahón (katalánsky Maó) s jedním z největších přírodních přístavů, na protilehlém konci ostrova pak kulturní metropole Ciutadella s monumentální katedrálou, úzkými uličkami a noblesními paláci. Na ostrově je i množství megalitických staveb s pro nás nejasným účelem.

Kromě sušených klobásek a šunek se tu vyrábějí i fantastické sýry. Nejznámější je mahón, který zraje měsíce ve sklepích. Doplnit můžete i zásoby ginu, vyrábí se zde xoriguer, který ostrované pijí s citronádou v nápoji s poetickým názvem pomada. Žádná turistka nevynechá typické kožené sandálky menorquinas a mě zaujalo, že právě ve městě Mahón vznikla božská mana – majonéza. Na takovém místě nemůže být zle, nemyslíte?

Foto: lunamarina, Shutterstock.com

Bývalé hlavní město Ciutadella je dodnes kulturním centrem MenorkyFoto: lunamarina, Shutterstock.com

3. Překvapivá Ibiza: ostrov s novou reputací

Špatná pověst jako ostrova vyhlášeného večírky se s Ibizou táhne už pěkně dlouho. Nejvyšší čas na zlepšení reputace, nemyslíte? Najdete zde totiž i jiná lákadla než jen vyhlášené diskotéky a večírky. I když – kdy jindy než na dovolené je dovoleno trochu experimentovat? Na ostrově každopádně oceníte i nádherné pláže lemované borovicovými háji a dramatickými útesy.

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Cíl dovolené zněl jasně: vetřít se na party na jachtě. Přitom ale nezapomeňte navštívit hradby zapsané v UNESCO nebo přírodní park Ses SalinesFoto: View Apart, Shutterstock.com

Pro poklidnější dovolenou je ideální podzim a jaro, kdy jsou tu mírnější teploty a podstatně méně turistů. Líp si tak vychutnáte hlavní město Ibizu s příkrými dlážděnými uličkami, rušným tržištěm a mohutnými hradbami zapsanými v seznamu UNESCO.

Na jihozápadním pobřeží ostrova se nachází ohromný přírodní park Ses Salines, který kromě jihu Ibizy zahrnuje i sever Formentery a ostrůvky mezi nimi. K vidění jsou úžasné solné pánve, podmořské louky, unikátní fauna a mimořádné pláže.

Foto: Mariusz Stanosz, Shutterstock.com

Ibiza nabízí i jiné krásy než jen vyhlášené klubyFoto: Mariusz Stanosz, Shutterstock.com

4. Karibik Středomoří: božská Formentera

Jižně od Ibizy se nachází její pravý opak – klidná Formentera. Dostanete se sem jedině lodí, ostrov je dlouhý necelých 20 km a nejsou zde ani žádné výraznější kopce, takže je ideální pro vyjížďky na kole či nenáročné procházky podél liduprázdného pobřeží. Hotelů je tu jen několik, zato písčitých pláží a skalnatých útesů bezpočet.

Foto: lunamarina, Shutterstock.com

Klišé? Možná. Realita Baleár, když si budete chtít udělat hezké chvíle? Rozhodně!Foto: lunamarina, Shutterstock.com

Ostrůvek byl osídlen už před tisíci let, jak prozrazuje megalitická hrobka Ca na Costa u jezera Estany Pudent, kde s trochou štěstí spatříte plameňáky. Při odlivu můžete dojít až na soukromý ostrůvek S’Espalmador obklopený tyrkysovým mořem nebo si jen užívat ticha a mírného vánku v jednom z maličkých letovisek.

Tip: V malém přístavu La Savina si půjčte skútr a ostrov prosvištěte od východu až na nejzápadnější cíp s majákem Far de la Mola. Cestou si dopřejte oběd v jedné ze zapadlých rybářských vesniček: paella chutná nejlépe s výhledem na moře!

Foto: lunamarina, Shutterstock.com

Formenteru projedete během jednoho odpoledne na skútru i na koleFoto: lunamarina, Shutterstock.com

Jak se dostat na Baleáry

Nejjednodušší je letecká doprava buď přímo, nebo s přestupem. Letenku pořídíte kolem 3 000 Kč. Nejčastěji se přestupuje v Barceloně a dobrodružné duše můžou doletět právě jen sem nebo do Valencie a odsud se vydat lodí – trajekty jezdí každý den. I mezi ostrovy lze využít nabídky mnoha plavebních společností.

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Označení Karibik Středomoří se nezdá nijak přehnané, co myslíte?Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Baleáry a covid

Stejně jako do pevninského Španělska i pro příjezd na Baleáry potřebujete negativní PCR test na covid-19, který není starší než 72 hodin. Podmínky se ale často mění, tak si je raději ověřte na webu ministerstva zahraničí. V současnosti byste měli podstoupit test nebo 10denní karanténu i při návratu domů, ovšem jen do doby, než bude Španělsko označeno červenou barvou; třeba při cestě z Kanárských ostrovů už nic takového nepotřebujete.

Článek vznikl ve spolupráci s Turistickou centrálou Španělska.

Chystáte se někam v blízké době? Do lázní má smysl vyrazit, i když vám nic není!

Reklama

Související témata:
Baleáry
Mallorca
Menorca

Načítám