Hlavní obsah

Kam v zimě? Tahle česká města lákají i v mrazivém počasí

Foto: Jiri Foltyn, Shutterstock.com

Foto: Jiri Foltyn, Shutterstock.com

Reklama

Neholdujete zimním sportům, ale ani se vám nechce trávit zimní měsíce doma na gauči? Nechte se zlákat pozváním do několika českých měst, kterým zima náramně sluší. V té kráse si ani neuvědomíte, že vás mráz štípe do tváří.

Článek

Vyrazte s rodinou na procházku přírodou, malebnými uličkami i chodbami poutavých galerií. Tuzemská města mají co nabídnout nejen v letní turistické sezoně.

Praha

Hlavní město na našem seznamu samozřejmě nesmí chybět. Zamiřte do centra, i pokud máte chuť prodloužit si vánoční náladu. Letos o to více, že se tu nebudou mačkat davy, na které jsme byli zvyklí v posledních letech. Stromeček je ale krásný a stojí za to vidět ho naživo. Návštěvu metropole můžete spojit i s povánočními slevami, jinde tolik obchodů nenajdete. Pokud tedy situace dá a budou obchody otevřené.

Foto: Feel good studio, Shutterstock.com

V Praze si ještě můžete užít vánoční trhy a spojit to s procházkou po Starém MěstěFoto: Feel good studio, Shutterstock.com

Olomouc

Hledáte-li cíl malebnější, ale neméně honosný, nechte se nalákat do Olomouce. V centru je vše důležité v docházkové vzdálenosti, pokochat se můžete budovou radnice, opevněním i četnými církevními stavbami, za návštěvu rozhodně stojí Katedrála sv. Václava. Nezapomeňte se zastavit u slavného orloje, který je po náročné rekonstrukci konečně znovu otevřen. Chcete-li si prohlédnout město z výšky, běžte na věž radnice nebo věžičku kostela sv. Mořice. 

Foto: Henryk Sadura, Shutterstock.com

Chcete romantiku? Pohled na večerní Olomouc to bezpochyby nabízíFoto: Henryk Sadura, Shutterstock.com

Pustevny

K návštěvě zve snad nejoblíbenější horské středisko v Beskydech, Pustevny. Je typické svými dřevěnými lidovými stavbami, které vznikly na návrh Dušana Jurkoviče. Zasněžená krajina vypadá přímo pohádkově a vy si pak můžete odskočit do tepla některé z horských chat na hrnek čaje či třeba něčeho ostřejšího. 

Foto: Tom Pavlasek, Shutterstock.com

Pustevny jsou opravdu krásné, a když vyjde počasí, nemá to chybuFoto: Tom Pavlasek, Shutterstock.com

Český Krumlov

Jedním z měst, jehož atmosféru zabíjejí davy turistů, je bezesporu perla jižních Čech, Český Krumlov. V zimě ho ale můžete spatřit bez davů, letos více než kdy jindy. Ve stylových restauracích a malebných kavárnách najdete bez problému místo. Zámek je sice uzavřený, vyšplhat ale můžete alespoň na zámeckou věž, ze které se otevírá nádherný pohled. A pokud chcete vystoupat ještě o kousek výš, vydejte se na nedalekou horu Kleť. Bude-li sníh, je to velmi příjemná procházka. Horkou odměnu si můžete dopřát na vrcholu v horské chatě.

Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

V Českém Krumlově se nudit určitě nebudeteFoto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Kutná Hora

Za architektonickými skvosty, současným uměním, poučením i bizarními turistickými atrakcemi vyrazte do Kutné Hory. Chrám svaté Barbory vás uchvátí jak svým interiérem, tak členitou strukturou stavby, kterou zvnějšku zdobí zachovalé chrliče v podobě fantaskních příšer.

S chrámem sousedí Galerie Středočeského kraje GASK, která v prostorách bývalé jezuitské koleje představuje výtvarné umění 20. a 21. století. 

V centru nesmíte minout ani Vlašský dvůr, bývalé sídlo králů a mincovna, kde se dozvíte zajímavosti o historii peněz na našem území. Na seznamu nám nesmí chybět ani tajuplná Kostnice v Sedleci, kde najdete lustry, sloupy nebo erby seskládané z lidských kostí a lebek.

Foto: Henryk Sadura, Shutterstock.com

Kutná hora láká hned několika architektonickými skvostyFoto: Henryk Sadura, Shutterstock.com

Hrusice Josefa Lady

Kde jinde si užít opravdovou ladovskou zimu než v Hrusicích, kde se Josef Lada narodil, žil a tvořil. Od středy do neděle můžete navštívit Památník Josefa Lady a jeho dcery Aleny, plný milých mistrových děl. Po městě se poté vydejte stezkou Pohádkové Hrusice, která vám připomene hlavní postavy Ladových knih. Okolní krajina pak přeje i turistickým procházkám nebo vyjížďkám na běžkách. Objevte místo, kudy chodil i kocour Mikeš a jeho kamarádi!

Foto: Profimedia.cz

Stezka v Hrusicích je velmi oblíbená, vyrazte i s dětmi po stopách kocoura MikešeFoto: Profimedia.cz

Kam se za zimními výlety chystáte vy? Na túru si připravte výborný stylový sendvič.

Reklama

Načítám