Hlavní obsah

Chybí vám prostor? Pořiďte si patro!

Foto: estate-offer.eu

Patro zvětší plochu vašeho bytuFoto: estate-offer.eu

Reklama

Trápí vás nedostatek místa, a přitom máte doma vysoké stropy? Jak se dá vyřešit zvětšení obytné plochy, když už vlastní bydlení máte, nové se vám pořizovat nechce a rodinný domek nepřipadá v úvahu? Zkuste patro!

Článek

Jasné výhody

Využijete-li vysokého stropu v klasickém bytě k vestavbě patra, získáte dojem, jako byste bydleli v rodinném domku či mezonetovém bytě. Horní patra ovšem bývají nižší v porovnání s běžnými místnostmi. Nejčastěji se využívají jako intimní zóny (ložnice, spaní pro hosty, nebo pracovna). Naproti tomu v dolní části jsou společenské místnosti. Rozhodnete-li se pro přestavbu, může vám to dát pěkně zabrat, ale výsledek za to jistě stojí!

Jak vzniká patro

Kam nebo jak patro ukotvit? Laik by měl určitě dát na rady odborníka a tomu také svěřit následnou realizaci. Možných řešení je několik např. položení nosných trámů přes místnost a ty pak příčně pobít třeba palubkami, nebo nosné trámy postavit vertikálně a na ně umístit horizontální trámy a pak opět palubky... Rozhodně se nejedná o nic jednoduchého a díky odborné pomoci vás nemusí trápit otázky typu: Která zeď je vlastně nosná? apod.

Foto: truhlarstvihavlik.cz

Patro můžete využít jako pracovnuFoto: truhlarstvihavlik.cz

Co se vzniklým prostorem

Většinou se patro využívá ke spaní. Na plochu, která vznikne se dají přímo matrace nebo se vsadí do lištového rámu. Stejně tak ale dobře poslouží např. jako pracovna. Při výběru nábytku je lepší obrátit se na truhláře a nechat si jej udělat na míru, jedině tak můžete atypické prostory patřičně využít. Nebojte se je ani pozvednout nad ostatní místnosti. Místo pod patrem skýtá ještě zajímavější možnosti. Může zde vzniknout třeba pokoj pro hosty, když ho vhodně oddělíte např. závěsem. Bude sice patřit pravděpodobně k těm skromnějším, ale přece - lepší vrabec v hrsti, nežli...

Ještě častěji se využívá jako součást obývacího pokoje. Pomocí pár kusů nábytku (pohovka, stolek, police na míru...) můžete bez větších problémů vytvořit oázu vybízející k pití odpoledního čaje, čtení knih nebo posezení s přáteli.

Foto: truhlarskeprace.cz

Z takového korábu budou vaše děti nadšenéFoto: truhlarskeprace.cz

Na schodišti záleží!

Velkou pozornost věnujte schodišti, které zastává několik zásadních funkcí. První důraz by měl být kladen na bezpečnost. To znamená, abyste myslela na kvalitní zábradlí, bez kterého se patro neobejde. Uchycení proberte s odborníkem. Pak je třeba se soustředit na výplň. Záleží, jestli máte doma děti či nikoli. Velkou roli z hlediska bezpečnosti hraje i výška mezi jednotlivými schody. Vybrat si můžete z mnoha materiálů, oblíbený je beton s dřevěným obložením (příp. jiné obklady), moderní je mozaika a vrací se opět novodobé PVC. K nejluxusnějším a také nejdražším řešením patří skleněná schodiště. Konstrukci zpravidla tvoří kov a sklo slouží jako výplň.

Jestliže patro bude méně využíváno (např. jen pro návštěvy), můžete si pořídit i žebřík, ale v každém případě se vyplatí mobilní, se kterým se dá manipulovat. Může být usazený např. na čepech nebo na výsecích v trámech. Jednou z variant je také úzké točité schodiště, které nezabere mnoho místa, dodá interiéru originální vzhled a při dobývání vyšších pater je pohodlnější, než žebřík.

Pozor na světlo

Vaši relativně poklidnou přestavbu může nečekaně narušit problém se světlem. Obzvláště u prostorných místností se stává, že sluneční paprsky nedosáhnou všude tam, kam by, alespoň podle majitele bytu, měly. Co teď? Do horní části se hodí lampičky. Lustr, obzvláště na dřevěném stropě, by mohl předznamenat pohromu. Proto ho můžete jednoduše nahradit speciálními bodovými světly, která se do dřevěného prostředí také hodí a nikoho neurazí. V každém případě i v dolní části si k lepší viditelnosti můžete dopomoci lampičkami.

Přestavba může stát dost námahy a financí, ty se vám ale ve výsledku mnohonásobně vrátí.

Reklama

Související témata:

Načítám