Hlavní obsah

„Chytré“ květináče a vázy. Jsou krásné a praktické!

Foto: Thinkstock

Krásné rostliny si zaslouží hezké květináče či vázy. A je z čeho vybírat!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda vám chybí, a tak si domů i na balkon pořizujete rostliny v květináčích nebo dáváte kytice do vázy.... Ale do jakých? Objevili jsme pro vás ty, které nabízejí i něco navíc.

Článek

Květináče nemusí trůnit jen na nábytku, můžete jim pořídit šikovné stojánky nebo je připevnit třeba na zeď. A vázy? Jedna připomíná trávník, druhá dámskou kabelku, třetí starou hračku… Vyberte si!

1. Multifunkční květináč

Modul’Green se hodí pro dekoraci stěny, rohu i sloupu v interiéru či exteriéru, protože k sobě lze skládat až tři díly; jeden představuje čtvrt kruh. Každý má vnitřní vyjímatelnou nádobu s otvory a prodává se s potřebným spojovacím materiálem.

Foto: e-shop Prima květináče

Nástěnný květináč, zde příklad montáže dvou dílů o celkových rozměrech 32 x 16 x 30 cm, jeden díl za 545 KčFoto: e-shop Prima květináče

2. Originální přitažlivost

Chcete pěstovat hrnkovky vertikálně? Zkuste magnetické květináče >KalaMitica. „Do nich vysadíte rostlinu, například aloe, kaktusy, šefleru, dracénu a jiné, na stěnu přišroubujete magnetický disk, a pak k němu květináč jen přiložíte. Anebo květináče umístěte třeba na magnetickou tabuli či obraz,“ vysvětluje Johana Pavlíková z Jungle interiors.

Foto: e-shop Levné květináče

Například květináč 6,5 x 6,5 x 6,5 cm za 175 Kč, magnetický disk za 50 KčFoto: e-shop Levné květináče

3. Prima zahrádka

Systém květináčů Minigarden nabídne prostor devíti rostlinám, můžete však spojit více modulů a vytvořit si doslova malou zahrádku i v bytě. Plastové květníky s ochranou proti UV záření lze postavit na zem, na nábytek nebo připevnit na zeď.

Foto: e-shop Prima květináče

Minigarden, 64,5 x 14 x 57 cm, různé barvy, za 1345 KčFoto: e-shop Prima květináče

4. Vzhůru k výšinám

Květináče Calimera jsou půvabné samy o sobě, ale můžete jim pořídit také elegantní stojánek z kovu nebo z kovu v kombinaci se dřevem. Prodává se několik designově i výškově různých variací a chcete-li dosáhnout většího efektu, postavte k sobě více stojanů.

Foto: Plastia

Například černý stojánek Torreta, výška 80,9 cm, za 1462 KčFoto: Plastia

5. Z obou stran

Balkonový truhlík instalujete buď z vnitřku, nebo z vnějšku zábradlí, ale zkuste ho posadit na ně, to by nedopadlo dobře. Pokud si však nedáte říct a chcete „oboustranný“ květináč, kupte si takový, který se dá skutečně připevnit přímo na balkonové zábradlí.

Foto: Magnet 3Pagen

Plastový květináč, 28 x 28 x 29,5 cm, včetně připevňovacího materiálu za 245 KčFoto: Magnet 3Pagen

6. Na bylinky

Vypěstovat si bazalku nebo jinou bylinku není sice složité, ale přece jen je třeba dávat pozor na zálivku. Tuhle starost za vás převezmou samozavlažovací květináče, některé se prodávají i s indikátorem vodní hladiny.

Foto: e-shop Levné květináče, Plastia

Na foto (zleva): Fresh Herbs s indikátorem hladiny vody, zálivka se doplňuje z boku, průměr 13 cm, za 281 Kč, a Rosmarin, různé barvy, průměr 11 cm, za 46 KčFoto: e-shop Levné květináče, Plastia

7. Přeneste ho, kam jen chcete

Keramický květináč vypadá spíš jako koule, ale nebojte se, ze stolu se vám neskutálí. Až vás omrzí pohled na něj třeba v obýváku, přeneste si ho do kuchyně nebo jinam. Díky uchu, jež vychází z tvaru květníku, to půjde hravě. Anebo ho zavěste na strop!

Foto: Deco Doma

Rozměry 20,5 x 17 x 16,5 cm, za 249 KčFoto: Deco Doma

8. Láska na první pohled

Připadáte si osamělí, protože jste zrovna single? Přitom srdcí je všude kolem vás tolik, stačí si jen vybrat. Zatímco však perníková moc dlouho nevydrží, porcelánová vás budou těšit až na věky. Nebo do té doby, dokud je sami nerozbijete, tak opatrně!

Foto: e-shop DesignOutlet

Váza Love, rozměr 22 x 13 cm za 709 KčFoto: e-shop DesignOutlet

9. Vzpomínka na minulost

Vzpomenete si na matrjošky – dřevěné malované panenky, kdy se jedna vkládala do druhé? A teď si představte, že byste je měli třeba jako vázy. Není to nesmysl, naopak pěkný designový kousek, jak dokládají dózy ze skla. Jejich autorem je Maxim Velčovský.

Foto: e-shop DesignBuy

Set tří skleněných dóz Matroska za 2580 KčFoto: e-shop DesignBuy

10. Dokonale uklizeno

V každé dámské kabelce se najde spoustu důležitých věcí, ale stejně tak i zbytečností. Existuje vůbec nějaká, která má pořád uklizeno? Samozřejmě! Do originální keramické kabelky totiž patří voda a kytice nebo třeba i jeden květ.

Foto: e-shop DesignOutlet

Váza Taška, rozměr 17 x 30 cm za 1006 KčFoto: e-shop DesignOutlet

11. Flexibilní. Jako vy!

Designér Mette Kargo vymyslel půvabné vázy, které se můžou stát i květináčem, ze silikonového kaučuku. Když si jich pořídíte více, postavte je vedle sebe, za sebou… A pokud do nich zrovna nedáte květiny, poslouží třeba i jako stojánek na tužky. Jsou zkrátka flexibilní, doba si to přece žádá.

Foto: Designpropaganda

Váza Kontur, 14 x 6 x 11 cm, za 545 KčFoto: Designpropaganda

12. Minitrávník i v paneláku

Váza značky Normann Copenhagen má evokovat trávu. Někomu ale možná spíše připomene výhonky chřestu, jen bez hlaviček. V každém případě se vyrábí ve třech velikostech, nejmenší má jeden otvor pro květiny, největší tři otvory, a je to ruční výroba z kameniny.

Foto: e-shop DesignBuy

Váza Grass, výška 11 cm, za 990 KčFoto: e-shop DesignBuy

13. Pro jeden květ i kytici

Váza značky Konstantin Slawinski na první pohled zaujme tvarem čtverce a na ten druhý svou variabilitou – ocelový plát lze posouvat po skleněné nádobě a vy si jen vyberte, jak široký otvor pro květiny momentálně budete potřebovat.

Foto: e-shop Do kuchyně

Váza Aliacta, 14,5 x 14,5 x 14,5 cm, za 2125 KčFoto: e-shop Do kuchyně

Vybrali jste si z našeho supermarketu nápadů? Anebo máte doma jinou vychytávku? Tak se s ní pochlubte, třeba hned v diskusi pod článkem!

Související témata:

Načítám