Hlavní obsah

Čistíme sedačku: Jak ji přitom nezničit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí malá nehoda a na vaší nové sedací soupravě se vyjímá ošklivý flek. Jak odstranit čokoládu, víno či zmrzlinu z čalounění a nenadělat víc škody než užitku?

Článek

Je to opravdu k vzteku. Pár dní se těšíte z krásné sedačky v obýváku, a už je zašpiněná. Nepropadejte hned panice, každá skvrna se dá odstranit i bez porušení podstaty látky. Nebo si pořiďte nábytek se zázračnou textilií, která se nikdy nezašpiní!

Flek je tady, co teď? Hlavní roli hraje čas

Dříve nebo později k tomu dojde, i když doma nepořádáte mejdany. Stačí, aby ukáplo pití, upadl nanuk, a čalounění sedací soupravy hned „zdobí" nepěkný flek. Jak už bylo řečeno, odstranit se dá každý, jen je potřeba vědět, jak na to.

Vašimi prvními pomocníky budou měkká houba a jemný saponát. Není dobré polstrování příliš namáčet, snažte se čistit jen pěnou. Jemnými krouživými pohyby bez tlaku skvrnu z látky setřete tak, aby neprosákla příliš hluboko. Po vyčištění nechte místo zaschnout a pak vyluxujte. Tento způsob by vás měl zbavit fleků od jídla, vína nebo rtěnky. Podmínkou však je začít okamžitě po nehodě.

Pokud se vám podaří sedačku zašpinit, je při čištění nejdůležitější rychlost

Kouzelné sedačky nezašpiní nic

Báječnou novinkou, která mnohým z nás usnadní život, jsou omyvatelné sedací soupravy. Nejde samozřejmě o pohovky zakryté igelitem. Textilie použité na čalounění však mají takové složení, že se do nich skvrna nevsákne a nečistoty je možné odstranit hadrem a vlažnou vodou.

Tekutiny, mastnota nebo třeba čmáranice fixou zůstávají na povrchu v podobě drobných kuliček, které stačí jen setřít hadrem. V čem spočívá kouzlo potahových látek s nešpinivou úpravou z kolekce Magic Home, vám ukáže následující video:

Základem je pravidelná údržba

Každý kousek nábytku vyžaduje svou péči. V případě křesel, pohovek nebo čalouněných postelí se pochopitelně liší podle druhu zvoleného potahu. Na to je ostatně dobré myslet už při nákupu. Kožená sedačka sice vypadá atraktivně, ale bez ošetřování bude brzy svým vzhledem spíš odpuzovat.

V našich domácnostech ovšem najdeme spíše sedací soupravy a postele čalouněné některou z potahových látek. Základní péče o ně spočívá v pravidelném luxování prachu a drobků z polštářů i matrací. To provádějte při nízkém výkonu vysavače a s hubicí, určenou na nábytek. Na látku netlačte a nedřete ji a věnujte pozornost také záhybům i švům.

Jednou ročně je potřeba i hloubkové vyčištění polstrování. S přístrojem s mokrým vysáváním se do něj můžete pustit i sami, ale pokud chcete mít nábytek čistý opravdu důkladně, zavolejte úklidovou firmu. Ve srovnání s nechtěným zničením nábytku jsou náklady minimální.

Také prostornou rohovou rozkládací sedačku Calhoun I můžete mít s potahem z omyvatelné nešpinivé textilie

Sedací soupravy čalouněné omyvatelnými textiliemi, stejně jako další sedací nábytek a podrobné návody k jeho údržbě najdete na stránkách e-shopu MT-nábytek.cz.

Načítám