Hlavní obsah

Citron je univerzální pomocník v domácnosti. Čistí, provoní a zažene i moly

Foto: vgstudio; Shutterstock.com

Citron má široké použití nejen v kuchyni...Foto: vgstudio; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeknete si obyčejný citron… Málokterý plod má však tak široké využití. Uplatnění najde kůra, šťáva i dužina. Můžeme jej tedy směle přejmenovat na neobyčejný. Ostatně, posuďte sami.

Článek

Tento běžně dostupný citrus obsahuje mnoho zdraví prospěšných vitaminů a minerálů. Uvnitř i pod slupkou se skrývá spousta dalších užitečných látek, převážně přírodních kyselin. Ty mají kvůli nízkému pH dezinfekční, bělicí, deodorační i antibakteriální účinky. Upotřebit pouze šťávu do čaje či k přípravě osvěžující citronády a zbytek vyhodit? To by byla věčná škoda, když vám dobře poslouží úplně celý. Mimochodem, nevyhazujte ani banánové slupky, například jimi vyleštíte boty.

Pomůže při úklidu

Citron se stejně jako třeba ocet či jedlá soda řadí mezi přírodní „úklidové“ prostředky, které se dozajista najdou v každé domácnosti. Hravě s nimi vystačíte, aniž byste museli utrácet za ty chemicky vyrobené.

Mastnotu na varné desce či jiném kuchyňském spotřebiči jednoduše a důkladně vyčistíte houbičkou, na kterou nakapete citronovou šťávu. Poslouží také jako výborná dezinfekce pracovní desky, odstraní skvrny i pachy... Přitom bez použití chemie, takže se nemusíte obávat, že se potraviny znehodnotí.

Zašlým kuchyňským dřevěným i plastovým prkénkům navrátíte „slávu“, když je budete chvíli přejíždět půlkou vymačkaného citronu. Zmizí dokonce skvrny od mrkve, a to jak na nádobí, tak na rukou. A zažloutlé oblečení zase bude zářit novotou, když do pračky přidáte půl hrnku citronové šťávy.

Foto: Africa Studio; Shutterstock.com

Citron účinně pohlcuje zápach.Foto: Africa Studio; Shutterstock.com

Přírodní domácí deodorant

Tento exotický plod je také známý jako účinný lapač pachů. Jestli vás trápí nevábně vonící mikrovlnná trouba, nakrájejte jej na plátky, vložte do misky s trochou vody a spotřebič zapněte na vyšší výkon. Už po pár minutách nebude po nepříjemném odéru ani památky. Mikrovlnku pak navíc dokonale vyčistíte suchým hadříkem. Aby to vonělo i v lednici, natrvalo v ní „skladujte“ tácek či talířek s půlkou citronu a vždy po týdnu ho vyměňte za čerstvý.

Nádoby, příbory či prkénka, které přišla do kontaktu s rybou, zbavíte protivného pachu tak, že je potřete citronovou šťávou. Kůra zase pohltí zápach v odpadkovém koši. Prostě ji tam jenom vhoďte.

Sušená kolečka citronu fungují jako odpuzovač otravného hmyzu. Pokud je zavěsíte do skříně, zaženou moly. Druhou variantou je dát k oblečení vyzrálý citron, do něhož napícháte koření hřebíček. Jak bude postupně vysychat, uvolňující se silice skříň příjemně provoní, což je pro hmyzí vetřelce pohroma.

Rozpouští vodní kámen

I když citron důkladně vymačkáte, vždycky v něm ještě trocha šťávy zbude. Použijte ho na odstranění usazenin na vodovodních bateriích, umyvadle či ve vaně. Vodního kamene v rychlovarné konvici se zase zbavíte tak, že v ní povaříte tenké plátky citronové kůry. Vodu v konvici nechte zhruba hodinu odstát, pak ji vylejte a nechte projít varem už jen čistou vodu, aby zmizela i nakyslá pachuť.

Ke zbytku vymačkaného citronu přidejte sůl a máte přípravek, kterým dokonale vyčistíte hrníčky s nevzhlednými skvrnami po čaji nebo kávě. Stejnou kombinací navrátíte ztracený lesk měděným, chromovaným či nerezovým předmětům v domácnosti. Jednoduše je natřete kašičkou z citronové dužiny a soli, případně s práškem do pečiva. Po deseti minutách působení ji smyjte a věci vyleštěte.

Závěrečný tip si poznamenejte do diáře až na léto. Pokud často grilujete, budou se vám hodit na sluníčku vysušené zbytky citronu. Při zapalování je položte na grilovací uhlí a gril se příjemně provoní.

Reklama

Načítám