Hlavní obsah

Banánové slupky nevyhazujte! Vyleštíte jimi boty nebo pohnojíte kytky

Foto: Veles Studio, Shutterstock.com

Foto: Veles Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomůže při úklidu, zažene bolesti hlavy, pohnojí kytky… To vše a mnohem víc dokáže banánová slupka. Obsahuje totiž řadu cenných látek a vitaminů. Byla by věčná škoda ji příště nevyužít.

Článek

Oloupat, sníst, vyhodit. Poslední krok je špatně. Řeč je o banánu, respektive o jeho slupce. Díky vysokému obsahu vitaminů, minerálů, antioxidantů a vlákniny nabízí zajímavé i kuriózní využití.

Pomůže vám v okamžicích, když se chystáte otevřít domácí lékárničku, při úklidu i jako leštidlo na boty. Také zažene nepříjemný hmyz či pohnojí květiny. Pojďme si tedy ukázat, co s ní.

Na zuby i proti bolesti

Nechce se vám vyhazovat hříšné peníze za bělicí zubní pasty či prášky? Máte pravdu. Dejte si banán a slupku použijte jako bělicí přípravek (Další tipy na domácí bělení zubů najdete v našem článku.)

Zásluhou banánů tak budete mít hned dva důvody k úsměvu. Jejich konzumací si zlepšíte náladu, protože fungují jako přírodní antidepresivum. A navrch si vybělíte zuby. Jak na to? Prostě vnitřní bílou část slupky rozetřete po zubech a nechte působit přibližně dvě minuty. Totéž opakujte každý den. Již po týdnu zaznamenáte rozdíl. Sklovině navíc dodáte potřebný hořčík, draslík a mangan.

Právě obsažený draslík ze slupky dělá prostředek proti bolestem hlavy. Přiložte ji na čelo, případně si ji můžete položit také na zadní část krku. Bolest odezní.

Ale to ještě není zdaleka vše, co banán umí...

Zklidní a zahojí

Foto: namtipStudio, Shutterstock.com

Foto: namtipStudio, Shutterstock.com

Vnější, drsnou stranou slupky si můžete udělat peeling. Jemně jí třete obličej a pleť zbavíte odumřelých kožních buněk. Jelikož obsahuje ovocné kyseliny, tato procedura přispívá k hojení akné. Když ji budete provádět pravidelně, nejlépe večer před spaním, projevy zánětu a podráždění pokožky se budou zmírňovat.

Další kožní neduh, se kterým si poradí, jsou bradavice. Kousek slupky přiložte vnitřní stranou na postižené místo, převažte obvazem a nechte účinkovat přes noc. Opakujte deset dní po sobě. Bradavice budete moci postupně vystřihávat, poté se dostanete k černým kořínkům, které už snadno odstraníte. Podobný postup usnadní také vyndávání zadřené třísky, například u dětí. Enzymy obsažené v bílé části slupky ji totiž postupně vysunují ven z kůže. Stačí na bolístku celý den opakovaně přikládat „banánovou náplast“ a večer je po problému.

Pokud máte někde na těle modřinu, vnitřní částí slupky ji potírejte a rychleji zmizí. Rubová strana je zase účinná na zklidnění pokožky po štípnutí hmyzem. Uleví se vám, jelikož místo vpichu přestane svědit. Její „anti-svědivé“ účinky můžete s úspěchem využít na jakoukoli kožní vyrážku. Dokonce zabírá i na lupénku. Pokožku takto účinně hydratujete, při aplikaci dvakrát denně pocítíte úlevu od svědění a uvidíte i zlepšení stavu kůže.

Čistota bez použití chemie

Vnitřní část slupky využijete také jako přírodní čisticí prostředek. Například se bude hodit při odstraňování prachu z listů pokojových rostlin. Zčernalé stříbrné šperky se zase budou blýskat, když je bílou hmotou ze slupky potřete a vyleštíte hadříkem. Pro zvýšení účinnosti celou slupku rozmixujte, přidejte lžíci vody, a vytvoříte tak koncentrovanou leštěnku.

Účinky oceníte i při údržbě kožené obuvi, vnitřní stranou slupky boty důkladně potřete a doleštěte suchým hadříkem.

Foto: donikz, Shutterstock.com

Foto: donikz, Shutterstock.com

Živiny pro květiny

Pokojové rostliny vám budou vděčné za speciální zálivku bohatou na draslík. Připravíte ji tak, že slupky z hodně zralých banánů zalejete vodou a v uzavřené nádobě necháte vyluhovat. Následně „banánový koncentrát“ rozmíchejte v pěti až sedmi litrech vody na zalévání.

Nepříjemných mšic na rostlinách se zbavíte, když do jejich blízkosti zakopete právě slupky od banánů. „Vůně“ rozkladu je spolehlivě odpudí. Toto „hnojivo“ navíc rostlinám dodá výživu. Dobře poslouží růžím či rajčatům.

Jako perličku na závěr jsme si ponechali tip, kdy pod masovou pečínku přidáte banánovou slupku. Maso bude krásně měkké a šťavnaté. Tak co? Nedáte si banán?

Reklama

Načítám