Hlavní obsah

Citronelové svíčky dokonale voní a odpuzují hmyz. Vyrobte si je!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Domácí výroba svíček může být snadná, zábavná, ale také praktická. Ukážeme vám, jak zhotovit citronelovou svíčku, která svojí vůní okouzlí vás, ale odpudí nepříjemný hmyz...

Článek

Chcete-li poskytnout svému domovu hřejivé zlatavé teplo, zapalte svíčku. Její měkké světlo prozáří váš byt a dodá útulnou atmosféru. Někteří vědci v zahraničí ale upozorňují na to, že parafínové svíčky mohou uvolňovat do vzduchu toxiny a že některé knoty mohou obsahovat dokonce člověku velmi jedovaté olovo.

Máme pro vás dobrou zprávu! Včelí vosk je výbornou alternativou a díky němu dáte parafínu lehce sbohem. Neobsahuje toxiny, a navíc funguje jako přírodní čistička vzduchu. Při spalování uvolňuje záporné ionty, které se ve vzduchu vážou na ionty pozitivní (bakterie, alergeny, viry, prach, pyl). Tyto částice se spojením stávají těžší a klesají k zemi, kde je zbytečně nevdechujete. Zkrátka protiklady se přitahují a zázraky se dějí. Nemyslíte?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nákupy takových svíček mohou být ale o trochu dražší záležitostí. Aby totiž včely mohly vyprodukovat půl kila vosku, musí nalétat zhruba 240 kilometrů a nasbírat dostatek nektaru na výrobu 2,5 kilogramů medu! Vyhnout se chemikáliím tedy něco stojí, ale kromě toho, že budete chránit své zdraví, svíčky z včelího vosku hoří dvakrát déle.

Ale zpátky k tématu. Čeká vás o víkendu grilování s přáteli a komáři na seznamu hostů rozhodně nejsou? Pak pro vás máme návod na výrobu svíček, které jsou nejen originální, ale navíc díky jedné kouzelné přísadě odpudí i nezvané létající hosty.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Co budete potřebovat: včelí vosk, citrony, citronelový olej, dřevěné knoty

Krok 1: Rozpulte citrony na široko a vydlabejte celý vnitřek tak, aby vám vznikly prázdné „mističky“.

Krok 2: Rozlámejte vosk na menší kousky a nechte zcela rozehřát v misce ve vodní lázni. Nezapomínejte míchat.

Krok 3: Do rozehřátého vosku nakapejte menší množství citronelového oleje (doporučujeme 3–5 kapek), který krásně voní, a navíc funguje jako přírodní repelent proti komárům.

Krok 4: Tekutý vosk pomalu nalejte do poloviny připravených vydlabaných citronů.

Krok 5: Doprostřed „mističek“ opatrně vkládejte knoty a zalejte zbytkem vosku až k okraji. Nezapomínejte, že by knoty měly dostatečně trčet nad povrch vyrobené svíčky, aby se daly snadno zapálit.

Krok 6: Vlastnoručně vyrobené svíčky nechte přes noc na chladnějším místě ztuhnut.

Reklama

Načítám