Hlavní obsah

Co dělat, aby vám ibišek kvetl? Podívejte se na 10 tipů

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ibišek je populární, hojně pěstovaná rostlina. O jeho kráse svědčí i to, že si jej na Havajských ostrovech vybrali jako jeden z národních symbolů. Sametové, sytě barevné květy však můžou ozdobit i váš domov.

Článek

Existuje řada odrůd, v domácnostech je nejčastější ibišek čínský neboli čínská růže. Jako pokojovou rostlinu můžete pěstovat i méně známý ibišek dřípený. Ibišek coby košatý tropický keř či strom dosahuje výšky i několika metrů, ale zpravidla doroste tak, jak mu prostor dovolí. Hodí se proto i pro pěstování v bytech či zimních zahradách a za správnou péči se vám odmění nápadnými květy, které jsou doslova pastvou pro oči a pohlazením pro duši.

Ibišek sice není až tak náročný, ale je potřeba dodržovat určitá pravidla. Hlavně mu věnujte průběžnou pozornost, nepatří totiž mezi rostliny, které se vyrovnají s jakýmikoli podmínkami.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Desatero pro krásně kvetoucí ibišek

1. Potřebuje světlo, nikoli žár. Prospívá mu stanoviště blízko okna a v letní sezoně i přemístění ven, třeba jen na balkon. Nesmíte jej však postavit rovnou na slunce. Zajistěte, aby byl první dva týdny stíněný před přímými paprsky. Totéž platí i v případě, že ibišek umístíte k oknu, ať doma, nebo v zimní zahradě.

2. Zalévejte, ale nepřelejte. Sice vyžaduje pravidelnou zálivku, ale s mírou, protože je citlivý na přelití. Zatímco ve volné přírodě se dešťová voda vsákne do okolní půdy, v květináči nemá kam odtékat, a tak zemina zůstává přemokřená. Ibišek svěsí listy a začne vadnout.

3. Přesazujte postupně. Každý rok zjara ibišek přesaďte, ale pozor, vždy do květináče jen o jedno číslo většího. Náhlé změny čehokoli, tedy i květináče, mu vůbec nesvědčí. Navíc, když je květináč nepřiměřeně velký, ibišek vytváří kořenový systém a už mu nestačí síly na květy. Půdu volte vždy humózní, výživnou s podílem rašeliny, postačí běžně prodávané zahradnické substráty.

4. Pravidelně přihnojujte. Na průběžné dodávání živin si ibišek opravdu potrpí. Jakmile jeho listy začnou blednou, je to jasný signál, že má živin nedostatek. Zvlášť, když nasazuje na květ, je potřeba jej jednou týdně přihnojit přípravkem se všemi základními živinami. Od září začněte zálivku s hnojivem postupně omezovat.

5. Když nekvete, přesaďte ho a zastřihněte. Vyndejte ibišek z květináče, opatrně oklepejte starou zeminu, kořeny očistěte pod tekoucí vodou a ty staré, zahnívající, odstraňte. Přendejte jej do většího čistého květináče a dosypte kvalitním substrátem. Mírně zalejte a nezapomeňte zastřihnout všechny větvičky. Uvidíte, že brzy zakoření a objeví se nové výhony. Když bude mít dostatek světla a slunce, zanedlouho i vykvete.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

6. Zazimujte opatrně. Pro pokojový ibišek je v zimním období ideální chladnější prostředí s teplotami 12 až 14 °C, ale pozor, teplota nesmí klesnout pod 10 °C, jinak zahyne. Stejně tak nesnáší průvan. Nicméně zazimování není zcela nutné, není výjimkou, že kvete, i když jej celoročně pěstujete v obytné místnosti. Jen dbejte na to, aby měl i v zimě dostatek světla.

7. Průběžně upravujte tvar. Ibišku svědčí pravidelný řez. Zjara udělejte klidně i dosti hluboký (na polovinu výšky) a rostlinu vytvarujte. Během následného vegentačního období jen občas zaštípněte příliš dlouhé výhony.

8. Sbírejte opadané a suché listy. Nepořádek mu vadí. Na suchých listech se můžou držet škůdci, spadané na mokré hlíně zase bývají živnou půdou pro plísně. Udržujte proto okolí ibišku čisté a spadané či poškozené listy sbírejte a likvidujte.

9. Chraňte rostlinu před škůdci. Ibišek často napadají molice, mšice i svilušky. Tito „vetřelci“ z něj vysávají šťávu, takže přestane růst, jeho listy začnou blednout, až úplně upadnou. Rostlinu tedy pravidelně kontrolujte a proti škůdcům ihned zasáhněte.

10. Rozmnožujte řízkováním. Domácí rozmnožování je docela snadné. Stačí, když třeba v červnu vrcholové řízky zapíchnete do zeminy a přikryjete je sklenicí.

Může se stát, že v prvním období pěstování ibišek ztratí několik květů a poupat. Je to tím, že se musí nejdřív zabydlet a zvyknout si na nové prostředí. Buďte trpěliví a brzy se dočkáte odměny v podobě kvetoucí nádhery.

Reklama

Načítám