Hlavní obsah

Chcete vlastní kousek ráje v zimě? Postavte si zimní zahradu

Foto: MJTH; Shutterstock.com

Foto: MJTH; Shutterstock.com

Reklama

Milujete květiny a chtěli byste mít vlastní kousek přírody bezprostředně na dosah v létě i v zimě? Vybudujte si zimní zahradu a uvidíte, že vašemu domovu dodá další vítaný rozměr.

Článek

Rostliny jsou atraktivním doplňkem každé domácnosti, vizuálně zútulňují prostředí, navíc produkují kyslík. Díky správně vybudované zimní zahradě se správně zvolenými rostlinami získáte jedinečné propojení interiéru s venkovní přírodou a zvlášť za slunečných zimních dní si můžete užívat relaxace ve vlastním ráji. Stavba zimní zahrady samozřejmě vyžaduje pečlivé naplánování. Poradíme vám, nad čím byste se měli zamyslet, než se pustíte do díla.

Výběr světové strany

Zimní zahrady jsou z velké části prosklené a orientace na tu či onu světovou stranu má velký vliv na to, jaké prostředí v ní nakonec bude. Pokud si v ní chcete lebedit v každém ročním období, směřujte stavbu na východ nebo jihovýchod. Na severní straně je pro rostliny zpravidla málo slunce, a pokud využijete jižní část domu, v přehřáté zahradě nevydrží ani rostliny, ale ani vy. I na západní straně je v létě slunce až moc, výhodou ovšem je, že za chladných dní bude v takto orientované zahradě déle teplo.

Foto: David Hughes; Shutterstock.com

Foto: David Hughes; Shutterstock.com

Účel versus náklady

Než začnete pořizovat materiál nebo objednávat firmu, zamyslete se, jak chcete nový prostor vlastně využívat. A hned druhou důležitou otázkou bude, kolik peněz hodláte do stavby investovat. Každá krása něco stojí, a tak zahrada určená pro celoroční využití vás vyjde pochopitelně dráž a rovněž zvýší provozní náklady domu. Úspornější varianta znamená, že v zimní zahradě bude příjemně jen od jara do podzimu.

Na tvaru a velikosti záleží

Zimní zahrada je závislá na světle, a proto je zásadní její tvar a sklon střechy. Pokud chcete docílit ideálního zachycení světla, neměl by být úhel sklonu střechy menší než 20 stupňů. Máte-li v plánu zimní zahradu užívat celoročně, neměla by být její plocha menší než 15 m2. Tvar zahrady a umístění větracích otvorů jsou také důležité, neboť významně ovlivňují cirkulaci vzduchu. Tyto záležitosti tedy konzultujte se zkušenými odborníky, ať místo příjemného prostředí nevytvoříte extrémní tropické klima.

Každý materiál má své

Nejlevnější variantou stavby zimní zahrady je svařovaná konstrukce z ocelových či hliníkových profilů. I s kvalitním izolačním sklem však hrozí, že se ocelový profil v zimě stane tepelným mostem, bude propouštět chlad, rosit se a korodovat.

Dalším řešením je dřevěná konstrukce. Dřevo krásně koresponduje s téměř jakýmkoli charakterem domu a umožní vytvořit prakticky jakýkoli tvar. Rizikem jsou ovšem nasákávání vodou a vznik plísní. Nejčastěji se tak při stavbě zimních zahrad setkáte s lepenými vícekomorovými plastovými hranoly, které se používají na výrobu eurooken a jejichž výhodou je dokonalá tvarová stálost.

Foto: Heller Joachim; Shutterstock.com

Foto: Heller Joachim; Shutterstock.com

Také při výběru skel buďte obezřetní. Pro uzavřené zimní zahrady bez vytápění stačí i jednoduché zasklení, v létě však propustí mnoho tepla a v zimě zde bude příliš chladno. Oblíbenou verzí je proto dvojité zasklení izolačním dvojsklem. Pokud ale chcete zimní zahradu přímo propojit s obytným prostorem, volte trojsklo. Zamezí značným teplotním ztrátám a můžete si mezi rostlinkami v pohodě posedět i za mrazivých dní.

I stínění hraje významnou roli

Součástí každé zimní zahrady by mělo být kvalitní stínění a stejně jako při stínění obytných prostor v domě i zde platí, že nejlepší je ochrana umístěná z vnější strany. Můžete použít meziokenní hliníkové žaluzie, funkční bude také markýza, která se navíjí do pouzdra na fasádě domu nad střechou zahrady. Vnitřní lankové rolety či rákosové rohože jsou sice levnější a působí přírodním dojmem, ovšem jejich účinnost nebývá slavná.

Dobře udělaná funkční zimní zahrada je takový malý ráj, ale postavit ji svépomocí bývá dost náročné a v některých případech dokonce vyloučené. Pečlivě si předem rozmyslete, jak ji budete využívat a jak by měla vypadat, ale samotnou realizaci raději přenechte specializované firmě s dobrými referencemi. Ušetříte si čas, nervy a vlastně i náklady.

Nezoufejte, pokud z praktických důvodů můžete o zimní zahradě jen snít. Obklopte se pokojovými rostlinami, i ty v zimě zpříjemní prostředí a vás potěší.

Reklama

Načítám