Hlavní obsah

Co skrývala první peněženka a jaká barva přičaruje blahobyt?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Dávno předtím, než se v současných peněženkách objevily mince, papírové bankovky a platební karty, nosili lidé za opaskem kožená pouzdra, která kromě drobného obnosu ukrývala i něco malého na zub. Víte, jak probíhal přerod svačinového boxu v moderní doplněk, který známe dnes?

Článek

Na trhu je nepřeberné množství různých druhů, barev i typů peněženek. A není se čemu divit, vždyť kdo z nás by si bez nich dokázal představit svůj každodenní život? Ačkoliv slouží hlavně k uchování peněz a snadné manipulaci s nimi, na některá platidla jsou všechny peněženky přece jen krátké. Nevěříte?

Nejpodivnější peníz světa 

Důkazem jsou ohromné „mince“ z mikronéského ostrova Yap. Oficiálně se zde platí americkým dolarem, banka tu ovšem přijímá jako záruku na půjčku i měnu původní – kameny rai. Od třicátých let 20. století se už nevyrábějí, ale mezi místními mají některé povedené exempláře cenu zlata.

Kameny byly tesány z aragonitu, který se na ostrově nevyskytoval. Náročná přeprava a kvalita opracovávání tak zaručovaly stabilitu měny a zároveň chránily před inflací. Největší vápencové kotouče byly vysoké až čtyři metry a vážily okolo pěti tun, přemisťování tudíž nepřipadalo v úvahu ani po proběhlé transakci – na kameni se jen změnila značka symbolizující podpis majitele. Dodnes jsou v Tichomoří rai k vidění podél cest a stále ještě někomu patří. Asi si dovedete představit, že na tyto „peníze“ místní lid žádné pouzdro opravdu nepotřebuje.

Foto: Iurii Kazakov, Shutterstock.com

Většina kamenů rai byla zničena během druhé světové války. Ty, které zůstaly, přitahují cestovatele a numismatiky z celého světaFoto: Iurii Kazakov, Shutterstock.com

Zpátky do minulosti 

V našich končinách jsme měli měnu o dost menší a lehčí, proto vyvstala potřeba v něčem ji ukládat a přenášet. Starověkým předchůdcem dnešní portmonky byla větší brašna vyrobená zpravidla z odolného materiálu, aby platidla udržela v bezpečí. Kromě nich obsahovala i jídlo, nezbytné nástroje a věci určené k prodeji. Brašnu později nahradil měšec – obchodníci si ho pečlivě přivázali k pasu a doufali, že je o jejich bohatství cestou na trh nikdo neoloupí.

Ve středověku se šila pouzdra z pevnější hovězí nebo koňské kůže. Počátek peněženek podobných těm nynějším připadá až na 17. století – právě tehdy začala kolonie Massachusettského zálivu v Nové Anglii používat papírové bankovky. A třebaže je Čína vynalezla o deset století dříve, domovem moderní peněženky se stal až americký kontinent.

Foto: Ozgur Coskun, Shutterstock.com

Původní měšce byly vyrobeny z materiálů, které byly zrovna po ruce. Později se začaly šít z koňské a hovězí kůžeFoto: Ozgur Coskun, Shutterstock.com

Tipy pro pověrčivé  

Touha po bohatství provází člověka odjakživa a kouzla či rituály, jak si jej přičarovat, nejsou výjimkou ani v dnešním, jinak celkem skeptickém světě – a některé jsou spojovány přímo s peněženkami. Jen se přiznejte, také nosíte v přihrádce na mince kapří šupinu? Říká se, že svému majiteli obstará dostatek financí. Ovšem pouze na jeden rok, poté je zapotřebí ji vyměnit za novou. Prosperitu, hojnost i majetek podle čínského učení feng-šuej zajistí červená barva. Zároveň odežene nepřátelské energie, které jsou zodpovědné za pokuty a sankce. Možná právě proto jsou peněženky v tomto odstínu nejpopulárnější.

Nákupy nové doby 

A jaké kousky můžete aktuálně objevit v obchodech? Menší varianty seženete bez zapínání, s klasickým zipem i na knoflík. Velké peněženky bývají zpravidla jednoduše na zip, a protože módním trendům podléhají i tyto doplňky, prodávají se v příjemných odstínech, odvážných vzorech i v hadím provedení.

Foto: Archiv firem

Malé peněženky se vejdou do každé kabelky. Na foto (zleva): Světle růžová, Bershka, 249 Kč. Červená se vzorem, Mango, 249 Kč. Hadí potisk, Stradivarius, 299 Kč. Papírová se vzorem, Paperwallet (prodává Urbanlux), 449 Kč. Červená se sponou, New Look (prodává Tamsin) 235 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Větší peněženky disponují mnoha praktickými kapsami, do kterých schováte všechny své poklady. Na foto (zleva): Černá, Bershka, 299 Kč. Světle růžová, H&M, 399 Kč. Červená, Mango, 499 Kč. Okrová, Matt & Nat (prodává Urbanlux), 2260 Kč. S potiskem loga, DKNY (prodává Zoot), 2959 KčFoto: Archiv firem

Jakou barvu peněženky máte nejradši? 

Reklama

Související témata:

Načítám